Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Süt, Süt Ürünleri »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Tuzlu yoğurt nasıl yapılır


Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, her yerde yoğurdun başka türlüsü sofralara konuk olur:
 
Trabzon'da külek, Kilis'te yörük, Sivas'ta peskütan, Silivri'de ateş, Kars'ta kremalı kurutu...İsimleri kadar lezzetleri de kendilerine has olan bu yoğurtların her biri, hemen hemen aynı tekniklerle mayalanır. Fakat Antakya'da tatma fırsatı bulduğumuz tuzlu yoğurt için durum biraz farklı. Yöre halkının vazgeçilmezi olan tuzlu yoğurt, diğerlerine nazaran daha başka usullerle mayalanıyor; ayrıca uzun süre muhafaza ediliyor. Dahası; bölge halkı için tarhana, yufka, konserve, salça gibi yazdan hazırlanan kışlık gıdaların başında geliyor. Bu yüzden lezzetin yöredeki merkezi Şenköy'e doğru yol alıyor, tuzlu yoğurdun sırrını memleketlisinden öğreniyoruz.

Tuzlu yoğurdun özelliği, mayalanırken içine tuz atılmasından geliyor. Fakat o şanını, tuzdan ziyade mayalanış tarzına ve kıvamını tutturabilmek için gerekli olan keçi sütüne borçlu. Tuzlu yoğurt için ağustos-kasım arası sağılan keçinin sütü tercih ediliyor. Mayalama aşamasında ise diğer yoğurtlarda olduğu gibi ılık süte yoğurt karıştırılıp bir-iki gün ağzı kapalı bir şekilde bekletilmiyor. Tuzlu yoğurt, ocakta sütün miktarına göre ayarlanmış bir kapta çalınıyor. Önce süt kaynatılıyor, sonra sütün içine, miktara göre yoğurdun tutmasını sağlamak için herhangi bir yoğurt çeşidinden koyuluyor ve harlı ateşte krema kıvamına gelene kadar pişiriliyor. Ocaktan inmeye yakın tuzu serpiliyor, tahta bir kaşıkla, hızla karıştırılıyor. Mesela 10 kilo keçi sütüne 150 gr yoğurt ve iki avuç tuz ilave edilerek tuzlu yoğurt elde edilebiliyor. Saydığımız bütün bu işlemler tamamlanınca, yoğurdun bulunduğu tencere, serin bir yere konulup demlenmeye bırakılıyor. Ardından konserve şişelerine boşaltılıyor ve ağzı sıkıca kapatılıyor. Fakat verdiğimiz bu tarifi sakın inek sütünde denemeye kalkmayın. Çünkü tuzlu yoğurt, keçi sütünün haricinde hiçbir sütte tutmuyor, aksine süt kesiliyor. Yoğurdun dayanıklılık süresi ise şaşırtıcı. Bir ya da iki yıl arasında tazeliğini koruyor.

Tuzlu yoğurt bölge kadınları için hem geçim kaynağı hem de mutfak raflarında yerini alan kışlıklardan. Ekşimsi ve yoğun bir tadı olan tuzlu yoğurt Antakya'da her şeye katık ediliyor. Sabah kahvaltısında kırmızıbiber, kekik ve zeytinyağıyla servis ediliyor ve ekmeğin üzerine sürülüp yeniliyor. Biber salçasıyla karıştırılarak her öğün meze niyetine sofralara konuluyor. Çorba ve mantıların da baş tacı. Tuzlu yoğurdu almak isterseniz Şenköy Belediyesi ile irtibata geçmeniz yeterli.

Ekleme Tarihi
01.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tuzlu yoğurt nasıl yapılır
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız