Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Konserve,Turşular »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


'Rusya'ya ihracat potansiyelimiz yüksek'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya'ya ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya'ya ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Rusya'nın gıda ithalatına yönelik boykot kararı ve başka pazarlara yönelmesinin Türkiye açısından önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Eker, Türkiye'nin yaklaşık 190 ülkeye 18 milyar dolarlık tarım ürünü sattığını bildirdi.

Rusya'ya geçen sene 1,2 milyar dolarlık tarım ve gıda maddeleri ihracatı yapıldığını kaydeden Eker, bu ürünlerin ağırlıklı olarak yaş meyve sebzeden oluştuğunu söyledi. Eker, Türkiye'nin son gelişmeler çerçevesinde hem mevcut pazarlarını kaybetmek istemediğini hem de Rusya'yı kalıcı pazar haline getirmek istediğini vurguladı. Eker, şunları kaydetti:

"Rusya'nın yaklaşık 43 milyar dolarlık ithalatı var. Dünyanın önemli gıda ithalatçısı ülkelerinden birisi. Daha önceden ihraç ettiğimiz tarım ürünlerinden kapasitesini artırabileceğimiz ürünler var mı, örneğin yaş meyve sebze ihraç ediyorduk 1,2 milyar dolarlık, bunu daha artırabilir miyiz diye bakıyoruz. Hangi yeni ürünleri ilave edebiliriz? Bunları oluştururken Türkiye'nin bu anlamdaki potansiyeli, kapasite kullanım imkanı ne? Kapasitenin artırılması gerekiyorsa veya potansiyelimizin daha büyük bir kısmını değerlendirmek için bunu uzun vadeli bir bağlantıyla nasıl sağlarız? Meseleye bu manada stratejik bakıyoruz. Orta ve uzun vadeli olarak bakıyoruz. Çok kısa vadeli bakmıyoruz."

"Süt ve süt ürünleri ithalatı 4 milyar dolar"

Rusya'nın süt ve süt ürünleri ithalatının 4 milyar dolar olduğunu ancak Türkiye'nin bu pastada payının bulunmadığını bildiren Eker, benzer şekilde 227 milyon dolarlık yumurta alımı yapan bu ülkeye bu üründen hiç ihraç edilmediğini bildirdi. Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, yaklaşık 1 milyar dolarlık su ürünleri ithalatı yapan Rusya'ya sadece 28 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Rusya'nın beyaz et ithalatı yaklaşık 900 milyon dolar. Biz buraya yaklaşık 2,8 milyon dolarlık beyaz et ihracatı yapmışız. Makarna gibi birtakım ürünler var. Bunların hepsinde Türkiye'nin ürün satabilme potansiyeli var. Mevcut pazarlarımıza herhangi bir zarar gelmeden, mevcut ilişkilerimize zarar vermeden Rusya'ya da satabiliriz. Zeytinyağında 100 milyon dolarlık ithalatı var, Türkiye'den 1,4 milyon dolarlık ürün alıyor. O halde biz diğer bölgelere sattığımıza ilaveten buradan bu ürünler pazarında daha fazla pay alabiliriz."

Hayvansal ürünler işleyen tesisler başta olmak üzere et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, beyaz et ile su ürünleri üzerinde durduklarını belirten Eker, Rusya'ya Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan ve ürünleri son derece güvenilir, hijyenik, sağlıklı olan, her türlü sertifikasyona sahip yüksek nitelikte işletmelerin isim ve sayılarını bildirdiklerini söyledi.

İhracat yapabilecek firmalar iletildi

Eker, 25 balıkçılık, 53 süt ve süt ürünleri, 39 yumurta, 19 kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri, 26 kanatlı eti ve et ürünleri olmak üzere toplam 162 firmanın ihracat yapabilecek kalite ve hijyen standardına sahip olduğu Rusya'ya iletildiğini kaydetti. Eker, "Bu sayı değişebilir çünkü Türkiye bu konuda yüksek potansiyele sahip" diye konuştu.

İki ülke arasında gıda ve tarım ürünleri alışverişinde prosedürün kolaylaştırılması için çalışmalar yapıldığını anlatan Eker, "Yarın Rusya Federasyonundan bir heyet tekrar Türkiye'ye gelecek. Arkadaşlarımız özellikle hayvansal ürünlerle ilgili konuların detaylarını, prosedürünü onlarla konuşacaklar" diye konuştu.

Türkiye'nin payı yüzde 2.7

Rusya'nın ithalat yaptığı ülkeler içerisinde Türkiye'nin payı yüzde 2,7. Rusya'nın boykot kararı aldığı ülkelerden tarımsal ürün ithalatı, toplam ithalatının yüzde 50'ye yakınını oluşturuyor. Türkiye'den bu ülkeye ihracat artışlarının bu yılın son çeyreğinde ve gelecek yıl görülmesi bekleniyor. Türkiye'den, 1 Eylül 2014 itibarıyla 14 kanatlı eti, 3 ileri işlem görmüş kanatlı eti, 19 su ürünleri ile 3 süt ve süt ürünleri tesisi, Rusya'nın ihracat yapabilecek işletmeler listesinde yer alıyor. Türkiye'den Rusya'ya taze meyve sebze ihracatı yapma iznine sahip 341 firma bulunuyor.

Rusya Ticaret ve Ekonomi Bakanı'nın gelecek hafta Türkiye'yi ziyaret etmesi, bu ziyaret kapsamında iki ülke teknik heyetlerinin de bir araya gelerek özellikle sağlık sertifikası konusundaki şartları netleştirmeleri bekleniyor. Daha sonraki süreçte Türkiye'den bir heyetin bu ülkeyi ziyaret etmesi de öngörülüyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: rusya, ihracat, yumurta, gıda, tarım, Mehdi Eker, ambargo
Link: 'Rusya'ya ihracat potansiyelimiz yüksek'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız