Gedelek turşusu, ‘Hıyarcan’ ile tanıtılacak Bursa Orhangazi ilçesinde üretilen Gedelek turşuları, bundan sonra düzenlenecek festival ve Hıyarcan ile dünyaya tanıtılacak.
Turşusuyla ünlü Gedelek köyünde, 27-28 Eylül 2014'de ‘Orhangazi Gedelek Turşu Festivali’ yapılacak. İlki düzenlenecek festival sayesinde lezzeti ile tanınan Gedelek turşusu marka haline getirilmeye çalışılacak.
Gedelek köy meydanında kortej ile başlayacak olan festival, değişik eğlence ve gösterilerle devam edecek. Gedelek turşusunun tanıtıldığı festivalde, lezzet panayırı, festival yemeği, sanat etkinlikleri ve turşu kurulması gibi değişik etkinlikler düzenlenecek.
İLÇEDE TURŞUCULUK 50 YIL ÖNCE BAŞLADI
Festival hakkında bilgi veren Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu, il ve ilçelerin markaları ile ün kazandığını belirtti. Efendioğlu, “Fakat Orhangazi dediğimizde aklımıza her hangi bir ürün gelmiyor. Hal böyle oluna bizler de Orhangazi’nin dinamikleri olarak markamızı oluşturmaya ve ilçemizin önemli değerlerinden olan turşumuzu öne çıkarmaya karar verdik.” dedi.
Orhangazi’de turşuculuğun yaklaşık 50 yıl önce başladığını anlatan Ergün Efendioğlu, “Bugün Orhangazi’de yaklaşık 50 adet turşu imalathanesi bulunmaktadır. Yüzde 80’i kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı olmakta ve çarpan etkisi ile yaklaşık 10 bin kişiye ekmek kapısı olmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.
YILDA 50 BİN TON TURŞU
Gedelek’te yılda yaklaşık 50 bin ton turşu üretildiğini anlatan Başkan Efendioğlu, “7 milyon doları ihracattan olmak üzere yaklaşık 110 milyon TL yıllık ciromuz mevcut.” diye konuştu.
Başta salatalık olmak üzere biber ve domates gibi yaklaşık 55 çeşit sebze ve meyveden turşu yapıldığını anlatan Başkan Efendioğlu, şöyle devam etti: “Hal böyle olunca bizler de turşumuza sahip çıkmaya ve turşumuzu ilçemizin markası yapmaya karar verdik. Bu hedef doğrultusunda başladığımız çalışmalar kapsamında başta Brezilya Türk Ürünleri Fuarı olmak üzere, İstanbul gıda, Antalya gıda, İzmir, Bursa gasronomi fuarı olmak üzere bir çok fuar, seminer ve kongreye turşumuzu taşıyarak tanıtmanın gayretinde bulunuyoruz. Yine ürünümüzün üretiminde ve lezzetinde önemli payı bulunan Pınarbaşı suyunu referans olarak ürünümüz için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Normal sulara sertlik derecesi yüksek ve yüksek derecede kalsiyum düşük derecede magnezyum ve sodyum içerdiğinden turşuyu uzun süre sert ve taze tutmaktadır bu suyumuz.”
HIYARCAN İLE TANITIM
Ürün için logo ve maskot oluşturduklarını anlatan Ergün Efendioğlu, “Akılda kalsın diye ismini ise Hıyarcan koyduk. Hani fındığın aganigisi gibi öyle de farklı bir çalışmamız oldu.” şeklinde konuştu.
Ankara Çubuk turşuları ile marka yarışına girdiklerini anlatan Efendioğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Onlar turşu denince Çubuk akla gelsin gayretinde iken, bizler de turşu denince Orhangazi, Orhangazi denince de turşu akla gelsin markası oluşturma gayretindeyiz.”
ARTIK DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, bölgenin en fazla ve en iyi zeytinine sahip olmalara rağmen zeytinin adını Gemlik'e, coğrafi olarak yüzde 51’ine sahip olmasına rağmen gölün adını İznik’e kaptırdıklarını hatırlattı, Orhangazi’nin taşıdığı değerlere bundan sonra sahip çıkacaklarını belirtti. Başkan Çağlayan, 27-28 Eylül tarihlerinden Gedelek’te düzenlenecek festivalin bu çabanın bir ürünü olduğunu anlattı.
Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, şunları söyledi: “İlçede çok önemli bir tarımsal faaliyetin daha geliştirilmesine yönelik olarak Gedelek turşularının coğrafi işaretinin alınması ve bunun bölge ve ülke sathında tanıtımının yapılması ve bu alanda bir tanıtımın geliştirilmesi için bir çalışma başlatmış bulunuyoruz.”
Bursa Milletvekili İsmail Aydın, lansmanı yapılan Gedelek turşularının hem Türkiye, hem dünya kamuoyunda bilinen bir değer olduğunu, amaçlarının bu değere sahip çıkmak, Bursa’nın değerleri arasında katmak olduğunu söyledi. (CİHAN) |