Ekim itibari ile Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatına başlayacak olan Türkiye, süt ithalatına koyduğu yasağı, Rusya pazarı için kaldırıyor.
DENİZLİ - Ekim itibari ile Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatına başlayacak olan Türkiye, süt ithalatına koyduğu yasağı, Rusya pazarı için kaldırıyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Başkanı Harun Çallı, Ekim 15 itibari ile bölgeye ihracatın başlayacağını söyledi. Çallı, Türk firmalarının Rusya pazarında yer edinebilmek için, bu ülkeye yaptığı süt ve süt ürünleri ihracatı kadar da dahili işleme rejimi kapsamında her yıl süt ithal edebileceğini de açıkladı. DİR kapsamında sanayiciler ABD, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan aldığı sütü peynir yapıp Moskova'ya satacak. Rusya'nın AB ve ABD'ye ambargo uygulaması sonrası gündeme gelen Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatı ekimde başlıyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Başkanı Harun Çallı, geçen yıl başlayan çalışmalarda son aşamaya gelindiğini, Ekim 15 itibari ile bölgeye ihracatın başlayacağını öngördü. Çallı, Türk firmalarının Rusya pazarında yer edinebilmek için, bu ülkeye yaptığı süt ve süt ürünleri ihracatı kadar da dahili işleme rejimi kapsamında her yıl süt ithal edebilecek. Rusya ve AB'ye ihracat izinlerinin çıkması ile hareketlenen süt sektöründeki gelişmeleri Denizli'deki bir entegre tesiste düzenlediği basın toplantısı ile açıklayan Çallı, uzun bir dönemdir yüksek fiyatlar ve yetersiz üretim ile bulma konusundaki sıkıntılarla gündeme gelen sektörün önemli bir fırsat yakaladığını açıkladı.
"Biz Rusya pazarının bütün ihtiyaçlarını zaten karşılayamayız. Bu pazarın yüzde 5'ine bile razıyız. Rusya'nın ABD ve AB'ye uzun bir süre sırtını döneceğini düşünmüyorum. Önemli olan onlar kucaklaşmadan bizim Rusya pazarından istediğimiz payı alabilmemiz" ifadelerini kullanan Çallı, ekim ayı itibari ile ürün ihracatının başlayacağını söyledi. İhracatın başlaması ile sektörün çiğ süt ihtiyacını ithalat ile karşılayacağını anlatan Çallı, şöyle devam etti:
"Bu noktada sadece ihracatta kullanılmak üzere hammadde ithalatını kapsayan ‘Dahilde İşleme Rejimi' (DİR) uygulamasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin vereceğini açıkladı. Halen Türkiye'de süt ithal edilemiyor. Yurtiçi ithalata açılmaz zaten. Eğer Türkiye'de üretilen süt miktarı ihraç ettiğimiz ürünler için yeterli olmaz ise çiğ süt ithal edebileceğiz. Bu alanda Yeni Zelanda, ABD ve Avustralya öne çıkıyor."
Yeterince süt tüketmiyoruz
Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketimine de değinen Çallı'nın verdiği bilgiye göre, birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg 'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg 'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Türkiye'de henüz 37 kg. Süt ürünleri ile birlikte bu miktar 239 kg 'a çıkmakta.