Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Hazır Yemek »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Restoranda 20 milyar dolarlık yemek yedik

Tüm ekonomik ve siyasi kaosa rağmen yeme-içme sektörü büyüdü. 37 milyon turistin desteği ile sektörün geçen yılki cirosu 20 milyar dolar oldu.

Türkiye’de ev dışında yeme içme cirosu yıllık 20 milyar doları aştı. Yiyecek içecek işletmeleri 2013 yılında siyasi ve ekonomik dalgalanmalardan en az etkilenen sektörlerin başında geldi. Yerli ve yabancılar Türkiye’deki 40 bin restoranla 500 bin kişiye istihdam sağlayan dev sektörde yatırımlarını ertelemeden gerçekleştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan siyasi ve ekonomik kaos tüketicilerde eğlenme ve tüketim isteğinin azalmasına neden olsa da yabancı turistler sektöre can simidi oldu.
 
Geçen yıl frene bastı
 
Turizm, Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) verilerine göre, 2009’dan 2012’ye dek yıllık bazda yüzde 20-25 büyüyen sektör frene basarak, 2013’te yüzde 15 büyüdü.
 
Markalara yiyecek içecek konusunda danışmanlık yapan Gastronomi ustası Osman Serim, Türkiye’nin 37 milyon turist sayısıyla 2013’te dünyada en fazla turist girişinin olduğu altıncı ülke olduğunu hatırlatarak, bunun İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ev dışı yemek sektörünü büyüttüğünü söyledi. Serim, “Siyasi ve ekonomik durum ne olursa olsun yabancılar Türkiye’nin yeme içme konusundaki potansiyelinin farkında. Yatırım yapmaya devam ediyorlar” dedi.
 
Her 10 kişiden 4’ü dışarıda yiyor
 
TGI Tür­ki­ye­’nin yap­tı­ğı araş­tır­ma­ya gö­re, ül­ke­nin kent nü­fu­su­nun her 10 ki­şi­den yak­la­şık 4’ü dı­şa­rı­da ye­me yi­yor. 10 ki­şi­den 3’ü fast fo­od res­to­ran­la­rı­na gi­di­yor ve­ya eve ha­zır ye­mek alı­yor. Dört ki­şi­den bi­ri kah­ve içi­len me­kan­la­ra gi­di­yor.
 
İç­ki içi­len yer­le­re gi­den­le­rin sa­yı­sı ise 100 ki­şi­den beş ki­şi. Bu ve­ri­le­re gö­re, dı­şar­da ye­me iç­me alış­kan­lık­la­rı res­to­ran­la­ra gi­den yak­la­şık 17 mil­yon ki­şi ile iç­ki içi­len yer­le­re gi­den yak­la­şık 2 mil­yon ki­şi ara­sın­da şe­kil­le­ni­yor.
 
Yiyecek içecek sektörü değişiyor
 
MUTFAK Sanatları Akademisi Yönetici Şefi Cem Erol’a göre, ne istediğini bilen, bilinçli olarak mutfak geleceğini, kariye-rini planlamış, yurtdışında eğitim görmüş, okuyan araştıran sorgulayan mut- fak şefleri her geçen gün artıyor.
 
Erol, “Bu şefler hem ekiplerini oluşturuyor, hem de mutfağa yeni bir bakış açışı getiriyor. Müşteri profili de hazır ha- le geldi. Onlar da gezdi, gördü, denedi, bilinçlendi ve damakları gelişti” dedi.
 
Steak house’lar yaygınlaşıyor
 
GAS­TRO­NO­Mİ uta­sı Os­man Se­rim, yurt­dı­şın­da ya­şa­yan 4.5 mil­yon Türk va­tan­da­şı­nın ya­şa­dık­la­rı yer­ler­de­ki ye­me iç­me kül­tü­rü­nü Tür­ki­ye­’ye ta­şı­dı­ğı­nı di­le ge­tir­di. Se­rim şun­la­rı söy­le­di:
 
“Yurt­dı­şın­da 50 bin öğ­ren­ci eği­tim gö­rü­yor. On­lar ora­da­ki kül­tü­rü bu­ra­ya ta­şı­yor. Bu ne­den­le son yıl­lar­da su­şi (çiğ ba­lık) res­to­ran­la­rın ve ste­ak ho­use­’la­rın (et res­to­ran­la­rı) sa­yı­sın­da ar­tış ol­du. Türk ge­le­nek­sel da­mak ta­dı­na çok ay­kı­rı olan su­şi üze­ri­ne ça­lı­şan 40 res­to­ran var İs­tan­bu­l’­da. Yi­ne ste­ak ho­use’­lar yurt­dı­şın­da uzun sü­re ya­şa­mış iş adam­la­rı ve öğ­ren­ci­le­rin ge­tir­di­ği lez­zet­ler. Şu ­an İs­tan­bu­l’­da 10-15 ste­ak hou­se mar­ka­sı var. Bu­tik ve pa­ha­lı ham­bur­ger res­to­ran­lar açıl­ma­ya baş­lan­dı.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: restoran, yemek
Link: Restoranda 20 milyar dolarlık yemek yedik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız