Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Diğer Gıdalar  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Ağır cezalar yolda!
 
Tavukçular fena yakalandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanatlı et sektörüne yönelik yaptığı incelemede dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilen tavuk karşılığı gümrüksüz ithal edilen yemlerde usulsüzlük tespit etti.

Dahilde işleme belgesine sahip firmalar arasında örnekleme yoluyla yapılan inceleme yolunda iki önemli aykırılık bulundu. Birincisinde firmaların izin verilen sorgum, yemlik ve mısırdan başka ürün getirdikleri anlaşıldı. İkincisinde ise izin verilen miktarın üzerinde gümrüksüz ürünün yurtiçine sokulduğu belirlendi. Bakanlık tespitlerine 10 Ocak 2014 tarihli İnceleme Raporu’nda yer verdi. Nisan ayından itibaren de sektöre ve sektörü temsil eden iş örgütlerine Ekonomi Bakanlığı üzerinden “Dahilde İşleme Rejimi kurallarına riayet edin” uyarısı gönderildi.

HERKES İNCELENECEK

Edinilen bilgiye göre yapılan usulsüzlüklerin sektörde yaygın bir uygulama olduğu şüphesi doğdu. Bunun üzerine örnekleme yoluyla yapılan incelemenin üzerine ihracat karşılığı gümrüksüz yem getiren bütün firmaların dahilde işleme belgelerinin mercek altına alınması kararı alındı. Dahilde işleme rejimine hayvan yetiştiriciliğinde zaman zaman getirilen ithalat kontrolleri, uluslararası piyasalardaki aşırı fiyat yükselişleri ve aranılan kalitede ürün bulunamaması nedeniyle belgelerde belirtilenin dışında yem getirilmesine izin veriyor. Ancak bunun eşdeğer ürün olması şartı aranıyor.

Bu arada incelenen bazı firmalarda ihracatını yapmadan yem ithalatı yapamayacağı yönünde özel şart bulunuyordu. Bu şarta da uyulmadığı incelemede tespit edildi. İzin verilenin dışında ürün, izin verilenden fazla ürün ve ihracat yapmadan ürün ithal eden firmalar için cezai yaptırım uygulamak üzere harekete geçildiği kaydedildi. Tespit eden firmaların önümüzdeki günlerde bilgilendirilmeye başlanacağı belirtildi.

EKMEKLİK, MAKARNALIK BUĞDAY GELDİ

Bakanlığın inceleme raporunda belirtilen izin verilenin dışında getirilen ürünün ne olduğunu sektör yetkililerine sorduk. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, eşdeğer olarak yemlik yerine insan tüketimi için hazırlanan gıda ürünlerinde kullanılan kaliteli buğdayın yurda sokulduğunu ifade etti. Makarna ve ekmek yapımında kullanılan bu tip buğdayın tavuk yemi olarak kullanılmasının iş mantığına aykırı olduğuna dikkat çekildi. İç piyasada satışa sunulduğu yönünde kuvvetli şüphe olduğu kaydedildi.

İNSAN SAĞLIĞINA AYKIRI DURUM YOK

Sektöre yönelik inceleme süreci devam ediyor. Ancak görüşüne başvurduğumuz yetkililer izin verilenin dışında sokulan ürünle yasak ya da insan sağlığına aykırı madde kastedilmediğini özellikle vurguladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı , kanatlı et, tavuk, Yem, mısır, İthalat, sektör
Link: Ağır cezalar yolda!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız