Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  Tüketici Köşesi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Organik pekmez

İç Ege'nin meyve ambarı olan Kütahya'nın Pazarlar İlçesinde ev yapımı organik pekmezler yapılıyor.

Ekim ayının gelmesi ile birlikte Pazarlar İlçesindeki üzüm bağlarında hareketlilik yaşanırken, bağlardan toplanan üzümlerden elde edilen şıraları büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez yapılıyor.
 
İlçe merkezinde yaşayan ve üzüm bağları olan üretici Ramazan Cantürk, kendi imkanlarımızla yöresel metotlarla organik pekmez yaptıklarını söyledi.
 
Verimli topraklarında asma dikerek üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Cantürk, ''Bu arazilerde herkesin üzüm bağları var. Yetiştirdiğimiz üzümlerin tamamını pekmez yapıyoruz” dedi.
 
Pekmez yapımının oldukça zahmetli ve zor bir iş olduğunu, yüzyıllardır aynı yöntemlerle üzümün pekmeze dönüştürüldüğünü anlatan Cantürk, ''Ekim ayının gelmesiyle birlikte bağlardaki üzümler iyice olgunlaşır. Bağlarımızda bizim pekmezlik diye adlandırdığımız suyu bol olan üzümler vardır. Bu üzümleri bağlardan toplarız. Kasalara topladığımız bu üzümleri iyice yıkarız. Pekmez toprağı dediğimiz beyaz toprakla birlikte bu üzümleri 'şıralık' dediğimiz bir yerde iyice ezeriz. Toprak pekmeze renk verir ve kıvamını ayarlar. Ezme sonucunda üzümlerin suyunu toplarız. Daha sonra bu suyu çökmeye bırakırız. Çöktükten sonra bu suyu tekrar alarak altında ateş yanan, kazanlarda kaynatırız. 10-12 saat kaynadıktan sonra pekmez olur. Bu pekmezi bakır kazanlara koyarak soğuturuz. Kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik üzüm pekmezi üretimi emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş. Bir gün sonra kaynatma kazanına alınan şıra ateşe konur ve pekmezin kıvama geldiği anlaşılıncaya kadar yaklaşık 10-12 saat ateşte kaynatılır. İstenilen kıvama gelince ateşten alınan kazanların içindeki pekmezin yanmaması için pekmezi soğuyuncaya kadar savuruyoruz” dedi.
 
Bir kilo pekmez elde edebilmek için yaklaşık 15-20 kilo üzüm kaynattıklarını söyleyen Cantürk, "Kazana attığımız üzümleri kızgın ateşte 12 saat boyunca kaynatıyoruz. Kaynatma esnasında sürekli kazanı karıştırmak zorundasınız. Bu nedenle ateşin başından bir an olsun ayrılamıyoruz. Pekmez kaynatma esnasında kazanların altında kilolarca odun yakıyoruz. Elde ettiğimiz katkısız, doğal ve enerji deposu her derde deva üzüm pekmezinin ihtiyaç fazlasını satıyorum" dedi. 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: organik pekmez, pekmez
Link: Organik pekmez




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız