Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

KİŞİYE özel ev tipi taze makarna üreten Türk firmaları, 85 milyon TL’lik pazarda balık, enginar, çilek, kereviz, balkabağı ve kestaneli ürünler geliştirince, İtalyanları da damaktan yakaladı. Otel, restoran ve kafeler için özel siparişle üretilen taze makarnaların zincir market ve şarküteri raflarına da taşınması, üretici firma sayısını 10’a, yıllık üretimi 6 bin 500 tona çıkardı.

DÜNYA kuru makarna üretiminde 650 bin tonla beşinci sıraya oturan Türkiye, şimdi de kişiye özel üretimle ev tipi taze makarnada iddialı konuma geldi. Türk firmalarının otel, restoran ve kafe barlar için özel siparişle ürettikleri taze makarnaları, zincir market ve şarküteri raflarına taşımalarının ardından, kendilerinin geliştirdikleri balıklı, çilekli, enginar ve kestaneli tatları da başta İtalya ve İspanya olmak üzere ihraç etmeye başladı. Pasta D’Alfredo, Uno Duo Tre, Pasta Renzo gibi markaların yanı sıra Barilla gibi ithal markalar ve internet üzerinden sipariş kabul eden işletmelerle birlikte taze makarnada üretici firma sayısı 10’a, yıllık üretim de 6 bin 500 tona ulaştı. Pazar hacmi de 85 milyon TL’yi buldu.  
İtalyanları şaşırtan tat
300 gramlık paketlerinin 3-5.5 TL arasında satıldığı taze makarnada, uyguladıkları özel üretim sistemini otel ve restoranlardan 20 kilogramın üzerindeki özel siparişlere de kaydıran taze makarna üreticileri, bu siparişler sayesinde farklı damak tatlarına uygun ürünler de geliştiriyor. Bonfile ve çilekli ravioli, balıklı, balkabağı ve kalamarlı tortellini, kestaneli tagliatelle, ceviz ve kerevizli ravioli gibi kendi geliştirdikleri tatların patentini de alan bu firmalar, yurt dışı talepleri de karşılama yoluna gidiyor. Kuru makarnaya oranla fiyat açısından 3 kat pahalı olan bu ürünlerle dünyanın en fazla makarna tüketilen ülkesi İtalya’ya da girmeyi başardılar. Taze makarnacılar, müşteri portföylerine İtalya’yla birlikte İspanya ve Almanya’yı da eklediler.     
5 dakikada hazır
Dolgulu ve dolgusuz olmak üzere iki farklı tipte üretilen taze makarnaların makine ve ekipmanları İtalyan’dan ithal ediliyor. İtalyan geleneksel reçetelerine sadık kalarak üretiliyor. Kuru makarnalara oranla daha kısa sürede hazırlanabilen taze makarnalarda pişirme süresi, 5 dakikaya kadar düşüyor. Taze makarna üreticilerinin en önemli müşteri grubunu Horeca diye adlandırılan otel, restoran, cafe bar ve catering firmaları oluşturuyor. Ayrıca, özel okul ve hastahaneler, havayolu şirketleri, zincir şarküteri ve marketlerde de satış ağı içinde yer alıyor. İnternet siparişleri de önemli bir pay oluşturuyor.

İtalya’da en pahalı ürünler arasına girecek

PASTA D’Alfredo markasıyla taze makarna üreten Gümüştaş Gıda’nın sahibi Bülent Aydın, “Biz, makarnanın Rolls Royce’unu üretiyoruz. Bunun en önemli göstergesini de kendi geliştirdiğimiz tatların İtalya’dan bile talep görmesi oluşturuyor. Şimdi, markamızı İtalya’daki en pahalı ürünler arasına sokmayı amaçlıyoruz. Geliştirdiğimiz tüm ürünlerin patent ve üretim iznini alıyoruz. Şu andaki günlük kapasitemiz talep karşısında yetersiz kalıyor. Ancak, yıl sonuna kadar yeni yatırımlara giderek, yüzde 50 kapasite artırımı gerçekleştireceğiz” dedi.

Kalp ve çam ağacı ile fark yaratıyor

KENDİ markalarıyla üretim gerçekleştiren Pasta Renzo Unlu Mamüller’in Satış Müdürü Ali Erşenkal, “Farklı tatların yanı sıra, ürettiğimiz yıldız, kalp, balık, mantar, çam ağacı ve papatya gibi şekillerdeki içi dolgulu makarnalarla da sektörde fark yaratıyoruz” dedi.

Uçak mönüsüne adını yazdırdı

UNO-Due-Tre markasıyla taze makarna üretimi gerçekleştiren Depar Pazarlama’nın Genel Müdürü Fuat Yavuz, amaçlarının 500 ton olan üretim kapasitelerinin tümünü kullanmak olduğunu belirterek “Tüm ulusal süpermarketlerde satılan bu ürünü, uçak menülerine katmayı da başardık” dedi.

Türkiye, kişi başına 6 kiloyla 17’nci

İtalya, 28 kilogramla dünyada kişi başına en fazla makarna tüketen ülke olurken, bu ülkeyi 13 kilogramla Venezuella izliyor.
11.7 kilogramla Tunus üçüncü sırayı alırken, üretimde dünya 5’ncisi olan Türkiye, 6 kilogramlık kişi başına tüketimle 17’nci sırada bulunuyor.
Türkiye, yılda 1500 tonu bulan dolgulu ve dolgusuz premium makarna ithalatı gerçekleştiriyor.

 

Erkan ÇELEBİ

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
10.01.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız