Bakan Eker, Suriyeler için üretilen unları Gaziantep'ten uğurladı GAZİANTEP -İç savaştan dolayı halkın açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı Suriye'ye, Türk Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 50 bin ton buğday karşılığı üretilen 35 bin ton unun sevkıyatı başladı. Türk Kızılayı aracılığıyla Suriye'ye ulaştırılacak olan unların sevkıyatı için düzenlenen törende konuşan Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Amacımız burada Suriye'deki olaylardan zarar gören sivil halkın yaşadığı sıkıntıları bir şekilde hafifletmek." dedi. Suriye'ye doğru yola çıkacak yardım konvoyunu uğurlamak için İstasyon Meydanı'nda tören düzenlendi. Burada konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Sınırlarımızın hemen ötesinde Suriye'de bir insanlık trajedisi, zulüm, vahşet yaşanıyor. Milyonlarca insan bu trajedi, zulüm ve vahşetten etkileniyor. 60 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği, hunharca öldürüldüğü bilgisine sahibiz. Milyonlarca insan göç etti. Bunların Türkiye'de sadece kamplarda misafir edilenlerin sayısı 150 bini aştı. Diğer ülkelerde de yüz binlerce insan var. Sadece bunlardan ibaret değil. Bir de bu kampların dışında bir şekilde şehirlere gelmiş, yerleşmiş ve şu anda misafir edilen insanlar var. Bunlar bizim komşularımız. Bunlar bizimle aynı kültürü, tarihi, değerleri, inancı paylaşan kardeşlerimiz. Elbette ki biz bunların yaşadığı karşı karşıya kaldığı bu zulümden elbette ki büyük üzüntü duyuyoruz. Olabildiğince maddi manevi katkı sağlamaya, yaralarını bir şekilde sarmaya çalışıyoruz. Millet olarak bizim vasfımız, karakterimiz bu. Bir insanlık vazifesi, vicdan borcu olarak görüyoruz. Bunu kardeşlik hukukunun bir gereği olarak değerlendiriyoruz." dedi.
Trajedi ile karşı karşıya kalan Suriye halkına hükümet, sivil toplum kuruluşları ve Türk Kızılayı'nın maddi ve manevi yardımlarda bulunduğunu hatırlatan Eker, bugün bu yardımların yeni bir aşamasında olduklarını ifade etti. Eker, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin, sayın Başbakanımızın aldığı kararla 50 bin ton buğday karşılığı, yaklaşık 38 bin ton buğday unu Suriye'nin içinde yaşayan, bir yerlere gidemeyen, ama kendi bulunduğu yerde ekmek kuyruğunda bombalanan insanlara ulaştırılmak üzere Türk Kızılayı'na teslim edildi. Bunun ilk partisinin yola çıkışıyla ilgili tören için bir aradayız. Bu önemli bir adım ve hizmet. 25 TIR bugün gidiyor. 625 ton civarında un var. Bunun arkası geliyor. Türk Kızılayı'nın talebi doğrultusunda, kapasiyle orantılı olarak 38 bin tona ulaşacağız. TMO Genel Müdürlüğü bütün hazırlıklarını yaptı. İhalesini yaptı. İhtiyaç ne zaman hissedilirse, ne zaman ne kadar istenirse hazırlar, teslim eder, oraya gönderilmesini sağlarız. Amacımız Suriye'deki olaylardan zarar gören sivil halkın yaşadığı sıkıntıları bir şekilde hafifletmek. İçimizde hissettiğimiz bu acıyı bu yardım vasıtasıyla bir nebze hafifletmek, duygularını paylaştığımızı ifade etmektir. Bu ümit ve umutla halkımız ve ülkemiz adına yardım konvoyunu yolcu ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ve Gaziantep Valisi Erdal Ata da Suriye'ye yapılan yardımın önemini anlattı.
Konuşmaların ardından, her birinin üzerinde 'Türk Halkından Suriye Halkına İnsani Yardım' yazılı 25 TIR'lık konvoy yola çıktı. Bakan Eker de yolan çıkan bu TIR'ları uğurlayıp el salladı. Eker, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle de Gaziantep'te görev yapan gazetecilere karanfil dağıttı.
TIR'LAR SURİYE'YE NASIL ULAŞACAK?
625 tonluk un sevkıyatı 5 sınır kapısından Suriye'ye gönderilecek. Akçakale sınırından 125, Hatay'dan 125, Kilis'ten 250, Karkamış'tan 75, Ceylanpınar'dan da 50 ton unun sevkıyatı gerçekleştirilecek. Unun Suriye içerisinde sevkıyatı Suriyeliler tarafından sağlanacak. Unun miktarı ve hangi aralıklarla sevk edileceği ise karşılıklı görüşmeler çerçevesinde belirlenecek. Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Kızılayı'na hibe edilen buğdayı TMO temin edip un haline dönüştürülmesini sağlayacak. Elde edilecek unun tamamı Suriye'ye gönderilecek ve sevkıyat operasyonunu da Kızılay yürütecek. Unun tamamı 25 kilogramlık çuvallar halinde sevk edilecek. Üretilecek unun tamamının Türkiye'ye maliyeti ise 32 milyon 550 bin TL olacak. (CİHAN) |