Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
tarım 


‘Dünyada tarım dört firmanın tekelinde’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Gıda Güvenliği” raporu ile tarımsal üretiminin gelecek haritasını çıkardı. Dünya tarımının dört firmanın tekelinde bulunduğunu anlatan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Ülke tarımının daha da gelişmesi için yeni stratejik planlar hazırlıyor ve uygulamaya koyuyoruz” dedi.

Bakanlığın raporuna göre, dünya tarımı dört firmanın tekelinde bulunuyor. Bu firmalar, tahıl ticaretinin yüzde 75’ini yönetiyor. Dünya devleri, tarımın geleceğini hesaba katarak, başka ülkelerde arazi kiralıyorlar. Türkiye gıdada güvenli konusunda dünya ülkeleri sıralamasında yedinci sırada bulunuyor. Bakan Mehdi Eker, “Gıda Güvenliği” konusunda hazırlanan raporla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
 
 
ÜÇ STRATEJİK ALAN

“Globalleşen dünyada bugün 3 önemli stratejik alan bulunuyor. Bunların başında gıda geliyor. Diğer iki alan ise su ve enerji. İnsanların sağlıklı bir yaşam sürdürmesinin en önemli koşulu ise güvenli gıda ile mümkün. Gelişmiş ülkelere baktığımızda, kendi topraklarının yanı sıra başka ülkelerde satın alma veya kiralama yöntemiyle üretim yaptıklarını görüyoruz.
 

İŞTE O DÖRT ŞİRKET

Yapılan araştırmalara göre, 203 milyon hektar alan, bu kapsamda uluslararası şirketlerce ya satın alınmış ya da kiralanmış. Bu şirketler, İngiltere, Amerika, Çin, Hindistan ve İsrail’e ait. Bu şirketlerin kiraladığı veya satın aldığı topraklar ise başta Afrika ülkeleri olmak üzere Brezilya, Flipinler, Endonezya ve Laos’da bulunuyor. Dünya tarımının neredeyse tamamı 4 büyük uluslararası firmanın tekelinde bulunuyor. Bu firmalar, tahıl ticaretinin yüzde 75’ini yönetiyor. Bu firmalar ise Cargill, ADM, Bunge ve Louıs Dreyfus.
 

TÜRKİYE’NİN YERİ NERESİ?

Tarım ve hayvancılıkta önemli atılımlar yaptık. Dünyanın 11’nci tarımsal gücüyken, 7’inci sıraya yükseldik. Avrupa’nın en büyük tarımsal ekonomisi haline geldik. Türkiye, gıda üretim ve temini yönünden güvenlik sorunu olmayan bir ülkedir. Gıda maddeleri açısından net ihracatçıdır. Kendini doyuran Türkiye, milyonlarca turisti de doyurduğu gibi artan ürünlerini de ihraç ediyor. Tarımının gelişmesi için yeni stratejik planlar hazırlıyoruz.”
 

Ekipler sürekli takipte

BAKAN Eker, halkın güvenli gıdaya ulaşması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını söyledi. Yasa ve yönetmeliklere aykırı üretim yapan ve satanlara izin verilmediğini belirten Eker, denetim ekiplerinin sürekli takipte olduğunu kaydetti. Eker, şunları söyledi: “Biz merdiven altı tabir edilen üretimlere izin vermiyoruz. Hijyenik ortamlarda üretilen kaliteli ürünlerin halka sunulması için çaba gösteriyoruz. Bu kurallara uymayanlara gereken müeyyideler uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızdan da yönetmeliklere uygun olmayan ürünleri almamalarını rica ediyorum.”
 

Gıda güvenliği nedir?

Günümüzde eski usül gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını “daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme” doğrultusunda güncellemeleri nedeniyle çok önemli değişimler meydana geldi ve gıda güvenliği konusu son yılların en önemli toplumsal konusu oldu. Gıda güvenliği kavramına dar bir çerçeveden bakıldığında, gıdaların amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlanması ve tüketildiğinde tüketicilere zarar vermemesi anlamında kullanılan bir kavram olmakla beraber daha geniş anlamda gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek şekilde gıdaların işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve son tüketiciye sunulmasını tanımlayan bilimsel bir sistem döngüsüdür. Güvenli gıda ise her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıda olarak tanımlanıyor.
 
 
Suyun yüzde 70’i tarımda

· Devletin üst kademesiyle de paylaşılan “Gıda Güvenliği” raporuna göre, dünyada kullanılan suyun yüzde 70’i tarımda, yüzde   22’si sanayide, yüzde 8’i de evlerde tüketiliyor.
 
· Geçtiğimiz yüzyılda dünya sıcaklığının 0,74 derece arttı.
 
· Rapora göre, küresel ısınmanın olumsuz yönlerini gidermek için kuraklığa dayanıklı türlerin geliştirilmesine gerekiyor.
 
 
Mısırın ton fiyatı 696 lira

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, mısır müdahale alım fiyatlarını açıkladı. 2013 yılında ton başına fiyatın 640 lira olarak belirlendiğini ifade eden Eker, 56 lira prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına 696 liraya yükseldiğini söyledi. Türkiye’de mısır ekim alanının yaklaşık 660 bin hektar olduğunu dile getiren Eker, “TMO geçen sene 2012 yılında 37 alım noktasında aldığı 125 bin 692 ton mısır karşılığında üreticilere 73 milyon lira ödeme yapmıştı” dedi. Eker, “TMO, 12 Ağustos 2013 Pazartesi günü itibariyle mısır alımı yapacak. Mısır alımlarında tam randevulu alım yapacak” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ‘Dünyada tarım dört firmanın tekelinde’
Link: ‘Dünyada tarım dört firmanın tekelinde’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız