Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
Fırıncı 


Fırıncılar alerji riski altında

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İnsü Yılmaz, meslek grupları içerisinde fırıncılarda daha çok alerji görüldüğünü söyledi.

ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İnsü Yılmaz, toplumda genel olarak alerjinin yaygın olduğunu, ancak, bazı meslek gruplarının diğerlerine göre daha çok alerji riski altında olduğunu ifade etti. Fırıncılarda buğdaya karşı alerjinin yaygın görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. İnsü Yılmaz, "Hastane çalışanlarında plastik eldivenlere, boya sanayiinde de kimyasallara karşı alerji yaygındır. Kayseri'de sıralama olarak bakıldığında fırıncılar ve oto boyama ya da mobilya boyamada çalışanların diğerlerinden daha fazla alerji olduğu görülür" dedi.

Özellikle Nisan ayında aero ya da çevresel alerjenlerin artışı ile birlikte alerji vakalarının sıklaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Çevresel alerjen deyince yalnızca polenler akla gelmemeli. Çim ya da buğday gibi poleni olmayan bitkiler de alerji nedeni. Ama bahar aylarında alerji oranında genel bir artış görülür. Bu dönemde hastalar bize göz sulanması, burun akıntısı ve hapşırık şikayeti ile çok gelir" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. İnsü Yılmaz, alerjinin akciğeri etkilemediği sürece tehlikeli olmayacağını, ilaç tedavisi ile giderilebileceğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, Türk toplumunda en çok, polene, buğdaya, çime, sebzelerden domatese, meyvelerden de çilek ve kiviye alerji olduğuna işaret etti. Kayseri'de buğday alerjisinin ilk sırada yer aldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. İnsü Yılmaz, alerji testi ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Alerji testi alerji şüphesi görüldüğünde yapılır. Herhangi bir belirti olmadan test yapılmaya ihtiyaç yoktur, çünkü tehlike söz konusu değildir. Deri ve kan testi olmak üzere iki tür test söz konusu. Kan testinde bağışıklık sistemimiz alerjik olduğu düşünülen maddeye karşı vücudun, IgE antikoru üretip üretmediğine bakılır. Deri testinde ise hastanın derisine, 20'ye yakın alerjen sürülür. Bir süre bekledikten sonra derideki durum incelenerek, hastanın neye alerjisi olduğu saptanır. Bu işlem en fazla 25 dakika sürer."
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fırıncılar, fırıncılarda alerji riski, buğday alerjisi, ekmek, buğday, alerji, meslek, risk
Link: Fırıncılar alerji riski altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız