30 milyon dolar yatırım ile tavuk gübresinden enerji üretecek
Beyaz et sektörünün önde gelen kuruluşlarından Beypiliç, üç ayrı koldan yatırım atağı başlattı. Beyaz et üretiminde kapasitesini iki kat birden artıracak yeni fabrika yatırımı için kolları sıvayan Beypiliç, ayrıca yumurta ve enerji üretimi için de çalışmaya başladı. Temelleri 1979’da Ankara Beypazarı’nda kurulan Beyyem Yem Sanayi ile atılan Beypiliç, çok ortaklı yapıyı en iyi temsil eden beyaz et üreticisi olarak tanınıyor. 1986’da adım attığı beyaz et üretiminde 198 ortağın işbirliği ile faaliyetlerini sürdüren piliç üreticisi, 2014 ile birlikte üretim kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor.
Saatte 24 bin adet kesim kapasitesine sahip Beypiliç, Bolu Göynük’te yapmayı planladığı yeni tesisi ile saatte 51 bin piliç üretme kapasitesine sahip olacak. Yaklaşık 60 bin metrekare kapalı alanda, 60 milyon dolar civarında bir yatırıma imza atacaklarını belirten Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, iç pazarda markalı ürünlere ilginin giderek arttığını, bu yüzden de üretim kapasitelerini artırmak için çaba gösterdiklerini söyledi. Bu amaçlarına ulaşmak için yatırımlarına hızla devam ettiklerini belirten Koca, Akdeniz Bölgesi turizm sektörünün ihtiyacına daha hızlı cevap verebilmek amacıyla 4 bin 600 metrekare kapalı alanda soğuk hava tesisi yatırımı yaptıklarını ve Türkiye’nin en önemli turizm komplekslerinin bulunduğu Antalya’nın beyaz et ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacaklarını söyledi. Tavuğun etinden, yumurtasından ve sonra gübresinden de enerji üreterek faydalanacaklarını dile getiren Koca, 30 milyon dolarlık bir yatırım ile yılda 4 MW gücünde bir santral devreye alacaklarını kaydetti. Santralde ayrıca üretim tesisleri için kullanılacak sıcak suyun da temin edilmesini amaçladıklarını belirten Koca, tükettikleri enerjiden arta kalanını ise devlete satarak gelir elde edeceklerini bildirdi. Piliç sektörünün yanı sıra sera alanında da yatırıma soyunacaklarını dile getiren Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, “İlk aşamada tek noktada 25 bin metrekare büyüklüğünde bir sera yatırımı yapıyoruz. Bu noktada amacımız Bolu gibi büyük pazarlara çok hakim bir noktada bulunan kentimizde domates üretimi yapmak.” diye konuştu.
2014 planları arasında yumurta üretim tesisi kurmak olduğunu da belirten Koca, “70 milyon dolarlık yatırım ile günde 2 milyon adet yumurta üretimi planlıyoruz. Kapasite zaman içerisinde artırılacak. İç pazarın yanı sıra yurtdışına ihracat yapmayı da hedefliyoruz.” dedi. Piyasaya sürülen tüm piliçlerin İslami kurallara uygun bir şekilde kesildiğini söyleyen Koca, tüm hayvanların aşılarını zamanında ve eksiksiz yaptırarak her türlü hastalıklara karşı da önlem alındığını kaydetti. |