Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun on dördüncü Fark Yaratan’ı “Seferihisar Yavaş Şehir” projesi oldu.
İtalyanca “citta” (şehir) ve İngilizce “slow” (yavaş) kelimelerinden oluşan “Yavaş Şehir” kavramı İtalya’da doğdu. Cittaslow ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için ortaya çıkmış bir kentler birliği.
Cittaslow ağına katılmak için çevre, tarım ve altyapı politikalarından, geleneksel yemeklere kadar 70 ayrı kriteri başarıyla yerine getirmek gerekiyor. Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye’nin ilk yavaş şehri seçildi.
Yavaş Şehir Seferihisar’da biri organik olmak üzere haftada 4 pazar kuruluyor. Bu pazarlarda yerel üreticiler kendi tarlalarında ürettikleri ürünleri satıyorlar. Ayrıca seferipazar.com sitesi üzerinden, bu pazarda yer alan ürünler tüm Türkiye’ye satılıyor.
Seferihisar’da yerli tohumun korunması için de çalışmalar yapılıyor. Can Yücel Tohum Merkezi’nde yerli tohumlar çoğaltılarak, çiftçilere dağıtılıyor. Her yıl düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde yerli tohumlar yaygınlaştırılıyor.
Seferihisar Belediyesi’nin desteği ile açılan Sefertası ismi verilen lokantada, Seferihisarlı kadınlar yöreye özgü yemekleri yapıp müşterilerine sunuyorlar. Ayrıca tüm bu çalışmalara ek olarak Seferihisar’da sokak lambaları güneş enerjisi ile çalışıyor.