Pide fiyatını açıklayan Balcı: 1 milyon 650 bin ton buğday stoku var
Ankara’da Ramazan ayında satılacak 300 gram pidenin fiyatı 1,5 TL olarak açıklandı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gram ağırlığındaki pidenin Başkent'te 1,5 liradan satılacağını, ülke genelinde ise pide fiyatının ise 5 lirayı geçemeyeceğini söyledi. Balcı ayrıca, Toprak Mahsul Ofisi'nin (TMO) elinde 1 milyon 650 bin ton buğday stoku olduğunu, gerek görülmesi durumunda ithalat hazırlıklarının da yapıldığı bilgisini aktardı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye genelinde pidenin kilogram fiyatının 5 lira üzerinde olmayacağını belirtti. Balcı, şunları ifade etti: "Geçen yıl Ankara'da 350 gram pide 1,5 liraya satıldı. Bu yıl Ankara'da 300 gram pide 1,5 liraya satılacak. Bu, geçen yıl İstanbul'da uygulanan fiyattır. Geçen yıl İstanbul ilinde 300 gram pide 1,5 liraya satılmışken, bu yıl Ankara'da 300 gram pide 1,5 liraya satılacak. Ülke genelinde geçen yıl pidenin kilogram fiyatı azami 5 liraydı, bu yıl da yine ortalama ülke genelinde sade pidenin kilogram fiyatı 5 lira olacaktır. İstanbul'da ilçelere göre farklılık arz edebilir. İlçelerin maliyetlerine ve pide satış rakamlarına göre ilçelere göre farklılık görebiliriz. Ama İstanbul genelinde de kilogram fiyatı 5 liranın üzerinde olmayacaktır."
İstanbul'da pide fiyatlarında geçen yıl azami fiyatın 5 lira olarak uygulandığını hatırlatan Balcı, ’’İstanbul’un ilçelerinde fiyatlar farklılık arz edebilir. Sarıyer ve Beşiktaş'ta hem maliyetleri fazla olduğu gibi satış da düşük oluyor. Orada halkımız günde 1-2 pide alıyor. Satış düşük, maliyet yüksek olduğu için o bölgelerde fiyat farklı olabilir. 5 liranın üzerinde olabilir. Diğer kesimlerde, varoşlarda, Gaziosmanpaşa'da tüketim daha fazla, maliyet daha düşük olduğu için ortalama İstanbul'da 5 liranın üzerinde olmaması gerekiyor. Azami fiyat bu, tarife ona göre alınıyor. Esnaf odaları birliklerinden alınan tarife bu olduğu için bunun üzerinde satması söz konusu değil.’’ diye ifade etti.
"KURAKLIK NEDENİYLE BUĞDAY İTHAL EDİLEBİLİR"
Kuraklık konusuna da değinen Balcı, şöyle konuştu: ‘’Bu sene kuraklığın olması ile Trakya bölgesinde bu sene hasatta yüzde 10-15 arası civarında fazlalık beklenirken, İç Anadolu’da buğday üretiminde gerçekten sıkıntı var. Geçen yıl buğday üretimimiz 22 milyon tondu, tüketimimiz 18.5 milyon ton, ilgili bakanlık olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Toprak Mahsulleri Ofisi konuyu yakından takip ediyor. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisimizin elinde 1 milyon 650 bin ton buğday stoku var eğer gerek görülmesi durumunda ithalat hazırlıkları da yapılmakta. Hasatın sonuçlanması ile birlikte gerekli tedbirlerin alınmış olacağını düşünüyoruz. Geçmişte olduğu gibi un fiyatlarında spekülatif hareketlere müsaade edilmeyecektir.’’ değerlendirmesini yaptı.