Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


                                                   Tarımda “tüp bitki” devri.

Buğday Islah Çalışma Süreleri Kısalıyor

Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bioteknoloji Laboratuvarı’nda, ”Tüp bitki” adı verilen yöntem sayesinde kısa sürede saf tohum elde ediliyor.



Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bioteknoloji Laboratuvarı’nda, ”Tüp bitki” adı verilen yöntem sayesinde kısa sürede saf tohum elde ediliyor.

Enstitü Bioteknoloji Bölüm Başkanı Özcan Yorgancılar, kurumlarının buğday ıslah çalışmaları gerçekleştirdiğini belirterek, “Buğdayda 16-17 yıl süren ıslah süresini ‘double haploidi’ dediğimiz anter yöntemiyle 4-5 sene kısaltmaktayız. Çok kısa sürede bu bitkileri yetiştiriyoruz” dedi.

Bu yöntemle yüzde 100 saf hat, birbirinin aynısı bitkiler elde ettikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Yorgancılar, “Nasıl insanlarda ‘tüp bebek’ yöntemi varsa bu uygulamaya da ‘tüp bitki’ diyoruz. Çünkü yöntem aynı ve tüplerde yetiştiriyoruz. Dayanıklı erkek tohumlardan melezleme yapıyoruz” diye konuştu.

Bitki tarladan daha yeşilken, mayıs ayında almalarıyla işleme başladıklarını kaydeden Yorgancılar, “Bir ila üç hafta arası artı 4 derecede bekletiyoruz. Bundan sonra da 4 ya da 5 hafta sonra oluşumlar başlıyor. Başakcıklar, uç kısmından makasla kesiliyor. Başakcık içinden anterler alınıyor ve bitkiciklerimizi laboratuvardaki steril odamıza getiriyoruz” dedi.


Yorgancılar, “tüp bitki” yöntemini uygularken çok titiz çalıştıklarını ifade ederek, ameliyata girer gibi hazırlandıklarını ifade etti. Yorgancılar, bu iş için steril ortamın da çok önemli olduğunu kaydetti.

Vejetatif aksamının oluşması için artı 28 derecede 16 saat gündüz ve 8 saat gece ortamı olacak şekilde inkivatonlerie koyduklarını anlatan Yorgancılar, “Steril kabin içinde bekletilen bitkilerin yeşil aksamları yaklaşık bir ayda gelişiyor. Ardından kök ortamına alıyoruz. Burada bitkilerin kök ortamı gelişiyor. Kısır olmayan, döl verecekleri kabin içine alıyoruz ve burada bitkiler büyümeye başlıyor. Kısır olanların kök sistemlerine kolsil diye adlandırdığımız sıvıyı uyguluyoruz. Bunun sonucunda kromozomlar ikiye katlanıyor. Böylece bitkilerimiz kısırlıktan kurtulmuş oluyor. Bu şekilde yaklaşık 6 ay içinde biz saf homozigot bir bitki elde ediyoruz. Bu tarlada yaklaşık 6-7 sene sürüyor. Uyguladığımız yöntemle biz, bunu 2 yıla çekmiş oluyoruz”ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TarımTv

Ekleme Tarihi
04.07.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Tarımda Tüp Bitki Devri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız