Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Kansere karşı mantar

Türkiye'de pek fazla tüketilmeyen ancak Batı'da oldukça popüler olan mantarın, tıptaki yararları saymakla bitmiyor. Kolestrolü düşürüyor, tümörü eritiyor; kanser, şeker ve böbrek hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynuyor

Çok eski zamanlardan beri mantarın; pratikte bir lezzet harikası olduğu bilinir ama son yıllarda yapılan araştırmalar ilaç olarak da çok değerli olduğunu ortaya çıkardı. Son 10 yılda mantar, Batı'da büyük ilgi gördü ve görmeye de devam ediyor. Bu yıl yapılan son araştırmalara göre; bilinçsiz tüketildiğinde ölümlere neden olan mantarın herbir türünün farklı bir yararı olduğu anlaşıldı. İşte mantarla ilgili ilginç bilgiler...

Kansere karşı başarı sağlayan mantar cinsleri; Genus, Trametesversicolor, Shitake, Maitake, Raishi, Hericium Erinaceus, Cordyseps, Boletus Badius, Calvatia Utriformis, Flammuline Velutipes, İnonotus Obliquis, Corpinus Comatus, Genus Clitocybe, Albatrellus Confluens, Fomus Fomentarius ve Genus Clitocybe olarak belirlenmiştir.

BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRİR

Mantar kolestrolü düşürüyor; kanser, şeker ve böbrek hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynuyor. Ayrıca antioksidan, antialerjik ve antimikrobiyal özellikleriyle de dikkat çekiyor. Mantarın tümörlerin erimesi, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi gibi işlevleri de bulunuyor.

Mantarın özü, anti-tümör ile ilgili olarak dünya genelinde çeşitli araştırma grupları tarafından değerlendiriliyor. Piyasada bulunan anti-kanser ilaçları, hedefe yönelik ve daha az toksit tedavi için de kullanılıyor. Birçok klinik kanser tedavisinde kullanılan mantar, ilaçlarda ekstre olarak da değerlendiriliyor.

Mantarlar; bulantı, kemik iliği baskılanması, anemi ve bağışıklığın baskılanmasını azaltmak gibi kanserin yan etkilerinden de koruyor. Ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisinde tamamlayıcı olarak da biliniyor. Son zamanlarda anti-tümör maddeler dahil olmak üzere biyoaktif molekülleri ile bir dizi farklı mantarlar tespit edilmiştir.

TADI KENDİNE ÖZGÜ

Bazı mantarlar ilaca dirençli kanser tedavisinde etkili bir araç olarak gösteriliyor. Yapılan bazı çalışmalarda; tıbbi mantarlar tarafından tetiklenen mekanizmaların altında bazı kemik erimelerinin yattığı biliniyor. Sonuç olarak; bu yeni anti-tümör ajanı olarak biyoaktif bileşenlerin kullanımı ile daha mekanik bir çerçeve sağladığı önemle anlaşılmıştır.

Mantarlar kendilerine özgü tat ve lezzetleri ile eski çağlardan beri dünya çapında gurme mutfağında önemli bir yer tutuyor. Son zamanlarda birçok mantar türünün mucizevi özelliklere sahip olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlandı. Yine de mantarın çeşidini tanımlayıp tüketmek gerekiyor.

69 BİN TÜRÜ TANIMLANDI!

Mantar (Latince: Fungi), şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır. Halk arasında küf mantarı, pas mantarı, maya mantarı, şapkalı mantar, kav mantarı ve puf mantarı gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantar (Fungi) alemi içerisinde incelenirler. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar.

MANTAR BİTKİ DEĞİLDİR!

Yeryüzünde 1.5 milyon kadar mantar türü olduğu söyleniyorsa da, günümüzde sadece 69 bin türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler.

PROSTAT VE MEME KANSERİNDE ETKİLİLER

GENUS (Agaricus Blazei Murill): Yapılan bir araştırmaya göre; fareler üzerinde kullanılan 'siklofosfamid' adlı kanser ilacının, bu mantar türüyle birlikte tüketilmesi sonucunda, tümörün hücre içindeki bölünmesi durmuştur. Lektin ve protein ihtiva ettiğinden; sağlık, gıda ve ilaç sektöründe önemli bir yere sahiptir. Kadınlarda özellikle meme kanserine iyi geldiği, erkekler de ise prostatın büyümesini önlediği kanıtlanmıştır. Tümör erimesini hızlandırdığı, kemoterapide yardımcı olarak kullanıldığı ve anti-lösemik etki gösterdiği görülmüştür.

HİNDİ KU YRUĞU MANTARI (Trametesversicolor): 'Mantar bulutu' olarak da adlandırılır. Birçok kanser türlerine karşı antitümör özelliğe sahiptir. Prostat kanserinin ilerlemesini durdurmuştur. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda özellikle mide, kolon ve akciğer kanserinde tümörün yavaşlamasını sağladığı görülmüştür. Meme kanseri ve lösemiye karşı da etkili olduğu anlaşılmıştır. Bu mantar cinsi, karaciğer kanserlerinde incelenmiş ve kanser hücrelerini azalttığı ortaya çıkmıştır. 
 
 
 
 
 
 
http://www.mylife.com.tr 
 

Ekleme Tarihi
26.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: mantar, hastalık, tedavi, kanser, şeker, böbrtek hastalıkları, gıda tarım, haberler
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız