Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Mantar tüketirken dikkat

Bolu İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, kulaktan dolma bilgilerle mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmanın kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi


Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbahar yağmurlarıyla ormanlık alanlarda yetişen mantarların bilinçsizce tüketildiğini belirterek, zehirli ve zehirsiz mantarları ayırmanın çok zor olduğunu anlattı. Bilinçsiz mantar tüketiminin halk sağlığı açısından ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Arık, "Doğada yetişen mantarların kesinlikle toplanmaması ve yenilmemesi gerektiği uyarılarına rağmen, halen zehirlenmeler ve ölümler bildirilmektedir. Bazı yenebilen ve zehirli türler birbirine o kadar benzer ki bunu ancak bir mantar bilimci ayırt edebilir" diye konuştu.

KULAKTAN DOLMA BİLGİLER KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURUYOR

Zehirli mantarların zehirsiz olanlarla aynı tatta olduğuna dikkati çeken Arık, rengi, kokusu ve tadıyla mantarın zehirli olup olmadığının ayırt edilemeyeceğini bildirdi.
Arık, seralarda yetiştirilen ve marketlerde ambalajlarda satılan mantarların tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Arık, şöyle devam etti: "Toplumda zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt etmek için kullanılan fakat bilimsel geçerliliği olmayan birçok yanlış inanış var. Örneğin, ’zehirli mantarlar koparılınca iç kısmı mavileşir, salyangozlar zehirli olanları yemez, çayırda yetişenler zehirsizdir, sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır, mantar iyi pişirilirse zehri kalmaz, gümüş kaşıkla kaynatılırsa zehirli olanlarda kaşık kararır, mantar yoğurt ile yenilirse zehirlemez’ gibi birçok inanış var. Tüm bu inanışlar yanlıştır ve birçok insanın mantardan zehirlenerek ölmesine neden olmuştur. Kulaktan dolma bilgilerle, kocakarı masallarıyla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak, çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple siz siz olun, bilmediğiniz mantarı kesinlikle yemeyin." Zehirli mantarları tüketen kişilerde göz yaşarması, tükürük artışı, terleme, kusma ve karın ağrısı, kramp, ishal, baş dönmesi, kas seğirmesi ve göz bebeklerinde küçülme belirtilerinin görülebildiğine işaret eden Arık, belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına müracaat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: mantar, gıda,
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız