Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

 
 
 
Yalçın BAYER
[email protected]

EBK’yı bu hale kimler getirdi?

VETERİNER Hekimler Derneği Genel Sekreteri, Uzman Veteriner Hekim H. Yalçın Köksal 9.1.2007 tarihinde “Et ve Balık Kurumu İşletmeleri (EBK) niye kapatıldı biri bana anlatsın” diye yazmış, bugüne kadar yanıt alamamış.

Bugün şöyle diyor: “Özelleştirme furyası ile EBK’nın işlevsel ve dengeleyici özellikleri hiç hesaplanmadan, kombinalarını satın, sonra halkın sağlıklı beslenmesini hiçe sayarak, özel mezbahalarda fason kesim yaptırın işte sonuç bu olur.”
Gençliğini EBK’da geçiren ve yıllarca sağlık kontrol şefliğini yapan Köksal, vatandaşlar adına soruyor:
“Fason kesim yaptırdığınız özel kombinalarda, kesim öncesi (ante mortem) ve kesim sonrası (post mortem) muayeneleri yapmak için kurumu temsilen bir veteriner hekim görevlendirildi mi? Görevlendirildi ise bugün (dün) Hürriyet gazetesinde Dinçer Gökçe’nin haberinde tanık olduğumuz, hastalıklı hayvanların kesimine nasıl izin verildi? Özel mezbahada kurumca denetim tam olsaydı, ölü hayvanların yüzülerek halka yedirilmesi mümkün olur muydu? Kuruma ait çiftliklerde, sağlıklı hayvanların hastalıklı hayvanlarla değiştirilmesi veya çalınması denetim ve kontrol yetersizliğinin bir delili değil midir? Fason sözleşmede, ilgili firmanın kusuruna ilişkin yeterli ve caydırıcı bir yaptırım mevcut mudur? Tüketime sunulan hastalıklı etlerden üretilen ürünleri yiyen insanlarımızın yaşadığı veya bir süre sonra yaşayacağı hastalık risklerinin sorumluları için uygulanacak yaptırımlar kaybolan sağlıkları geri getirecek mi? Son olarak, ülke hayvancılığının lokomotifi olan Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yem Sanayi, Şeker şirketleri gibi hayati önem taşıyan kurum ve kuruluşlarının özelleştirmeler sonucu olan sektörel ve yaşamsal aksaklıkların ülke hayvancılığını ve insan sağlığını getirdiği noktanın farkında mısınız.”

Sütte zor ve kritik günler

TÜM Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı N. Adnan Yıldız “ülke hayvancılığının bugün en zor ve kritik günlerin içinden geçtiğini” belirterek, önlem alınmadığı zaman 2013 yılının sektör adına hızlı çöküşün başlangıcı olacağı uyarısında bulunuyor.
“Çözüm süt üreticisine ürettiği ürünün hakkını vermekten geçmektedir” diyen Yıldız’ın sözleri şöyle:
“Bakanın da ifade ettiği gibi üretici 1 lt sütünü satınca 1.5 kg yem alabilmelidir. Yem
hammadde rayiç bedellerini bu formülde yerine koyduğumuzda 1 lt süt = 1.2 TL olmalıdır. Aksi ve gecikmiş olmak ülke hayvancılığımızın sonu anlamına gelmektedir. Bir başka önemli husus da şudur: Yem hammadde fiyatlarının % 100’lerin üzerinde arttığı ve 10 aydır sabit olan 80 kuruşluk süt taban fiyatı ile üreticinin bu borçlarını ödeyebilmesi mümkün değildir. Borçların yeniden yapılandırılması hususuna da Ziraat Bankamızın dikkatini çekmeyi görev sayıyoruz.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.08.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: EBK,Yalçın BAYER ,veteriner,gida tarim
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız