Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Kurban etini porsiyonlara ayırmadan dolaba koymayın!

Kurban Bayramı’yla birlikte kesilen etlerin saklanması telaşı başlıyor. Kesilen kurban etlerinin tüketimi ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu biliniyor. Uzmanlara göre kurban etleri ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak saklanmalı. Kurban eti sıcağı sıcağına hemen buzdolabına konulmamalı ve dondurulan et çözülünce tekrar dondurulmamalı.

Etin bozulmaya çok müsait bir yapısı vardır. Bu yüzden saklanacak etlerin ihtiyaca göre sınıflandırılarak saklanması gerekiyor. Buzdolaplarının derin dondurucu bölmesi bu anlamda olmazsa olmaz. Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede saklama süresi bir haftaya düşüyor. Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, çözülen etlerin tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor. Zira donmuş etler çözünür ve tekrar dondurulursa birtakım mikroorganizmaların üremesine imkân doğuyor. Mutlu, “Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli. Bu yüzden de saklanırken porsiyonlar şeklinde hesaplanarak derin donduruculara konulmalı.” tavsiyesinde bulunuyor. Kurban eti sıcağı sıcağına hemen buzdolabına konulmamalı. Bu şekilde olursa et lastik gibi sert olur. Kurban eti parçalandığında temiz bir ortamda güneş görmeyen serin bir yerde bekletilmeli. Bu sayede kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Daha sonra et buzdolabının buzluğuna kaldırılmalı.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde büyük parçalar halinde konulursa etin içinde soğuma geç olur. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında ikinci günden itibaren bozulma ve yeşillenmeler meydana gelir. Ayrıca buzdolabına konulacak etler en fazla 3 kat üst üste konulmalı ve soğuma hızlandırılmalı. Bunu önlemek ve eti çözdürüp tekrar dondurmamak için et küçük parçalar halinde saklanmalı. Böylece hem soğuma çabuk olur ve saklaması kolaylaşır hem de porsiyonlar halinde saklanan et ihtiyaç kadar çıkartılıp yemek için kullanılabilir. Saklama içinse alüminyum folyo, streç film veya yağlı kâğıtlar tercih edilmeli. Ayrıca ette yeşillenmeler oluşmuşsa kesinlikle tüketilmeden atılmalıdır. Hemen tüketilecek etler ise su salması yapacağı için ilk etapta çelik tencere, plastik veya cam kaplarda dolaba konulmalı.

Deriler nasıl saklanmalı?

Hayvanın vücudunu örten deri yüzüldükten sonra dayanıklılığını kaybeder. Deriler ağırlığının yarısından fazla su bulundurur. Bozulmaya neden olan mikroorganizmalar özellikle sulu ve pislik bulaşmış ortamları çok sevdiği için deriyi kısa sürede bozar. Bunu önlemek için şu yöntemler izlenmeli:

1- Yüzülen derinin üzerinde yağ ve et parçaları bırakılmamalı. Kuyruktaki yağlı, etli, kemikli kısımlar, boynuzlar, kulaklar, tırnaklar kesilip atılmalıdır.

2- Kanla deri buluşturulmamalı. Eğer kan ve pislik olan kısımlar varsa bunlar temizlenmeli. Büyükbaş hayvan derileri yıkanabilir ancak küçükbaş hayvanların derileri yün kaplı olduğu için kolay kurumaz, bu yüzden yıkanması tavsiye edilmez.

3- Derileri hemen tuzlamak doğru değildir. En az bir saat deri temiz bir yere tüylü kısımları üzerine serilerek kurutulur ve soğuması beklenir. 6 saatten fazla da bekletilmelidir. Zira bu süreden sonra mikroplar deride bozulmaya sebebiyet verir.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kurban eti, porsiyonlara ayırmadan, dolaba koymayın, kurban eti saklama, deri, kurban bayramı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız