Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Kırmızı Et Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ümit Gürbüz, güçlü bir bağışıklık sisteminin dengeli beslenme ile yakından ilgili olduğunu belirterek, özellikle enfeksiyon kaynaklı...


Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, güçlü bir bağışıklık sisteminin dengeli beslenme ile yakından ilgili olduğunu belirterek, özellikle enfeksiyon kaynaklı hastalıkların yaşandığı kış aylarında kırmızı et yemenin vücudun savunma mekanizmasını güçlendirdiğini söyledi.

İnsan vücudunun farklı hücre, doku ve moleküllerden oluşan bağışıklık sistemi adı verilen bir savunma mekanizması tarafından korunduğunu belirten Prof. Dr. Gürbüz, bu sistemde meydana gelebilecek bozukluklar sonucu ortaya çıkacak enfeksiyonların yaşam kalitesine de olumsuz etkileri olacağını belirtti. Özellikle mevsimsel değişimlerin yaşandığı dönemlerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gürbüz, "Vücut direncinin korunmasında besin maddelerinin tüketim dengesi önemli rol oynuyor. Bağışıklık sisteminin etkin çalışmasının anahtarı dengeli beslenme" dedi.

Prof. Dr. Gürbüz, yeterli ve dengeli beslenmeye ilave olarak düzenli ve kaliteli uyku, yaş ve cinsiyet durumuna göre uygun ve sürekli egzersiz, hayata olumlu bakmak, sigara ve alkolden uzak durmak, ideal kiloya sahip olmak ve bunu korumanın bağışıklık sistemini, yani vücudumuzun savunma mekanizmasını olumlu yönde etkilediğini kaydetti.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde dengeli beslenme, özellikle de protein tüketiminin rolüne dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Gürbüz, "Kilo başına 1 gram düşecek şekilde protein alınması ve bunun en az yarısının hayvansal kökenli besin maddelerinden olması önemlidir. Et protein bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir ve kaliteli protein içerir. Dışarıda alınması zorunlu olan esansiyel (temel) amino asitleri yeterli ve dengeli bir biçimde içerir" diye konuştu.

GRİP VE NEZLEYE KARŞI KIRMIZI ET

Mevsimsel değişimlerin yaşandığı bu günlerde özellikle A, E, C ve başta B12 olmak üzere Vitamin ve demir, çinko, selenyum gibi mineral maddeleri tüketmenin önemine değinen Gürbüz, "Bu Vitamin ve mineralleri içeren besin maddelerinin yeterli alınması kış dönemi boyunca karşılaşabileceğimiz grip, nezle v.b. birçok enfeksiyondan korunmamızda yardımcı olacaktır. Sofralarımızı oluştururken özellikle tüm aile bireylerinin bir arada bulunduğu yemek öğünlerinde sofralardan Eti eksik etmemek önemlidir. Etle birlikte sebze yemekleri de ihmal edilmemelidir. Et yemeklerinin yanında brokoli, karnabahar gibi sebzeler garnitür olarak yer almalıdır. İçecek olarak da taze sıkılmış portakal, mandalina, greyfurt tüketilmelidir. Meyve tüketimi ise yemeklerden yaklaşık 2 saat sonra yapılmalıdır" diye konuştu.

VİTAMİNLERİN ETKİSİ

A Vitamini: Sadece hayvansal dokularda bulunmaktadır. Kırmızı et, karaciğer, süt, peynir tereyağı ve yumurta en önemli kaynağıdır. Hem yeşil hem de sarı sebzeler önemli kaynaklarıdır.

E vitamini: Önemli antioksidanlardandır. Anne sütünde bolca bulunur. Kırmızı et, bitkisel ürünler ve yumurta önemli kaynağını oluşturur.

C vitamini: Bağışıklılık sistemini güçlendirir ve artırır. Demir emiliminde rol aldığından et ve et ürünleri ile birlikte tüketilmesi önerilir. Yetersizliği vücut dokularının yıkımı ile sonuçlanır.

Pridoksin (B6): Yetersizliği bağışıklık sisteminin baskılanmasına, sinir sistemi bozukluklarına ve anemilere neden olur. Bitkisel ve hayvansal besinlerde yer alır.

Siyanokobalamin (B12): Organizmada birçok fonksiyonunun yanı sıra folik asit seviyesinin korunmasında ve bağışıklılık sisteminde rol alır. Kırmızı et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.

Selenyum: Antioksidan etkili E vitamini ile birlikte hücrenin zarar görmesini engeller. Yaşlanma, kanser, katarakt, hücre zedelenmesi gibi durumlarda koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Proteince zengin besinler en önemli kaynağını oluşturmaktadır. Bunlar arasında et ve deniz ürünleri ilk sırada yer almaktadırlar.

Demir: Bağışıklılık sistemi için oldukça gereklidir. En iyi kaynak karaciğer olmakla birlikte kırmızı et, deniz ürünleri ve yumurta sarısı en önemli kaynağıdır. Et özellikle sebzelerle birlikte tüketildiğinde bitkilerdeki demirin kullanımını da olumlu yönde etkilemektedir.

Çinko: Hücre enzim sisteminde rol alır. Dolayısıyla bağışıklılık sistemi için gereklidir. Kırmızı et, deniz ürünleri, et yumurta, tahıl ve kuru baklagiller önemli kaynağıdır. Hayvansal besinlerdeki çinkonun emilimi bitkisel olanlara göre daha yüksektir. - Konya
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kırmızı Et, Bağışıklık Sistemini, Güçlendiriyor
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız