Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesinde aşırı et ve tatlı tüketiminde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı uyarılarda bulundu.

Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kurbanlık kesilirken hijyene de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Kurban bayramı uyarıları şu şekilde sıraladı:
 
"Öncelikle kurbanlık olarak alınan hayvanın veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmak gerekmektedir. Uygun ortamda kesimin sağlanması çok önemli bir noktadır. Hayvanın sakatat kısımları doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle tüketilmemelidir. Kurban kesildikten sonra hayvanın kanı mutlaka iyice akıtılmalıdır. Kurban kesildikten sonra hemen tüketilirse eti sert olmaktadır, 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi etin yumuşak olmasını ve daha rahat sindirilmesini sağlamaktadır. Etler pişirilirken kendi suyunda kısık ateşte pişirilmelidir. Etli yemekler pişirilirken etin yağı dışında ekstra yağ kullanmamak yağ alımını azaltmanın iyi bir yoludur"
 
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün açıklamasında sofralarda etle birlikte mutlaka sebze ve yoğurtun da yer alması gerektiğine vurgu yapılarak, "Bayramda, günlük en az 1,5 lt su içilmesine dikkat edilmelidir. Aşırı tatlı tüketiminden kaçınılmalı, bayram ziyaretlerinde her ikramı tüketmekten kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar bayram ziyaretlerinde yürüme mesafesinde olan yerlere yürüyerek gitmek tercih edilmelidir. Yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan et ve kemik suyunun herhangi bir besleyici değeri yoktur ve doymuş yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle kullanımından kaçınılmalıdır. Kurban bayramında etler porsiyonlara ayrılarak buzdolabı poşeti içerisinde -2 derecede bir hafta, derin dondurucuda -18 derecede üç ay kadar saklanabilmektedir. Derin dondurucudan çıkarılan et bozdolabında çözdürülmelidir. Acil pişirilecekse mikrodalga yöntemi kullanılabilmektedir. Ancak çözdürülen etin mümkün olduğu kadar çabuk tüketilmesi ve tekrar çözdürülmemesi gerekmektedir.
 
Bayram tatilleri çok yenilip az yürünmesi nedeni ile kilo almaya yatkınlığın arttığı dönemlerdir. Bu nedenle bayramda yenilen yemeklerin miktarının ayarlanması ve mümkün olduğu kadar fiziksel aktivite yapılması çok önemlidir" denildi.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
05.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: beslenme, kırmızı et, sağlık
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız