Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Hindi zamanı

 
 
 
 
Güngör Uras Olayların içinden
[email protected]

 
 
 
Hindi eti kırmızı ete alternatif olarak tüm yemeklerde kullanılabilecek bir protein kaynağıdır. Lezzet ve fiyat açısından diğer kırmızı etlerden çok çok üstün bir ettir.
Dana etinin 100 gr.ında 18 gr. protein vardır. Hindi etinin 10 gramında 22-24 gr. protein bulunur. Dana etinde yağ oranı yüzde 16 iken hindide yağ oranı yüzde 6-8’dir. Kolesterol, 100 gr. dana etinde 92 mg., koyun etinde 110 mgr., hindide 68-70 mgr.dır. Hindinin but eti ile dana eti aynı lezzettedir. Bizde hindi şimdilik yılbaşında çok satılıyor. Yıl içi tüketimi zayıf. Halbuki yaşlıların da çocukların da, sağlığına dikkat etmesi gereken her yaştakilerin alternatif kırmızı eti hindi etidir.
ABD ve AB ülkelerinde kişi başı yıllık tüketim 8 kg. iken bizde yıllık kişi başı tüketim yarım kg.’ı geçemedi. Hindi eti ucuzdur. Temizlenmiş hindi etinin kilosu marketlerde 11-12 TL arasında. Hindinin dişisi 6-8 kg., erkeği 10-17 kg. dolayında bütün olarak veya parça halinde satılıyor.
Bu yıl 40-45 bin ton dolayında hindi üretilecek. Türkiye’de eskiden beri köylerde hindi üretilir. Ama ilk entegre hindi tesisini Bolu’da, 1995 yılında, Ziraat Mühendisi Şerafettin Erbayram kurdu. İşletme müdürü Sacit Demirer’den aldığım bilgiye göre, Bolca Hindi şimdilerde yılda 13-15 bin ton dolayında karkas hindi eti üretiyor. Sadece hindi eti üreten diğer büyük bir entegre tesis Alp Hindi. Daha sonra, beyaz ve kırmızı et üretimine ek olarak entegre tesislerde hindi üreten 2 büyük kuruluş var. Bunlar Banvit ve Pınar.
Banvit’in yöneticisi Ömer Görener, halkımızın hindi etinin özelliklerini bilemediği için yıl içinde tüketimin zayıf olduğunu, ”parçalanmamış bütün hindi” satışlarının yüzde 85’inin yılbaşına doğru, aralık ayında yapıldığını söylüyor.
 



Yılbaşı için çıtır çıtır ve sulu hindi tarifi
 
Ayşe Hanım Teyzem “Anladık... Hindi eti yiyeceğiz de... Hindiyi, nasıl pişireceğiz?” diyerek sual eyleyince, Kantin Lokantası’nın sahibi ve şefi dostum Şemsa Denizel’den “çıtır çıtır ve sulu hindi tarifi” aldım. Bilgilerinize sunarım:
Hindiyi dondurmadan pişiriniz. Büyük bir kaba su doldurunuz. Her 1 lt. suya 50 gr. tuz, 25 gr. şeker koyduktan sonra bütün hindiyi 10-18 saat bu salamura suda dinlendiriniz. İsterseniz suyu defne yaprağı, limon kabuğu, biberiye ile tatlandırabilirsiniz. Bu arada bolca tereyağı, limon kabuğu rendesi, tuz, karabiber, sarımsak karışımı ile bir harç hazırlayınız. Salamura sudan çıkarttıktan sonra kuruladığınız hindinin göğsünden başlayarak elinizle et ile deriyi ayırarak deri ile etin arasına tereyağlı harcı yayınız. Fırını 220 derece ısıtınız. Hindiyi fırına verdikten yarım saat sonra dereceyi 180‘e indiriniz. 5-6 kg.lık hindi 3-4 saatte pişer. But kısmına bıçağı sokunuz. Pişmemiş ise üzerine kalay kağıdı koyarak kurumasını önleyiniz. Fırından çıkardığınız hindiyi
30 dakika dinlendirdikten sonra yiyiniz.









http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
25.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hindi zamanı,Güngör Uras
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız