Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilköğretim okullarında serbest etkinlik uygulamasını başlattı. Projeyle öğrenciler çevrenin şartlarına göre balık tutup, sebze ve meyve yetiştirecek.
Yeni öğretim yılı 20 Eylül Pazartesi günü başlayacak ve 13 milyon öğrenci 600 bin öğretmen dersbaşı yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu ise yeni öğretim yılı nedeniyle bir genelge yayınladı. Genelgede, öğrencilere serbest etkinlik saatlerinde, deneme sınavları, sınavlara hazırlık ve telafi eğitiminin kesinlikle yaptırılmaması istendi. MEB, ilköğretim 1, 2, 3'üncü sınıflarda 4-5 saat ve 5'inci sınıflarda da 4 saat serbest etkinlik uygulaması başlatmıştı. Ancak serbest etkinlikte neler yapılacağı açıklanmamıştı.
VELİLER DE DERS VERECEK
Milli Eğitim Bakanlığı bu son genelgesiyle, öğrencilerin serbest etkinlik saatlerinde yüzme ve çiftliklere gezi, öğretmenlerinin gözetiminde çarşı, pazar gezerek alışverişte bütçe oluşturma, uygun fiyatlı ürün seçme konusunda eğitilmesi istedi. Öğrencilere, çevrenin şartları doğrultusunda sebze ve meyve yetiştirme, balık tutma,bölgenin gelir kaynaklarını inceleme, meslekleri öğrenme, trafik kazalarından korunma gibi uygulamalar öğretilecek. İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, yeni öğretim yılında sorgulayan ve araştıran bir eğitim sistemi uygulaması başlattıklarını söyledi. Amaçlarının öğrencilere dostluk, arkadaşlık, yardımseverlik, adalet, sorumluluk, sevgi, nezaket, sabır, hoşgörü, empati, dürüstlük gibi değerleri kazandırmak olduğunu belirten İbrahim Er, "Yapacağımız çalışmalarda bilirkişilerden, konunun uzmanlarından ve velilerden yararlanacağız" dedi. Serbest etkinlik zamanlarında sınıflara çağrılacak olan anne-babalar, meslekleri ve çalışmaları konusunda öğrencileri bilgilendirecek. Etkinlik kapsamında kurum ve kuruluşlara ziyaretler düzenlenecek. Bu etkinlikler yapılırken resmi ve özel kurum ve kuruluşların müze, yüzme havuzu, atölye, spor salonu, fabrika, çiftlik, kültür parkı gibi imkanlarından yararlanılacak. Genelgede adalet ve empati vurgusu ise şöyle yer aldı: "Serbest etkinlik saatlerinde sosyal paylaşım içinde bulunmaları sağlanırken aynı zamanda dostluk, arkadaşlık, yardımseverlik, adalet, sorumluluk, sevgi, nezaket, sabır, hoşgörü, empati, dürüstlük gibi değerleri de kazanmalarına özen gösterilmelidir. Serbest etlkinlik saatlerinde öğrencilerin yaşları ve kavrama düzeyleri dikkate alınarak kişilik gelişimine yönelik, kitap okuma, drama, film izleme, yarışma, oyun, gezi ve gözlem, spor, sanat etkinlikleri gibi yapılmalıdır.
http://www.sabah.com.tr/ |