Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


"Yılda 6 Kilo Makarna Tüketiyoruz"

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'...

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna üretiminde önemli bir oyuncu olmasına rağmen tüketimde geri kaldığını belirterek, "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezüella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır" dedi.

MBTG'den yapılan açıklamaya göre, dünyada makarna üretimi 14 milyon tona ulaşırken, İtalya'dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler 2013'ün 9 ayında sırasıyla ABD, Brezilya, Rusya ve Türkiye oldu.

Tiryakioğlu, makarna ürünleri ihracatında kısa süreli dalgalanmalara rağmen uzun dönemde önemli artışlar görüldüğünü aktararak, 2009 yılında yaşanan küresel kriz neticesinde değer bazında düşüşe geçen ihracatın, 2010 yılında krizin etkilerinin azalması sonucu toplam 297 bin ton ve 186 milyon dolar düzeyinde gerçekleşerek bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 39,3, değer bazında da yüzde 24,4 oranında bir artış gösterdiğini kaydetti.

Geçen yıl 506,196 ton makarna ihracatı karşılığında 358 milyon 287 bin dolar gelir elde edildiğini belirten Tiryakioğlu, "2013 yılında da makarna üretimi ve ihracatında bu artışın devam edeceği tahmin edilmektedir. Türkiye'nin 2012 yılı verilerine göre en fazla ihracat yaptığı ülkeler Angola (48.437.000 $), Benin (2.044.000$), Irak (22.263 000$), Togo (20.580.000$), Japonya (20.351.000$), Nijer (16.628.000$) ve Birleşik Arap Emirlikleri (12.258.000$) oldu" dedi.

Tiryakioğlu, Türkiye'nin, bazı kotalar nedeniyle ihracatta pazar kaybettiğini belirterek, "Yurt dışı pazarlarda ABD önemli bir üretici olmasına rağmen aynı zamanda önemli bir ithalatçı ülkedir. Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri de dünyada önde gelen ithalatçı ülkelerdir. Ancak, ABD ve AB ülkelerindeki kotalardan dolayı Türkiye'nin bu ülkelere ihracatı önlenmektedir. Bu konuda önemli girişimler olmasına rağmen bu sorun maalesef çözümlenememiştir" ifadelerini kullandı.

Makarnanın tüm dünyada tercih edilen bir besin maddesi haline geldiğini aktaran Tiryakioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyada makarna ürünlerine olan genel talep, dünya nüfusu ve kişi başına milli gelirlerin artmasıyla birlikte batı tarzı yemek alışkanlıklarına ilgi, bu ürünlerin lezzeti, ucuzluğu, besleyici olması, kolay hazırlanması, uzun süre muhafaza edilebilmesi gibi özelliklerinden dolayı istikrarlı bir artış göstermektedir. Makarna ürünlerinin üretiminin temel hammaddesi olan durum buğdayına bağımlılığı ve makarnalık sert buğday türünün dünyanın belirli bölgelerinde yetişiyor olması da üretici ve ihracatçı olan Türkiye'nin makarna pazarında önemli bir aktör olmasını sağlamaktadır. Makarnanın talep edildiği ancak üretimin yurt içi talebi karşılamaya yetmediği veya hiç üretimin yapılmadığı ülkeleri net ithalatçı konumuna sokmaktadır. Ülkeler bazı zamanlarda kendi iç pazarlarında ürün çeşitliliğini sağlamak amacıyla da ithalat yapabiliyor. Özellikle 'Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel yağ Tanıtım Grubu' olarak makarna ihracat potansiyeli yükseltmek için son bir yıl içerinde Uzak Doğu, Rusya ve Ortadoğu pazarlarında önemli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların da meyvelerini almaya başladık. Kişi başına yıllık makarna tüketimine bakıldığında İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 5,5-6,5 kg civarındadır"

Tiryakioğlu, Türkiye'de makarna tüketiminin istenen seviyeye gelmediğini belirerek, "Üretimde çeşitliliğin yeni başlamış olması, makarnanın besleyici değerinin anlatılmamış olması, makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olamaması ve sos kalitesinin Türk mutfağında yerleşik olmaması gibi nedenler tüketimin istediğimiz seviyeye gelmemesinde etkili oluyor" bilgisini verdi. - İstanbul


 
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yılda 6 Kilo Makarna, Tüketiyoruz, makarna, Ahmet Tiryakioğlu, MBTG, Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu
Link: 'Yılda 6 Kilo Makarna Tüketiyoruz'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız