Türk tavuğuna büyük gurur ÜRETİM ve ambalajlama teknolojileriyle Türkiye kanatlı hayvan sektörünün dünyanın radarına girdiğini ifade eden Dünya Kanatlı Konseyi Başkanı Jim Summer, Türkiye’nin bu alanda yatırıma açık kârlı bir ülke olduğunu söyledi.
YURTİÇİNDE bir yandan hormon tartışmları bir yanda da sağlıksız üretim yaptıkları eleştirisi ile boğuşan kanatlı hayvan sektörü, dünya genelinde birçok ülkenin radarına girdi. Dünya Kanatlı Konseyi Başkanı Jim Summer, Türkiye’nin üretim kalitesi ve özellikle ambalajlama teknolojisi ile gözlem altında olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kümes hayvanları sektöründe uluslararası alanda çok büyük bir ünü ve itibarı olduğunun altını çizen Summer, “Başka ülkeler debu üretim şeklini görüp yaşamak istiyor. Kanatlı sektörünün bu kadar iyi ilerliyor olmasını görmek bizim için iyi oldu. Güzel bir şaşkınlık yaşadık” dedi.
AMBALAJLAMA İLGİ ÇEKTİ
İlk kez 2005’te yapılan Uluslararası Kümes Hayvanları Konferansı’nın bu yıl İstanbul’da düzenlenmesi sebebiyle Türkiye’ye gelen Jim Summer, konferans sayesinde hem yerel sektörleri tanıdıklarını hem de bilgi paylaşımında bulunduklarını söyledi. Konferansta 24 ülkenin temsil edildiğini ifade eden Summer, konferansa en büyük katılımın Türkiye’de olduğunu dile getirdi. Konuşulan konulardan birisinin de Türkiye de geçerli olan ambalaj şartları olduğunu ifade eden Summer, “Ambalaj kuralları dünyanın diğer kısımlarına göre çok daha iyi seviyelerde ve üretim imkanlarına baktığımızda yine randımanlı bir üretim görüyorsunuz. Dünyanın önde gelen ülkelerine kıyasla fabrikalar çok ileri düzeyde. Bu da dünyanın ilgisini çekiyor” dedi. Uluslararsı şirketlerin bir ülkeye yatırım yapması için o ülkede iki şeye dikkat ettiğini ifade eden Jim Summer, “Bu faktörler kârlı olması ve riskin minimumda olması. Türkiye bu iki özelliğe de uyuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse dünyada kanatlı sektörünün radarları Türkiye’ye dönmüş durumda. Türkiye izleniyor. Türkiye’nin sektörde 5-10 yıl önce ismi geçmezdi. Ancak şimdi ihracat ve pazar anlamında ilk sıralara oynuyor” dedi. Türkiye’de yüksek teknoloji kullanılıyor
BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) tarafından düzenlenen Türkiye’de Dünya Kanatlı Konseyi Kongresi’nde konuşan BESDBİR Başkanı Sait Koca da, Türkiye’nin sektörde ileri düzeyde teknolojiye sahip olduğunu söyledi. Dünya’da Brezilya gibi ülkelerin ihracat konusunda önde olduğunu belirten Koca, “Artık Türkiye’de dünyada söz sahibi olmaya başladı. Kaliteli ve sağlıklı üretim yapıyoruz” dedi.
Tüketimde domuz etini geçecek
DÜNYADA domuz eti tüketiminin Çin’inde etkisiyle ilk sırada yer aldığını ifade eden Jim Summer, “Ancak kümes hayvanları eti tüketimi de çok hızlı ilerliyor. 5 yıl içinde kümes hayvanları eti dünyada en çok tüketilenler arasında ilk sıraya çıkacak.
600 bin Sektörde çalışan kişi sayısı
12.500 Sektörde üretim yapan kayıtlı etlik piliç kümesi sayısı
1.9 milyon ton 2013’te üretilen kanatlı et miktarı
1.8 milyon ton 2013’te üretimi yapılan piliç eti miktarı
10 milyar TL Kanatlı eti sektörünün toplam cirosu
396 bin ton Toplam kanatlı eti ihracatı
656 milyon dolar Kanatlı eti ihracatının toplam cirosu
%70 İhraç edilen tavuk etinde bütün pilicin payı
%30
İhraç edilen tavuk etinde parça ve sakatatın payı |