Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Eğirdir elması çeşit çeşit kütür kütür


    Güngör Uras

    Olayların içinden

    [email protected]


Eğirdir elmasını öveceğim. Elmasını överken de Eğirdir’den söz edeceğim. Eğirdir merakım, geçen yıl bir arkadaşımın tavsiyesi ile internetteki bir adresden getirttiğim elmalar ile başladı. Geçen yıl elma mevsiminde de okuyucularıma bilgi vermeye çalışmıştım.

İstanbul’da lüks marketlerde, manavlarda satılan isimlerini (cinslerini) yeni yeni öğrendiğimiz Fujı, Golden, Starking, Pink Lady, Topaz, Braeburn, Grany Smith, Gala türü elmaları Eğirdir’deki üreticiler isteyene paketleyerek kilosu 2-3 TL’den eve teslim gönderiyorlar. Bu elmaların marketlerde ve manavlarda satış fiyatı 10-15 TL dolayında.

İnternet sayfalarında farklı tür elmanın tadı ve özelliği hakkında bilgi var. Genelde hepsi gevrek ve sulu elma.

Internet adresinden (www.egirdirelmasi.com) elma sipariş ederken Eğirdir’de ürettiği farklı çeşit elmaları “Altınelma” markası ile pazarlayan Ömer Yiğitbaşı ile dost oldum. (Henüz kendisini göremedim. Telefon ile bilgi alıyorum). Önce Ömer Yiğitbaşı’ndan elma durumunu soruyorum. Sonra Tarım Müdürlüğü ve Belediye çalışanları bana

bilgi veriyor.

Eğirdir’de 3 bin dolayında elma üreticisi var. Bu yıl önce yağmurlar, sonra don üretimi olumsuz etkiledi. Hem verim düştü hem elmalarda kara leke oldu. Gece gündür sıcaklık farklı pas ve mantar sorunu çıkardı.

Eğirdir’de yazlık elmaların hasadı 15 Ağustos’da yapılıyor Esas hasat 15 Eylül’de başladı. 5 Kasım’da sona erdi.


Elma para ediyor

Bu yıl 150 bin ton elma üretildiği tahmin ediliyor. Tarlada kilosu 1 TL’ye satılan elma ürünü nedeniyle Eğirdir’e bu yıl 150 bin TL dolayında para girecek.

Eğirdir’de 140 bin tonluk soğuk hava deposu kapasitesi var. Elmalar ve diğer tarım ürünleri bu depolarda uzun süre muhafaza edilebiliyor. Depolarda bu yıl ürünü 130 bin ton elma pazarlanmak için bekletiliyor.

Yere dökülen elmalar ile yaralı bereli elmalar Eğirdir’deki 2 meyva suyu işleme tesisinde değerlendiriliyor. Bu tür elmaların kilosu 30-45 kuruş arasında.

Eğirdir’de sadece elma yetiştirilmiyor. Şeftali (nektarin), kiraz üretimi de giderek artıyor.  Buğday ve arpa üretimi dışında hayvancılık ve arıcılık da giderek yayılmaya başladı.

Eğirdir gölünde sazan, levrek ve kerevit yetişiyor. Sazan varlığını artırma arayışında 4 yıldır av yasağı var. Levret ve kerevit’de de mevsimlik yasaklar uygulanıyor.

Eğirdir şehri Lidya’nın son hükümdarı Kroisos (MÖ 560-MÖ 547) tarafından Eğirdir Gölü çevresinde kuruldu. Eğirdir Gölü, 468 kilometre yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölü. Suyu tatlı. Genelde camgöbeği renginde. Bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında yedi renkli olarak anılıyor. Selçuklular, sayfiye yeri olarak kullandıkları Eğirdir’e doğal güzelliklerinden dolayı Cennetâbad ismini vermişlerdi.

Ben gelip geçerken uğradım ama konaklıyamadım. Göl çevresinde konaklama tesisleri de var. Elma sevenlere, karayolu ile seyahat etmekten hoşlananlara duyurulur.

 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız