Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


Karabibere %25 bayram zammı

Et yemeklerinde sıklıkla kullanılan karabiberin fiyatı, geçen yıla göre yüzde 25 artışla 50 liraya ulaştı.

İZMİR - Kurban Bayramı öncesi et yemeklerinde sıklıkla kullanılan baharatlarda zam haberleri gelmeye başladı. Et denince akla ilk gelen baharat olan karabiberin kilogram fiyatı geçen yıla göre yüzde 25 artarak 50 liraya ulaştı.

Dönemsel olarak tüketimi en fazla Kurban Bayramı öncesi artan baharat ürünlerinde geçen yıla göre çeşitli oranlarda artışlar görülüyor. İzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda perakende satışı yapılan ve özellikle ithal edilen baharat türlerinde fiyat artışları dikkati çekiyor. Kurban öncesi tüketiciyi en çok üzecek fiyat etiketi ise karabiber rafında gözleniyor. Geçen yıl kilogramı 40 liradan satılan karabiber, bu yıl 50 lirayla satışa sunuluyor.

Türkiye'de üretimi bulunan kimyon, kekik, pul biber gibi ürünlerde ise fiyatlar genel olarak yatay seyrediyor. Baharatçı dükkanlarının raflarında kimyon 15 lira, pul ve kırmızı biber 20 lira, köfte baharatı 15 lira fiyatla satışa sunuluyor.

Ege'de toptan ve perakende olarak baharat ticareti yapan bir şirketin temsilcisi olan Yılmaz Yelken, baharat satışlarının her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında arttığını, vatandaşın özellikle karabiber, kimyon, kekik, kırmızı biber gibi baharatları tercih ettiğini ifade etti.

Sucukta kullanılıyor

Baharatların et yemeklerinde kullanıldığını ayrıca kurban etinin uzun süre saklanabilmesi için sucuk yapımında da değerlendirildiğini anlatan Yelken, "İster yemek isterse sucuk yapılsın baharat ürünleri etle birlikte kaçınılmaz olarak kullanılıyor. Baharatta kırmızı ve pul biber, kimyon ve kekik gibi ürünlerde talebin tamamı Türkiye'den karşılanabiliyor. Bu ürünlerin üretiminde de geçen yıla göre artışlar var. Bu nedenle fiyat artışları diğer tarım ürünlerinden çok farklı değil. Ancak en çok kullanılan baharat olan karabiberde üretimimiz yok. Dış piyasaya bağımlı durumdayız. Vietnam, Brezilya ve Endonezya'dan ithal ediyoruz" dedi.

Karabiberde bir kaç yıldır üretimin düşmesi nedeniyle dünya fiyatlarının yükseldiğine işaret eden Yelken, döviz kurlarındaki yükselmenin de fiyatları etkilediğini kaydetti. Fiyatların yükselmesinde tüketimin yüksek olduğu Kurban Bayramı'nın da etkisinin bulunduğunu kaydeden Yelken, bayram sonrası fiyatlarda düşüş beklenmediğini de ifade etti.

Kemeraltı'nda bayram alışverişi yapan vatandaşların karabiberin fiyatını görünce şaşırdığını kaydeden Yelken, "Kilogramının 50 lira olması bir çok vatandaşımızı üzüyor. '250 gram almak istiyorum' diyerek dükkana giren vatandaşlar, fiyatı görünce 100 gram alıyor" dedi.

Sahteciliğe dikkat

Baharat fiyatlarının yükselmesinin sahteciliği de cazip hale getirdiğine dikkati çeken Yelken, vatandaşların çok düşük fiyatlarla satışa sunulan baharat ürünlerinden şüphe duyması ve güvendikleri noktalardan alışveriş yapması gerektiğini belirtti. Yelken, güvenilir baharatçı yoksa baharatların mümkün olduğu kadar öğütülmemiş halde alınması ve el değirmenlerinde öğütülmesi önerisinde bulundu.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: karabiber, bayram, kurban bayramı, zam, 50 lira
Link: Karabibere yüzde 25 bayram zammı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız