Erkan ÇELEBİ
[email protected]
Tek porsiyon ve tek lokmadan sonra tek sıkımlık ambalaj dönemi de başladı
DONDURMA, kurabiye ve bisküvinin tek lokmalık, reçel, bal ve peynirin tek porsiyonluk, Türk kahvesinin tek pişirimlik ambalajlarına sürülebilir krem çikolataların tek sıkımlık poşetleri eklendi. Firmalar, yıllık hacmi 400 milyon TL’ye çıkan krem çikolatada, yıllık büyümeyi yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor.
DONDURMA başta olmak üzere, son dört yıl içinde kek, kurabiye, bisküvi gibi pazarlarda tek lokmalık ürünlerle yüzde 35’e varan büyüme oranlarının yakalanması, reçel, bal, tereyağ ve peynirin tek porsiyonluk, Türk kahvesinin tek pişirimlik ambalaja girmesinin ardından şimdi de sürülebilir krem çikolataların tek sıkımlık poşetleri piyasaya sürüldü. Firmalar, yıllık hacmi 400 milyon TL’ye ulaşan sürülebilir krem çikolatada şimdi, tek sıkımlık ürünlerle ilk etapta yüzde 20’lik büyüme hedefliyor.
Arkadaşımız Mehtap Ertürk’ün yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de yılda 45 bin ton krem çikolata tüketiliyor. Hedef kitle çocuklar ve anneleri olsa da yetişkinler de bu pazardan önemli oranda pay alıyor. Çocukların ekmeğin üstüne sürdüğü, yetişkinlerin de kaşıkla tükettiği krem çikolatada, ortalama yıllık yüzde 10 büyüme oranları yakalanabiliyor. Firmalar, tek sıkımlık poşetlerle bu oranı iki katına çıkartmayı amaçlıyor.
Pratik ambalaj avantajı
10 farklı gramaj ve 5 farklı ambalajda ürünlerin yer aldığı pazara, tek porsiyonluk ürünler de 15, 18 ve 50 gramlık farklı ambalajlarla girdi. Tek sürümlük bu kavanoz ve poşetler, krem çikolataların pratik olarak tüketilmesini sağlıyor. Ülker’in Çokokrem’i 18 gramlık tek sıkımlık poşetlere sokmasının yanı sıra, Nestle de “pratik paket” adıyla sıkılabilen krem çikolatayı piyasaya sundu. Sanset Gıda’nın da Sarelle markasıyla pazara sürdüğü krem çikolatasının 50 gramlık kavanozları da raflarda yerini alıyor. Firmalar rahatlıkla taşıma ve anında pratik olarak tüketme avantajı sağlayan bu ürünlerle çocukları beslenme çantalarında, yetişkinleri ise ofislerinde yakalamayı amaçlıyor.
Pazarın en hızlı büyüdüğü ülke
Nielsen Araştırma şirketinin verilerine göre, sürülebilir çikolata pazarının hacmi Türkiye’de yıllık 45 bin tona ulaşıyor. Pazarın yüzde 75’i plastik kutudan, yüzde 25’i ise cam kavanozdan oluşuyor. Krem çikolata alan hanelerin, aile başına düşen yıllık tüketim miktarı ise 3.1 kilogramı buluyor. Çikolata, şekerleme, bisküvi ve kek pazarında toplamda 478 bin ton ile 4.5 milyar TL’lik hacme ulaşılan Türkiye’de 2011 yılında pazara 323 yeni ürün sunuldu. Çikolata sektörünün gelişmiş ülkelerde yüzde 2 büyürken Türkiye’de bu oran yüzde 10’a kadar çıkıyor ve çikolata pazarında en hızlı büyüyen ülke konumuna ulaşıyor.
Organik çikolataya ‘butik’ destek
ÇİKOLATADA her yıl farklı bir yenilikle karşılaşılıyor. Avrupa’da organik çikolataya olan talep artışı, Türkiye’ye de yansıyor. Organik çikolatanın bitter, beyaz ve sütlü bitter çeşitleri üretiliyor. Bu çikolataların, içinde kimyasal koruyucu ya da katkı maddesi bulunmuyor. Organik çikolatanın Avrupa’da kilosu 120 Euro ile 170 Euro arasında değişirken, Kanyon Alışveriş Merkezi’nde ki Le Pain Quotidien gibi yurtdışından ithal edilen organik krem çikolataları satan butik kafelerde hızla yaygınlaşıyor.
Pazarın yüzde 85’i 3 firmanın elinde
PAZARIN yüzde 85’ine 3 firmanın hakim olduğu sürülebilir krem çikolata pazarında Ülker, Çokokrem, Ülker Golden ve Alpella markalarıyla liderliği elinde bulunduruyor. Nestle’nin Chokella, İtalyan çikolata devi Ferrero da Nutella markasıyla öne çıkıyor. Sanset Gıda’nın Sarelle markasının yanı sıra Erta Gıda Armella ile, Anı Gıda Çokobella ile, Keleş Gıda da Nugi markasıyla rekabete katılıyor. Gesaş Grubu ise üç farklı markasıyla rekabet ediyor.