Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Asırlık tedavi yöntemi

Sofraların vazgeçilmez lezzeti bal sadece gıda olarak tüketilmiyor, sağlıktan kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılıyor.


Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesince düzenlenen 1. Uluslararası Bal ve Bal Arısı Ürünleri Çalıştay, Fuar ve Kongresi'ne katılan 18 ülkeden 200'e yakın bilimadamı, bal ve bal ürünlerinin farklı kültürlerde insan hayatındaki önemini anlattı.

Kongrede sunulan bildirilerden derlediği bilgilere göre, sadece bal değil polen (arıların topladığı bitki özü), arı sütü (genç işçi arıların kraliçe arıyı beslemek için salgıladıkları süt), propolis (birçok bitkinin gövde, yaprak, tomurcuk ve ağaç kabuğundan bal arıları tarafından toplanan reçinemsi madde) ve balmumu (arıların petek yapımında kullandıkları madde) gibi ürünler büyük önem taşıyor.

Kongrede Iğdır Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt'un sunduğu “Balın besin değeri” başlıklı bildiriye göre, bal hem besin değeri hem de insan sağlığına katıkları bakımından doğal gıdalar arasında çok önemli bir yere sahip.Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli birçok maddeyi barındırıyor. Bu özelliğiyle şekerli ürünlerden ayrılan baldan 1 gram üretmek için arılar 4 binden fazla çiçekten nektar topluyor. Bu nedenle bal, binlerce çiçeğin besleyici değerini ve şifasını taşıyor.

İran Tarımsal ve Doğal Kaynaklar Araştırma Merkezinden kongreye katılan Sayed Mazaher Sayedi'nin bildirisine göre, balın insanlardaki zihinsel ve davranışsal etkileriyle ilgili araştırmalar ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

Bu araştırmalar, ahlak dışı davranışlar sergileyen, sabıkalı veya suçlu bireylerin hayatları boyunca az miktarda bal tükettiğini gösteriyor. Balı fazla tüketenlerin mütevazı, iyi huylu ve nazik olduğu görülüyor.

İnsanlardaki stres kaynaklı hastalıkların çoğu aşırı kortizol salgılanmasından kaynaklanıyor. Kortizolun vücuttaki glikoz metabolizmasını olumsuz etkilemesi sonucunda vücut, hücrelerin hayatını devam ettirebilmesi için hayati önemdeki proteinleri kullanmaya başlıyor. Bu tüketimden kaynaklanan stres, farklı dokularda farklı hastalıklar olarak ortaya çıkıyor. Bal, kortizol salgısını kontrol altına alarak stresi engelliyor.

Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dilek Dülger'in bildirisine göre, antioksidan özelliğiyle dikkati çeken bal ve diğer arı ürünlerinin kanserden korunma, yara kapama, doku tamiri, sindirim sistemi, deri enfeksiyonları, antienflamatuvar (ödem azaltma), anestezi, diş sağlığı, kalp-damar ve bağışıklık sisteminde etkili olduğu birçok bilimsel çalışmayla ortaya konuluyor.

Balın içeriğinde yüksek oranda bulunan flavonoidler (bitkilerde bulunan bir madde) vücudu strese ve dış etkenlere karşı koruyor. Bu madde, antibakteriyel ve antibiyotik özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı güçlendiriyor.

Bangladeş Turizm Vakfında görevli Mokhlesur'un “Apiterapi: En iyi doğal tıp” başlıklı bildirisine göre de bal ve arı ürünlerinin insanları hastalıktan korumak ve iyileştirmek amacıyla kullanılmasına “apiterapi” adı veriliyor.

Bal, yüzyıllardır kireçlenme, romatizma ve doku sertleşmesi tedavisinde kullanılıyor. Arı sütü, romatizma, dermatit, iştahsızlık, depresyon ve egzamanın tedavisinde, polen mantara karşı ve ödem çözmede, balmumu ise kozmetik alanında destek tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

Malezya Cyberjaya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Syed Mohammed Naveed Ul Huda'nın bildirisine göre, arı zehri gerek modern tıpta gerekse geleneksel tedavide diz eklem rahatsızlığı tedavisinde kullanılıyor. Bazı depresyon vakalarında iyileşme duygusunun gelişmesi için de arı sokma yöntemi tercih ediliyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: bal, sağlık, arı, gıda, tedavi
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız