Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Bu balı yemek için iki yıl bekledi

Karakoçan’da arıcılık yapan 53 yaşındaki Süleyman Dönmez, ”bal kayası” adını verdiği sarp kayalıktaki doğal kovanlarda ürettiği balı, zorlu bir yolculuğun ardından müşterilerine sunuyor.


Doğanoğlu köyünde bal üretebilmek için yoğun emek harcayan Dönmez, sarp kayalıktaki doğal kovanlarda arılarının ürettiği balı alabilmek için her sene bal sağım dönemi halat, iskele ve merdiven yardımıyla yaklaşık 7-8 metre yükseklikteki kayalıklara çıkıyor.

Kayanın iç kısmında bir kovukta bulunan kovandaki arıları dumanla uzaklaştıran Dönmez, balı almak için de titiz bir çalışma yapıyor.

Ayı ve sansar gibi hayvanların almaması için doğal kovan üzerindeki kapağı çıkaran Dönmez, çelik kanca aracılığıyla kovanı çekip balı alıyor.

Dönmez, kovandan aldığı yaklaşık 20 kilo balın kilosunu ortalama 100 liradan satıyor. Baldan satın almak için Dönmez’e en az bir yıl önceden sipariş vermek gerekiyor.

Süleyman Dönmez, AA muhabirine, sarp kayalıkta bal arılarının kovan yaptığı dedesinin 80 yıl önce fark ettiğini söyledi.

Uzun süre dedesinin bölgedeki arıların yaptığı balı aldığını ancak sonraki yıllarda arıların kaybolduğunu anlatan Dönmez, 10 yıl önce de arıların yeniden döndüğünü kaydetti.

Dönmez, şöyle devam etti: ”Oğlum bu kayanın altında yağmur yağarken dinlenmeye gelmişti. Kayadan arı sesi geldiğini duymuş. Bana söyledi. Ben de kalktım, geldim. Baktım hakikaten de arı var. Ama kovanın kapağı yok. Ona göre ölçtüm, bir kapak yaptım, getirdim monte ettim. 10 senedir biz sağıyoruz. Geçen sene de 12 kilo bal çıkardım. Senede sadece bir defa kapısını açıyorum. Hiç öyle ilaç filan kullanmıyorum. Sadece senede bir defa gelip kapısını açıyorum, sağıyorum ve ballarımın müşterisi de hazır.” Dönmez, çevrede başka kayalık bölgelerde de bu şekilde kovanlar olduğunu ancak kayaların çok sarp olması nedeniyle çıkıp bal toplayamadığını belirtti.

-Bal için iki yıl bekledi-

Fransa’da yaşayan Karakoçanlı gurbetçi Hacı Akyol ise balın siparişini iki sene önceden verdiğini, balı bu sene almanın kendisine nasip olduğunu söyledi.

Şeker hastası olduğunu ifade eden Akyol, ”Bu bal tabii, şifalı baldır. Şeker hastası olduğum için organik bal iyidir, fazla şekeri yükseltmiyor” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bu balı yemek için iki yıl bekledi
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız