Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

57. Hükümet döneminden beri dokuz yıldır Sanayi Bakanlığının gündeminde olan ve zaman zaman öne çıkıp, zaman zaman geriye itilen Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar yasa tasarısı yapılan açıklamaya göre son aşamaya geldi.

Bütün paydaşlar yasayı istiyor. Ama hepsi kendi penceresinden baktığı için eleştirmekten de geri durmuyor. O yüzden yasaya bütün paydaşların eşit haklarla içinde yer aldığı Bakanlık koordinatörlüğünde bir Danışma Kurulu'nun eklenmesi faydalı olacaktır.

Alışveriş merkezleri, Büyük mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanıyor. Bakan Nihat Ergün'ün bu ay içinde Meclis'e sevketmeyi, Mart ayında da yasalaşmasını amaçladığı tasarı konuhun tüm taraflarınca eleştiriliyor.

. Hükümetten beri dokuz yıldan bu yana Sanayi Bakanlığının gündeminde olan kanun yatırımcı, üretici, tedarikçi, tüketici, çalışan, hizmet veren imalatçı KOBİ'ler gibi çok farklı grupları doğrudan ilgilendiriyor.  Belki de bu nedenle yıllardır gündemde olmasına karşın yasalaşması mümkün olmazken, bu kez de hemen her grup tasarı ie ilgili eleştirilerini dile getiriyor. Konunun bütün tarafları mutlaka bir yasal düzenlemeye gerek olduğu konusunda birleşiyorlar. Ama yasa tasarısının içeriği açısından eleştirilerini diye getirirken, genel olarak konuya kendi pencerelerinden bakarak yaklaşıyorlar.

Türkiye'de AVM'lerin sayıları hızla artarak 238'e ulaşmış durumda. Bu kuruluşlar 350 bin kişiyi istihdam ediyorlar. Bu güne kadar AVM'lere 30 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiş ve bunun 10 milyar dolarlık bölümü yabancı sermayeli kuruluşlara ait.

Bu tablo da çok net ortaya koyuyor ki, bu büyüklükteki bir ticari yapı bugüne kadar mutlaka bir yasal düzenlemeye tabi olmalıydı. Ancak, dokuz yıllık dönemde gruplar arasında uzlaşma sağlanmadan yasal düzenleme yapılamadı. Her geçen gün de yapıyı biraz daha kuralsız halde sorunlu kıldı. O nedenle yasanın bir an önce çıkması doğru olacaktır.

Öncelikle yeni yasanın bütün grupların ilişkilerini sağlıklı hale getirmesi, birbirleri üzerinde tahakküm kurmalarını önlemesi lazımdır.

Bunun için Büyük mağaza yatırımcıları ile onlara mal tedarik eden üreticilerin ilişkileri kurallandırılmalıdır. Tedarikçiler mal verdikleri yerli yabancı Büyük Mağaza yönetimlerinin kendilerinden aldıkları ürünlerin ödemelerinde sürelere uyulmamasından şikayetçidirler. Ayrıca, raf parası, promosyona katılım gibi tek yönlü kararların getirdiği yüklerden şikayet etmektedirler. Bu konuların uygulamada aksama olmayacak şekilde kurala bağlanmasının gerekliliği vardır.

Bakkallar bizim geleneğimizde olan veresiye defterleri, "bakkal amca sıcaklığı " ile sosyal özellikleri olan kuruluşlardır. Büyük Mağazaların mahalle içinde yer alan küçük metrekareli uzantıları bakkallık  sistemini vahşi dönüşüme tabi tutmaktadır. Bunun Başbakan'ın belirttiği gibi "Bakkalık yok olacaktır" söylemiyle değerlendirilmesi doğru bir çözüm değildir. Dönüşümün yumuşak geçişle olmasının sağlanması için de yasanın belli özellikler taşıması gerekir.

Büyük Mağazacılar, hafta sonu alışveriş saati kısıtlamalarının istihdamlarını olumsuz etkileyeceğini belirtip, işten çıkarmalar olabileceğini öne sürmektedirler. Ancak, bununla birlikte 7 gün izinsiz çalışma konusunda "tatil içeren" öneride bulunmamaktadırlar. Büyük Mağaza çalışanlarının haftalık izin kullanmalarını sağlayacak düzenleme de yasada mutlaka yer almalıdır.

Son dönemde Büyük mağazalar "özel markalı üretim" alanını giderek geliştirmektedir. O açıdan bu alanda yüzde 20 kısıtlaması getirilmesi Büyük Mağazalara kendi markalarıyla ürün veren tedarikçiler açısından gerekli bir uygulamadır.

Kuruluş izinlerinden, ödemelere, otopark mecburiyetine, çalışma saatlerinden yasaklara kadar birçok sorunlu alanda yasal düzenleme yapılırken, sistemin doğru ve sürekli işlemesi için yasaya bütün tarafların katılacağı bir danışma kurulu oluşumu eklenmesinin ve sorunların çözümünde bu grubun Bakanlığa öneriler üretmesinin büyük faydası olacaktır. Yasanın gerekliliği konusunda birleşen bütün paydaşların zaman içinde sistemin bütünlüğünü ele alarak öneride bulunması ve sadece kendi pencerelerinden, kendilerini haklı görmesinin son bulması için böyle bir yasal Danışma Kurulu oluşumunda büyük fayda vardır.

 

Osman AROLAT

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr

Ekleme Tarihi
11.02.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız