hızlı menü
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
 


"Akıllı etiket" 6 ay yine ertelendi

Takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları ve formülleri, ek gıdalar, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çayı SMS, telefon, mobil uygulamalar ve internet sayfasından sorgulama imkanı sağlayacak "akıllı etiket" sistemine son geçiş tarihi 1 Mart 2015'e kadar ertelendi.

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin ilgili hükmü gereği ilk etapta 31 Aralık 2013 olarak olarak belirlenen Ürün Doğrulama ve Takip Sistemine (ÜDTS) son başlama tarihini firmaların talepleri nedeniyle 31 Ağustos 2014'e erteleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu tarihi 6 ay daha uzatarak 1 Mart 2015'e çekti. Düzenlemeye göre, bu tarihten önce piyasaya arz edilen "akıllı etiketsiz" ürünlere raf ömrü boyunca piyasada kalma izni tanınacak.

Öte yandan başlangıçta alkollü içecekleri de kapsayan sistemden, Danıştay'ın alkollü içeceklerin sisteme dahil edilmesine yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle bu ürün türü çıkarıldı. Sistem, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, pirina yağı, bitkisel yağlar, karışım bitkisel sıvı yağlar), bebek mamaları, formülleri ile ek gıdalar için geçerli olacak.

ÜDTS nedir?
 
Temeli gıda ürünlerine yapıştırılacak tek kullanımlık etiketlere dayanan sistemle tüketicinin, satın aldığı ürün üzerindeki etiketi basitçe sorgulayarak birçok bilgiye ulaşması hedefleniyor. Yaklaşık 65 bin firmanın gıda üretim faaliyetinde bulunduğu Türkiye'de sistem sayesinde gıda ürünlerinin içeriği, üreticisi/ithalatçısı, üretim ve son kullanma tarihiyle Bakanlığın piyasadan toplatma kararı olup olmadığı tüketim öncesi öğrenilebilecek.

Ürün etiketi üzerinde bulunması zorunlu olan ancak bazı tüketicilerin okumakta zorluk çektiği bilgilere ulaşımı kolaylaştıracak sistem ayrıca ürünün piyasaya arzından sonra etiket veya ambalaj üzerinde yapılabilecek bilgi değiştirmeye yönelik her türlü müdahalenin önüne geçecek. Tüketiciler ürünün etiketini kontrol ederken herhangi bir özel okuyucu cihaza ihtiyaç duymayacak. Ürün kontrolü sistemin tüketicilere sağlayacağı 4 farklı sorgulama yöntemiyle yapılabilecek. Sistem, internet, mobil uygulamalar, SMS ve otomatik sesli yanıt sistemiyle tüketicinin sorgulama talebine cevap verecek.

Sistemin ürün üzerindeki etiketleri kontrol edebilmeleri için tüketicilere sağlayacağı yöntemler arasında "www.udts.com.tr" internet sayfası, iOS, android ve diğer akıllı telefonlar için geliştirilmiş ve ücretsiz olarak edinilebilen uygulamalar, tüm operatörler için geçerli olan "7364" kısa mesaj servisi ve "444 37 09" numaralı otomatik sesli yanıt sistemi yer alıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ÜDTS, gıda, akıllı etiket
Link: 'Akıllı etiket' 6 ay yine ertelendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 
       
Loading...