Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan, Türkiye'nin, sahip olduğu iklim sebebiyle genetik çeşitlilik bakımından zengin bir ülke olduğunu, Türkiye'de 11 bin çeşit bitkinin bulunduğunu söyledi.

Gaziantep Fitnet Nuri Tekerekoğlu Anadolu Lisesi tarafından Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda 'Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)' konulu konferans düzenlendi.

Arslan, konferansta, giderek çevre koşullarının farklılaşması, ısınması ve beraberinde kuraklığın ciddi bir probleme neden olduğunu, bu nedenle giderek artan nüfusa ve açlığın önüne geçilmesi için daha zengin bir beslenmenin sağlanması amacıyla çeşitli bitkiler yetiştirildiğini belirtti.

Özellikle sebze ve endüstri bitkilerinin yetiştirilmesine hassasiyet gösterildiğini ve yıllardan bu yana çalışmalar yapıldığını, tütün, pamuk, ayçiçeği gibi endüstriyel bitkilerin yanı sıra, aynı zamanda pek çok sebze ve meyvenin de bu grubun içine girdiğini anlatan Arslan, şöyle konuştu:

'Asıl problem şu; GDO'lu ürünlerle ilgili Türkiye'de bir yasa hazırlanıyor. Bu yasanın amacı, ellerinde stokları olan özellikle Amerikan firması, Türkiye'ye baskı yapıyor. Bu baskı milyonlarca ton buğdayın Türkiye'ye satılmasıyla alakalı. Yani devletler arası bir korsanlık. Bu elindeki stoku satıp, hem bizler kobay olarak kullanılacağız hem de cebimizden zorla parası alınacak ki onların sosyal refahı artırılsın diye...Şunu da kesinlikle söylemek gerekir, yiyeceğiniz bütün sebzeler, kim ne kadar hormonlu derse desin, hiç üzülmeyin sağlıkla bunları yiyebilirsiniz.

Çünkü bunlardaki hormon olarak kullanılan ürünün bize herhangi bir yan etkisi yok. Çok fazla kullanırsanız davranış bozukluğu yapar. Hormon olarak kullanılan maddenin zaten 1 gramı bin 500 dolar. Yani üretici kalkıp da 1 gramı 100 litreye koyamaz. Ancak 10 ton ürün içine 1 gramı koyabilir. Asıl bizi tehdit eden, salatalık, domates, karpuz Türk kültürüne uygun değil. Amerika'da geliştirilmiş, İsrail tarafından adapte edilmiş ve ticari hale getirilmiştir. kavuna benzer bir meyve var, Türkiye'de kavun olarak satarlar ama kavunla alakası yok. Eskiden Diyarbakır karpuzu vardı, şimdi İsrail tohumlarından üretilen karpuzu yiyoruz. Biz dünyanın çok şanslı insanlarıyız. Doğal olarak yiyen büyüyen ve çalışan grubuz. Bizim evlatlarımız bizim gibi büyümediler. Bizim gibi zevklere de sahip olmadılar. onların oyun zevkleri de kültürel zevkleri de çok farklı.'

Türkiye'nin GDO'lu ürünler konusunda çok titiz olması gerekirken, bu işin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını öne süren Arslan, 'Türkiye sahip olduğu iklim sebebiyle dünyada genetik çeşitliliği zengin olan ülkelerden birisi. Türkiye'de takriben 11 bin bitki var. Biz bu kaynakları fütursuzca harap ediyoruz. Gelecekte çok zorluk çekeceğiz' dedi.

Soğuk koşullar ile çölde yetişen hububat türlerinin tohumlarının saklanması gerektiğini dile getiren Arslan, 'Çünkü Türkiye çölleşmeye çok hızlı bir şekilde gidiyor. Yani 2050 yılından sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki insanlar suyun olduğu yere doğru göç edecek. Bunları gözardı etmemek lazım. Bunun için elimizden gelen tedbirleri almamız lazım. Gençlerin boş gördüğü yere ağaç dikmesi gerekir ki küresel ısınmayı mümkün olduğu kadar yavaşlatabilelim' diye konuştu.

Konferansa, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

http://www.sondakika.com/

Ekleme Tarihi
02.06.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız