Gaziantepliysen çikolataya kuş kondurabilirsin Meral Tamer [email protected]
Şölen Çikolata’dan gelen akşam yemeği daveti, gazetemiz Milliyet’in “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” toplantıları için önceki hafta gittiğimiz Gaziantep’te bizlere anlatılanların canlı örneği gibi: “Hediyelik çikolata markamız Milango’nun yeni yüzüne hayat veren dünyaca ünlü Mısır asıllı Amerikalı tasarımcı Karim Rashid’le rahat bir sohbet ortamında birlikte olmak...” Neredeeeen nereye... Önce 1 kasım 2005 tarihli yazımdan küçük bir alıntı: “Gazetedeki masamda, alışık olmadığım bir ambalajın içinde, o güne kadar adını duymadığım bayram şekerleri duruyor. Sert plastikten kavanoza benzer, şeffaf dik kutunun içindekiler, ambalajına bakacak olursanız çikolatadan çok şekeri andırıyor. Ama kutuya iliştirilen bayram tebriğinin altındaki imza: İsmail Çoban, Şölen Çikolata, Gaziantep. Biraz araştırınca öğreniyorum ki Şölen Çikolata, Türkiye’nin 309. en büyük sanayi kuruluşu ve yabancılar onu bizden çok önce tanıdı. Türki Cumhuriyetleri’ne ve Rusya’ya ihracat yapıyor...”
Fatma Şahin haklı Gaziantep’i ziyaretimizde gerek işadamları gerekse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin ne demişlerdi bizlere? 1) Biz taa 1993’te marka şehir kavramı yokken Gaziantep için marka şehir vizyonunu koymuştuk. 2) Burada öylesine esnek bir üretim kültürü vardır ki malın en alasını da üretiriz, orta kalitelisini de... Aynı şirket Türki Cumhuriyetleri’ne de mal gönderir, Avrupa’ya da... Burada ciddi bir yatırım kültürü oluşmuştur. 3) Türkiye’de Avrasya ve Ortadoğu’yu kucaklayacak bir ileri teknoloji üretim üssü kurulacaksa, Gaziantep’ten başka bir il düşünülemez. 4) Gaziantep Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu’nu Organize Sanayi Bölgesi’nin içine getiriyor. Mühendislere 1 yıllık INTERN’lik geliyor. Onları bölümlerine göre fabrikalara yerleştirip hakiki üniversite bitirteceğiz. Bu, Türkiye’de bir ilktir. 5) Gaziantep’in ihracatı, bu yıl 6 milyar doları yakalayacak. İhracat artışımız, Türkiye’nin ihracat artışından % 20 fazladır.
Çıta hep daha yükseğe... Bu arada dünya halı ihracatının % 8’inin Gaziantep’ten gerçekleştiğini de belirtelim ve yeniden dönelim Şölen Çikolata örneğine... 2005’teki ilk tanışıklıktan 4 yıl sonra, 2009’un son aylarında gazetedeki masamda yine alışık olmadığım türden bir çikolata paketi buldum; ama bu kez acayip şıktı. Yanında da bir not: “Prada, Kenzo, Armani, Yahoo gibi markalara tasarım yapan Karim Rashid, Gaziantepli Şölen için 2 yılda ilk tasarım çikolatası Eternity’yi yarattı. Bergamut ve ginseng aromalı Eternity, Türkiye’den önce, New York, Londra, Paris ve Milano’da satışa sunulacak. Rashid, Selçuklu motiflerinden esinlendiği çikolataları için ‘Eternity’nin ismini, tadını, her şeyini bir bütün olarak tasarladım’ dedi.” Gerçekten de baş döndürücü güzellikteydiler. Bu 4 yıl içinde Şölen Çikolata, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 309’unculuktan 220’nciliğe yükselmişti.
Şahin’in dediği gibi Şölen, hem orta kalite hem en üst kalite malı üretebilmiş, ihracatını Türkiye ortalamasının çok üzerinde artırabilmişti. Son 3 yılda da hızını kesmedi; Nitekim 2011’de Türkiye’nin en büyük 183. şirketi olmayı başardı. |