Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


 
 
  Müge AKGÜN

 


 
En tatlı bağımlılık şeker

Yüksek oranda tüketildiğinde başlı başına bir zehir etkisi gören şeker kan dolaşımına girdiğinde eroin ve kokain gibi beynin haz merkezlerini tetikliyor. Kelimenin tam anlamıyla bağımlılık yaratıyor.

Adı şekerle özdeşleşmiş, doya doya şeker yediğimiz bir bayram günü “Böyle bir yazı nereden çıktı? Şimdi ağız tadımızı kaçırmanın zamanı mı?” Ya da “Atın ölümü arpadan olsun” diyecekler mutlaka çıkacaktır.

Ancak benim içime hep derttir Şeker Bayramlarında sınırsız yenen tatlılar, çikolatalar, şekerler ve şekerlemeler. Bir de bayramın birinci günü National Geographic dergisinin kapak konusu Sugar Love’ı okuyunca yazmam şart oldu.

Dergi, ağustos sayısında ‘Sugar, Why we can’t resist it/ Neden şekere karşı koyamıyoruz’ başlıklı muhteşem bir dosya hazırlamış. Ancak Rich Cohen’in kaleme aldığı makale öyle pek tatlı bir öykü değil.

Yazar, şeker dosyasını Amerika’nın Mississippi eyaletinin Clarksdale kasabasında öğretmenden öğrencisine herkesin şişman olduğu; öğrenci profilinin yüzde 91’ini Afro-Amerikan, kalanını da Beyazlar ve Latinlerin oluşturduğu fakir bölgedeki bir ilkokuldan başlatıyor.

Her satırını büyük bir merak ve heyecanla okuduğum yazının tümüne burada özetlemem mümkün değil. Ama satır başlarıyla şekerin tarihinden zararlarına en can alıcı noktalara yer vermeye çalıştım...


ŞEKERİN TARİHİNE KISA BİR YOLCULUK

- 10 000 yıl kadar önce Yeni Gine adasında yerli halk toplayıp çiğnediği ağızlarında muhteşem tat bırakan, hastalıklarını geçiren, mutluluk veren, her derde deva şeker kamışını mucize gibi görür.

- Bu müstesna tadın şöhreti adadan adaya yayılır ve MÖ 1000 yıllarında Asya anakaraya gelir. 500’lü yıllarda Hindistan’da baş ve mide ağrısı için ilaç olarak kullanılır. Yıllarca rafine edilmesi ustadan ustaya geçen bir sır gibi sürer.

- Yaygınlaşması ve yiyecek olarak kullanılması Araplar sayesinde olur. İlk keşedilen tatlı badem ezmesidir.

- Şeker aşkına ilk tutulan Avrupalılar ise Haçlı seferlerine katılan Fransızlar ve İngilizler. Yeni Dünya’ya gelişi ise 15 yüzyılda Colomb’un ikinci seferinden sonra gerçekleşir. Ve ardından şekerin Voltaire’in ‘Candide’de yazdığı gibi kölelik tarihiye iç içe geçmiş, içine bolca kan, gözyaşı karışmış yayılmacı öyküsü başlıyor...


NEDEN FAKİRLER ZENGİNLERDEN DAHA FAZLA TATLIYA GEREKSİNİM DUYAR

Eğer zenginseniz ve hayatınıza hoşluk katmak, eğlenmek istiyorsanız dünyanın bir ucuna seyahat edebilirsiniz. Ancak fakirseniz ve bir şey kutlamak ya da mutlu olmak isterseniz köşe başından gidip dondurma ya da kek alırsınız...

Neden çok fazla televizyon seyrediyoruz?Televizyon programlarının mükemmelliğinden değil, şekerli yiyecekler tükettikten sonra hareket edecek enerjimiz kalmadığı için televizyon karşısında oturup kalıyoruz.


ŞEKERİN ETTİKLERİ

- Şeker yüksek dozda tüketildiğinde başlı başına bir zehir. Amerikalıların çok yiyip çok az hareket etmelerinin ardında, şekere bağımlılıkları ve şekerin tüm enerjilerini alması yatıyor. Şekerin fazlası insanı uyuşuk yapıyor.

- Şeker kesildiğinde bu belirtiler yok oluyor. Ancak bu günümüzde o kadar basit değil. Çünkü şeker günümüzde lezzet arttırıcı olarak tükettiğimiz her şeyin içine sızmış durumda. Amerikalıların yıllık kişi başı şeker tüketimi 35 kilo. Bu, bir yıl boyunca günde 22 çay kaşığı şekere denk geliyor.

- “Ne zaman bir hastalık üzerinde çalışmaya başlasam yolum şekerle kesişir” diyor Colorado Denver Üniversitesi’nden Nefrolog Richard Johnson. Ona göre obezitenin tek nedeni değilse eğer en büyük nedeni şeker.

- Bugün dünyadaki insanların üçte biri yüksek tansiyon hastası. 1980’de dünyada 34 milyon şeker hastası varken bugün bu sayı 153 milyon.

- En masum bilinen şerbetler, meyve suları, kola, komposto, akide, lokum gibi kolay sindirilen besinler karaciğerde trigiliseride dönüşüyor ve bu yağ karaciğerin fonksiyonlarını yitirmesine neden oluyor. Trigiliserid yüksek tansiyonu tetikliyor.

- Amerikan Kalp Derneği son yayımladığı uyarıda “Yiyeceklerin içine şeker ilavesi yapmayın hiçbir besin değeri olmayan kalori verir” diyor. Fakat aynı zamanda “toksik, yani zehirlidir” demiyor. California Üniversitesi’nden endokrinolog Robert Lustig’e göre şeker yüksek oranda tüketildiğinde başlı başına bir zehir.

- Sağlığa zararlı olduğunun bilinmesine rağmen şekerden vazgeçilememesinin en büyük nedeni kan dolaşımına girdiğinde eroin ve kokain gibi beynin haz merkezlerini tetiklemesi. Kısacası, kelimenin tam anlamıyla bağımlılık yaratması…
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: En tatlı bağımlılık şeker
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız