Vahap MUNYAR [email protected]
20 Aralık 2013
ABD’de çikolataya 100-200 milyon dolarlık ‘küçük’ teklif sunduk bekliyoruz YILDIZ Holding Finansal İştirakler Grup Başkanı Atilla Kurama, birkaç ay önce Boğaziçi Üniversitesi yıllarından arkadaşı olan patronu Murat Ülker’e mektup yazdı.
Kurama, mektubunda özetle kendisiyle ilgili planı bildirdi: - 2014 yılı başından itibaren emekli olmayı planlıyorum. Murat Ülker, mektubu aldıktan birkaç gün sonra Kurama’yı ofisine davet etti: - Atilla Bey, mektubunuzu okudum. Bir anlam veremedim. Nereden çıktı bu emeklilik? Kurama, öncelikle gruptaki memnuniyetini anlattı: - Murat Bey, inanın çok keyifli bir çalışma dönemi yaşadım. Ülker, fırsatı yakalamışken freni koymak istedi: - Madem öyle çalışmaya devam edin Atilla Bey. Kurama, emeklilik kararının asıl nedenini açtı: - Murat Bey, oğlum öğrenimini tamamlamış, yurtdışında çalışıyordu. Türkiye’de iş kurma konusunu gündemine aldı. Ya ülkemizde iş kuracak ya da yurtdışında yeni projeler peşinde koşacak. Ben ülkemizde iş yapmasını istedim. Benden benden yardım istedi. Ona destek olmaya çalışacağım. - Atilla Bey, bence biraz düşün. Bir de oğlun neler yapmak istiyor, onu da birlikte gözden geçirelim. Kurama, bir süre sonra oğlunun girmeyi düşündüğü işlerin listesiyle Ülker’in ofisine uğradı. Ülker, listede ayıklama yaptıktan sonra okul arkadaşına döndü: - Şu anda haksız rekabetle karşı karşıyayız. Bir tarafta oğlun, diğer tarafta Yıldız Holding. Elbette oğlunun yanında yer alacaksın. Ama biz her zaman seninle çalışmak isteriz. Karar netleşince Yıldız Holding Kurumsal İlişkiler Genel Müdürü Zuhal Şeker, ekibiyle birlikte Atila Kurama’ya “veda buluşması” düzenledi. Buluşmada Kurama’ya sordum: - Emeklilik planınız nedir? - 30 yılı aşkın süredir “maraba”yız. Belki de Yıldız Holding’in kapısında yatarım. Şaka bir yana henüz grup şirketlerinin yönetim kurullarındaki görevlerim bitmiş değil. Finansal İştirakler Grup Başkanlığı’ndan emekli oluyorum. - Oğlunuzla ne iş yapacaksınız? Soruma Godiva’yı satın alma operasyonunu anımsatarak yanıt verdi: - Godiva olayında olduğu gibi iş bitmeden konuşmayı doğru bulmam. Birşeyler yapmaya başlayalım, nasıl olsa duyarsınız. Yıldız Hodlding ve Ülker Grubu’na emek vermiş eski bakanlardan Ali Doğan’ın da bulunduğu masada yer alan Murat Ülker’e döndüm: - Ülker, Yeni Çikolata (Godiva) ve Şok’ta hisse satıp ekim ayı başında 510 milyon doları kasaya koymuştunuz. O parayla birşeyler yapabildiniz mi? - Henüz öneml bir gelişme yok. Para duruyor. - Yeni marka veya şirket alımı planlıyordunuz. - Aslında ABD’de bir küçük teklif attık, sonucu bekliyoruz. - Ne kadar küçük? - 100-200 milyon dolar dolayında. - Bu para küçük mü? - Ülkemizde büyük ama ABD için küçük. - Şirketin faaliyet alanı nedir? - Çikolata. Biz çikolatayı biliyoruz. Godiva’nın alımında önemli rol oynayan Kurama, oğluyla yeni ufuklara yelken açarken, Yıldız Holding 2014’e belki de yeni “çikolata sürprizi” ile girecek.
Kendini kurtarmak için işletme bölümünü seç
ATİLLA Kurama, Boğaziçi Üniversitesi’nde bölüm seçerken Murat Ülker’e sordu: - Ekonomi mi okumalıyım, yoksa işletme mi? Ülker tavsitesini aktardı: - Ülkeyi kurtarmak istiyorsan ekonomi eğitimi al. Kendini kurtarmayı düşünüyorsan işletmeyi seç.
Kurama, işletmede karar kıldı. Çalışma hayatının önemli bölümü finans sektöründe geçti. Yıldız Holding’te de göreve Finansal İşler Grup Başkanı’yken noktayı koydu. Beni emekli ettin hayatım karardı
YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, 65 yaşını geçmiş bir makine ustasının emeklilik kararını imzaladı: - Hizmetlerinize teşekkür ederiz. Artık torunlarınıza zaman ayırın. Makine ustası emekliliğinin ilk günlerinden itibaren Ülker’in çikolata fabrikasının yakınındaki kahvehanenin müdavimi oldu. Durumu farkeden Ali Ülker, ustayı davet etti: - Ustam, buralarda ne işiniz var? - Ali Bey, beni emekli ederek hayatımı kararttınız. Murat Ülker, konuyu anımsadı: - Ali Bey, ustayı yeniden işe aldı. Haftada iki gün çikolata makinelerinin ayarına bakıyor.
http://www.hurriyet.com.tr/ |