Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Bayramda sütlü tatlıları tercih edin

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala bayram tatlısı hazırlayanlara uzmanlar, kan şekerini çabuk yükselten bu yiyeceklerden uzak durulmasını öneriyor. Ramazan Bayramı dolayısıyla yenen tatlı miktarının artacağına dikkat çekerek, vücudun gereğinden fazla glikozu yağa çevirdiğini hatırlatıyorlar.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, bayram ziyaretleriyle tatlı yemenin de artacağına dikkat çekerek, "Saf şeker tüketimi, sağlık açısından oldukça risklidir. Çay şekeri gibi rafine şeker alımı, şişmanlık ve diyabet riskini arttırır. Kan şekerini çabuk yükselten ve sonra da çabuk acıkma hissine neden olan rafine şeker, tatlıların esas bileşenidir. Özellikle de kalp hastalıklarına genetik yatkınlığı olan, hareketsiz, sigara içen, aşırı stresli, dengesiz beslenen, diyabet, hipertansiyon, şişmanlık gibi risk faktörlerine sahip bireylerin, beslenmelerinde basit şeker miktarını minimum düzeyde tutmaları gerekiyor." dedi.

'FAZLA ŞEKER YAĞA DÖNÜŞÜYOR'


Meyvelerde fruktoz, sütte laktoz gibi rafine edilmemiş basit şekerler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Turhan, sağlık açısından bu türde ürünlerin faydalı olacağını kaydetti. Şekerin protein, vitamin ve madenleri birlikte içermemesi sebebiyle vücuda enerji sağlamadığını vurgulayarak, "Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında, insülin aracılığıyla kas ve karaciğerdeki şeker depolarına götürülecektir. Vücut, ihtiyacından fazla glikozu ise vücut yağına çevirecektir. Bu nedenle 'boş kalori kaynağı' olarak adlandırılan şekerden üretilen reçel, marmelat, kek, pasta, tatlı ve hamur işleri, kolalı içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler gibi ürünlerin tüketimini azaltmak gerekir." şeklinde konuştu.

Vücudun, şeker ihtiyacını doğal besinlerle karşıladığını dile getiren Nazan Turhan, tatlı yemenin sadece bu hissi tatmin etmek için gerekli olduğunu ifade etti. Sütlü tatlıların kemik sağlığı için gerekli kalsiyum, protein ve B vitaminini sağladığını kaydederek, "Evde hazırlanan meyveli içecekler de hem su hem şeker ihtiyacımızı doğal yolla karşılar. Örneğin bu bayram misafirlerinize, dilimlediğiniz karpuzları mutfak robotundan geçirip içine buz atarak hazırladığınız meyveli içecekler ikram edebilirsiniz veya evde hazırladığınız naneli limonata da güzel bir alternatif olabilir." dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bayram tatlısı, sütlü tatlılar, şeker tüketimi, boş kalori kaynağı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız