Gelişmekte olan ülkelerin ‘ağzı tatlandı’ Hindistan, Çin ve Rusya’da büyüyen orta sınıf şekerleme pazarının görümünü değiştiriyor.Yapılan tahminlere göre Asya Pasifik satışlarda bu yıl Kuzey Amerika’yı geçerek ikinci büyük pazar haline gelecek.
Gelişmekte olan ülkelerde gelir düzeyinin artması damak tadını değiştiriyor ve gıda talebini çeşitlendiriyor. Özellikle artan refah düzeyiyle birlikte çikolota ve şeker satışları giderek tırmanıyor. Hindistan, Çin, Brezilya gibi ülkelerde orta sınıfın büyümesi bu yıl dünyada şekerleme satışlarını rekor düzeye çıkaracak. Ayrıca pazar payının dağılımında da değişiklikler yaşanacak. Asya Pasifik bölgesinin perakende satışların parasal büyüklüğü açısından Kuzey Amerika’yı geride bırakarak bu yıl dünyanın ikinci büyük pazarı olması bekleniyor.
Araştırma şirketi Euromonitor, 2014’te küresel şekerleme satışlarının yüzde 5.4 artarak 198 milyar dolara çıkacağı tahmininde bulundu. Geçtiğimiz yıl dünyada 190 milyar doların üzerinde bir satış rakamı yakalanmıştı. Çikolotalı ürün satışları hemen hemen tüm bölgelerde güçlü bir artış gösteriyor. Euromonitor analistlerine göre, şekerlemenin gelişmekte olan ülkelerde lüks tüketimden çıkıp erişilebilir bir ürün olması özellikle Latin Amerika ve Asya’da satışları destekliyor.
Bu yıl Asya Pasifik Kuzey Amerika’yı geçerek küresel çapta ikinci büyük pazar haline gelecek fakat yıllık satış hacminin 62.9 milyar dolar olduğu Batı Avrupa açık ara pazarın lideri durumunda bulunuyor. Batı Avrupa’da satışların bu yıl yüzde 2.5, Kuzey Amerika’da yüzde 2.9 artacağı tahmin ediliyor. Asya-Pasifik ve Latin Amerika pazarlarının ise çift haneli büyüme yaşaması bekleniyor. Söz konusu bölgelerde sırasıyla büyüme yüzde 10 ve 13 olarak öngörülüyor. Önümüzdeki beş yılda ise küresel büyümenin sadece yüzde 18’inin Kuzey Amerika ve Batı Avrupa kaynaklı olması bekleniyor.
Zengin ülkelerde sağlık kaygısı satışları yavaşlattı
Bölgesel değrelendirmelere göre, Asya’da toff ee çikolata, karamal ve şeker satışları yüzde 7.1 arttı. Bölge geçtiğimiz yıl, en büyük şeker pazarı olarak Batı Avrupa’yı geçti. Bunun nedeni ise gelişmiş ülkelerde sağlıklı yaşam kaygılarını artıyor olması. Gelişmiş ülkelerde sakız satışları da düşüyor. Kuzey Amerika’da son beş yılda ciklet satışları yüzde 13 civarında geriledi. Düşüş Avrupa’nın batısında yüzde 3 olarak gerçekleşti. Buna karşın aynı dönem içinde Asya’da satışlar yüzde 33 arttı.
Çin’de şeker çikolatadan daha fazla talep görüyor
ABD yıllık 31.6 milyar dolarlık satış rakamıyla dünyanın en büyük şekerleme ve çikolata pazarı olmaya devam ediyor. ABD, ikinci sıradaki Çin pazarının iki katı büyüklüğe sahip. Çin’de sektördeki toplam satışlarda meydana gelen artışta, pazara hakim olan şeker ürünleri talebi etkili oldu. Ülkede gelecek beş yılda sektörde yaşanacak büyümenin sadece dörtte birinin çikolata ürünlerinden geleceği tahmin ediliyor. Çin’de şeker fiyatları, çikolata fiyatlarının yarısı kadar ve bu da şekerin 1.4 milyar nüfuslu ülkede daha fazla kişi tarafından talep görmesini sağlıyor. İthal ve yabancı markalar, daha güvenlilir ve sağlıklı oldukları düşüncesiyle daha çok rağbet görüyor. Mars, 20914 yılı itibariyle yüzde 19’a ulaşan pazar payıyla Çin’deki en büyük şekerleme şirketi. Özellikle şirketin Wrigley markası ve cikletleri çok popüler.
Rusya’da satışlar Almanya’nın 500 milyon $ üzerine çıktı
İngiltere şekerleme sektöründe dünya genelinde üçüncü büyük pazar iken, Rusya Almanya’yı geçerek dördüncü sıraya yerleşti. Rusya 009 yılından bu yana Almanya’yı zorluyordu. 2014’te ülkede perakende satışların değeri 13.4 milyar dolarla Almanya’nın 500 milyon dolar üzerine çıktı. Brezilya’nın ise sıçrama yaparak Fransa ile Japonya’yı geçip altıncı büyük pazar konumuna gelmesi bekleniyor. Şekerleme satışlarının düştüğü Japonya’nın sekinci sırayacağı ineceği tahmin ediliyor. Japonya’da şekerleme satışları 2009 yılından bu yana 344 milyon dolar azaldı. Özellikle ciklet satışları önemli bir gerileme gösterdi.
En hızlı büyüyen pazar Hindistan
Dünyanın en hızlı büyüyen pazarı ise Hindistan. Euromonitor, 2014- 2019 döneminde Hindistan’da şekerleme pazarının bileşik yıllık büyüme oranını yüzde 9’un üzerinde hesaplıyor. Çikolata ve şeker üreticilerinin çoğu bu pazarda bilenen markalarının ve ürünlerinin daha küçük ve ucuz fiyatlı versiyonlarını satma stratejisi izliyor. Nestle, Mondelez gibi çokuluslu şirketler böyle bir satış yolu tercih eden şirketler arasında ve bu strateji ülkede şekerleme pazarının büyümesinde önemli bir unsur. Kişi başına çikolota üretimi açısından gelişmekte olan ülkelerde önemli bir büyüme fırsatı olduğuna dikkat çekiliyor. Çin ve Hindistan’da kişi başına yıllık tüketim 100 g iken, Almanlar kişi başına 8.1 kg çikolata tüketiyor. İngiltere’de bu miktar 8 kg, ABD’de ise 4.5 kg.
Kakao fiyatlarındaki artış çikolataya yansıdı
Çikolotaya yüksek talep, hammaddesi kakao fiyatlarının güçlü talip nedeniyle üç yılın en yüksek seviyesine çıktığı döneme denk geldi. Kakao fiyatları 3.200 dolar/tonla Temmuz 2011’den bu yana, yani son 3 yılın en yüksek düzeyinde. Şeker fiyatları ise, üretimin artmasıyla baskılanmış durumda. Dünyada 2009’da ortalama 15.2 dolar olan çikolatanın kg fiyatı bu yıl 15.6 dolara yükselirken, 2019’da fiyatların 15.8 dolara çıkması bekleniyor. Kakao fiyatları arttıkça; Kisses’in üreticisi Hershey ve Snickers’ın üreticisi Mars gibi şirketler fiyat artışlarına gitti. Söz konusu şirketler, 2015 yılında maliyetlerin daha da yükselmesini bekliyor. Kısa vadede perakende satışçılar ve üreticiler için kötü haber olarak görülen yüksek fiyatların talebi baskılaması bekleniyor. Hershey, geçtiğimiz günlede yaptığı açıklamada, son üç yıldır gerçekleşen ilk fiyat artışlarının satışları aşağı çekeceği uyarısı yaptı. Dünyanın en büyük çikolota ve gofret üreticilerinden Nestle de yaz başında fiyatlarını artırmak zorunda kalabileceğini duyurmuş, İsviçreli çikolota üreticisi Lindt & Sprüngli, emtia fiyatlarını artışı absorbe ederek dünya genelinde pazar payını artırmayı hedefl ediğini bildirmişti. Mars da temmuz ayında, üç yıldır ilk kez zam yaparak ürünlerinin fiyatını ortalama yüzde 7 artırmıştı. Çikolota üreticileri, kakao arzının artmaması halinde 2020 yılında pazarda 1 milyon ton açık oluşacağı uyarısı yapıyor. Şu an küresel kakao arzının yüzde 60’ını gerçekleştiren Gana ve Fildişi Sahilleri’ndeki üreticiler kakao bitkisini tehdik eden hastalıklarla boğuşuyor ve bunun, söz konusu ülkelerde yeni jenerasyonu kakao üretimini devam ettirmekten caydıracağından endişe duyuluyor. Ancak bazı uzmanlar yüksek fiyatların dünyanın diğer birçok yerinde çiftçileri daha fazla kakao üretimine teşvik etmesiyle, şu an piyasalarda öngörülen kakao açığının gerçekleşmeyebileceğini söylüyor. |