Balıkesir’in Havran Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1. Höşmerim ve Şiir Şenliği’ kapsamında ilk kez ‘diyabetik höşmerim tatlısı’ üretildi.
Prof. Dr. Hulusi Malyer, şeker hastalarının bu ürünü rahatlıkla tüketebileceklerini söyledi. Havran Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘1. Höşmerim ve Şiir Şenliği’nde, doğal tatlandırıcı olarak bilinen ‘Stevia’ bitkisi kullanılarak ilk kez doğal höşmerim üretimi gerçekleştirildi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Malyer, bitki özü üretimi yapan ünlü kaşif Faruk Durukan ile birlikte yaptıkları bilimsel çalışmalarında ‘Stevia’ bitkisi üzerinde denemeler yaptı. İkili, Balıkesir mutfağının vazgeçilmez tatlısı höşmerimin şeker hastaları tarafından da tüketilebilmesi için Stevia bitkisi karışımlı höşmerim üretti. Havran Belediyesi Başkanı Emin Ersoy’a sürpriz yaparak, şenliklerde pişirilen tonlarca normal höşmerime ilave olarak diyabetik höşmerimi de vatandaşlara tattıran Prof. Dr. Malyer ve Faruk Durukan, beğeni topladı.
Yapılan bilimsel çalışma ile ortaya çıkan ilk ürünün festival kapsamında pişirilen tonlarca höşmerime ilave olarak servis edilmesine şaşıran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Malyer ve Durukan’ı teşekkür etti. Havran’ın usta höşmerim üreticileri ve festivale katılan vatandaşlar da diyabetik höşmerimi beğendi ve iş yerlerinde satışının bir an önce başlamasını istedi. Havran Belediyesi’nin, 2 gün süren ‘1. Höşmerim ve Şiir Şenliği’ kapsamında kazanlar dolusu höşmerim vatandaşlara ücretsiz olarak ikram edilirken, ünlü şair ve ozanlar, şiirlerini seslendirdi ve konserler verildi. Başkan Ersoy, önümüzdeki yıllarda höşmerim tatlısını ve ilçenin diğer yöresel ürünlerini tanıtıcı daha geniş kapsamlı şenlikler düzenleyeceklerini ve Havran’ın adını dünyaya duyurmayı hedeflediklerini söyledi.
Balıkesir’in bazı yörelerinde çok eskiden peynir tatlısı olarak ta bilinen höşmerim tatlısının isminin, mübadele döneminde bir askerin izne geldiği günlerde annesi arasında geçen konuşma ile oluşturulduğu söyleniyor. Söylentiye göre; Asker ocağından baba ocağına izne gelen Havranlı bir asker, annesinden peynir tatlısı yapmasını ister. Annesi, tatlıyı pişirip oğluna yedirdikten sonra ‘Hoş mu erim” diye sorar ve peynir tatlısının adı ‘hoşmuerim’ tatlısı olarak anılır. Ardından da, aradan geçen yıllar, bu tatlının adını höşmerime bırakır. (İHA)