Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre
‘Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’ Sonuçları Toplantısı 

 
"TÜRKİYE ÇOCUKLUK ÇAĞI ŞİŞMANLIK ARAŞTIRMASI" SONUÇLARI TOPLANTISI


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ağustos ayında hayata geçirecekleri yeni düzenlemelere ilişkin "Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz" dedi.


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ile kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla "Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırmasının" sonuçları açıklandı.

Buradaki konuşmasında, obezitenin bundan sonra herkesin çok daha derinlemesine hayatında hissedeceği bir sorun olduğunu belirten Eker, yakın bir geçmişte fazla kilolu erişkinlerden bahsedilirken, bugün obez çocuklardan söz edilir olduğunu, bunun durumun kötüye gittiğini gösterdiğini vurguladı. Bu sırada ekrana çocukluk fotoğrafı yansıtılan Eker, gülümseyerek "evet, eskiden böyleydim" dedi.

Konuşmasında, bir yandan ekonomi büyürken bir yandan şehirlere göçün arttığını, bunun da şehir insanının bütün hayat felsefesini gözden geçirmesini gerektirdiğini anlatan Eker, "Modern hayattaki imkanları, konforu nimet olarak değerlendiriyoruz. Aslında nimet gibi görünen bu konfor kısa sürede külfete dönüşüyor" diye konuştu.

Yemek pişirmenin modern hayatla bir sanayiye dönüştüğünü ve bunların cazip hale getirilmesi için reklamların devreye girdiğini belirten Eker, "Çocuklarımızın bugün karşı karşı olduğu temel meselelerden biri bu. Çocuklarımıza süt içirmeye çalışıyoruz ama ne süt ne ayran ne de diğer doğal içeceklerin hiç birisi, televizyonlarda çokça reklamı yapılan gazlı, asitli, şekerli, boyalı içeceklerle rekabet edemiyor. Burada annelere babalara çok iş düşüyor. Hayat tarzımızı gözden geçirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

- "Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkmayınız" -

Kendisine yöneltilen "Kilonuzu nasıl muhafaza ediyorsunuz?" sorusuna "Nefsin gıda ile imtihanı. Hepsinden yerim, hepsini yemem" yanıtını verdiğini aktaran Eker, Hz. Muhammed'in bundan 1400 yıl önce "acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkmayınız" sözleriyle çok doğru bir reçete verdiğini söyledi.

İnsanların gıdayla ilişkilerini yönetmeleri gerektiğini vurgulayan Eker, bu konunun multi disipliner olduğunu, bu nedenle bakanlıklardan sivil toplum örgütlerine, üniversitelerden diğer kuruluşlara kadar işbirliği içerisinde çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.

Türkiye'ye gelen 30 milyondan çok turistin konakladığı, "herşey dahil" sistemde işletilen otellerdeki israfın çok önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Eker, "Yüreğimiz hem parçalanıyor hem üzülüyoruz. Orada tüketilen, israf edilen yemeğe bakın ve dünyada açlıktan ölen insanların durumuna bakın. Bir milyar insan aç, bir milyar insan obez. Bir kısmı açlıktan, bir kısmı tokluktan kıvranıyor. Ne yapabiliriz, onun hesabını yapmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığının hazır yiyeceklerin, endüstriyel gıdaların içerisinde bulunan tuz ve diğer maddelere yönelik incelemelerde bulunduğunu da bildiren Eker, bu çalışmanın zaman içerisinde tamamlanacağını belirtti.

- "Hiçbir şey sağlıklı bir nefes kadar değerli değil" -

Bakanlığının çalışmalarına da değinen Eker, düzenlemelerle ekmekteki tuz ve kepek oranlarını azalttıklarını, ekmeklik unda tam buğdaya doğru bir yönelmenin gerçekleştiğini anımsattı.

Eker, "Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz. Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz. Halen meyve sularında litrede 150 gram şeker kullanılıyor. Bunları yasaklıyoruz" diye konuştu.

Obezite ile mücadele için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum kuruluşlarla çalıştıklarını anlatan Eker, "hiçbir şey sağlıklı bir nefes kadar değerli değildir" ifadesini kullandı.

Çocukların evin kültürünü aldığını, anne ve baba ne yer, ne içerse çocukların da öyle beslendiğini ifade eden Eker, öte yandan teknolojik ürünlerin sağlığa etkilerine de dikkati çekerek, bunların kullanımı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.






 

 
 

Ekleme Tarihi
10.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türkiye, Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması, Salçada tuz oranını, salça
Link: ‘Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’ Sonuçları Toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız