Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
10 büyük diyet günahı
Kilo sorununuz varsa, “denize düşen yılana sarılır” misali önünüze konan her öneriye balıklama dalarsınız. Ne var ki, bunların çoğu kilo sorununu çözmek bir yana, soruna daha da çözülmez düğümler ekleyen büyük yalanlar, ortak yanlışlardır. Bu yanlışlardan en sık yapılan ilk 10’unu alt alta yazınca, bu yazı çıktı ortaya. Umarım yararlanırsınız... 1- ÖĞÜN ATLARSAM DAHA KOLAY KİLO VERİRİM
Gerçek bunun tamamen tersidir. Vücudunuzun doğru ve eksiksiz çalışması için her gün, belirli ölçüde kalori ve besini, belirli aralıklarla alması zorunludur. Gün içinde herhangi bir öğünü atlarsanız, sofrada almadığınız kalorileri arada atıştırarak ya da bir sonraki mönüde fazlasıyla tüketerek alacağınızdan kuşkunuz olmasın. Araştırmalar, kahvaltı yapmayan kişilerin besleyici kahvaltı yapanlardan daha kilolu olma eğiliminde olduklarını ortaya koymuştur. Zayıflamak için sağlıklı yol, günde pek çok kez ama azar azar yemek, az yağlı, düşük kalorili, düşük glisemik indeksli ama bol çeşitli besin tüketmektir.
2- İSTEDİĞİMİ YERİM YİNE DE KİLO VERİRİM
Bu da pek doğru bir yaklaşım değildir. İstediğiniz her şeyi yiyerek kilo verebilirsiniz ama günlük aldığınız toplam kalori miktarında sınırlama yapmanız koşuluyla. Yani istediğiniz her şeyi küçük küçük miktarlarda yemek şartıyla. Çünkü zayıflamak için sadece ve sadece aldığınızdan fazla kalori harcamanız, almanız gerekenden daha az besin tüketmeniz gerekmektedir.
3- AKŞAM 8’DEN SONRA YEMEK KİLO YAPAR
Kilo alıp vermek konusunda günün hangi saatinde yediğinizden çok, bütün gün ne kadar yediğiniz ve ne kadar egzersiz yaptığınız önemlidir. Yemeği ne zaman yerseniz yiyin, fazla kalori vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır. Eğer öğle yemeğinde yemeniz gerekenin iki katı kalori alırsanız, kahvaltıda iki katı besin tüketirseniz, akşam yemeğini az da yeseniz aldığınız bu fazla kaloriler vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır, unutmayın! Yatmadan önce biraz atıştırıyor, bunu gün boyu aldığınız kalorilere ekliyorsanız, tabiî ki kolay kilo alırsınız. Yine de akşam yemeğinizi daha düşük kalorili oluşturmaya dikkat etmelisiniz.
4- PROTEİN DİYETLERİ HIZLI KİLO VERDİRİR
Yüksek proteinli diyetlerin marifetleri Dr. Atkins’ten beri biliniyor. Dukan diyeti bunların son temsilcisi. Ne var ki bu diyetler sadece kilo vermeye değil, sağlığı kaybetmeye de sebep oluyor. Uzak durmakta fayda var.
5- LİMON, GREYFURT GİBİ MEYVELER VE KEREVİZ, LAHANA ÇORBASI, YAĞLARI HIZLA YAKAR
Kendi başına yağ yakan besin yoktur. Kafeinli bazı besinlerin metabolizmanızı, yani vücudunuzun enerji (kalori) kullanma sürecini bir süre hızlandırabileceğini düşünebilirsiniz ve bu doğrudur. Ama kafeinli bir besinle metabolizmanızın hızlanması zayıflamanıza yol açmaz. Yağ yakan besinlere güvenerek ya da böyle bir besinin olduğunu hayal ederek kilo veremezsiniz. Yedikçe zayıflatan besini henüz hiç kimse bulamadı!
6- SERT KABUKLU YEMİŞLER KİLO ALDIRIR
Sert kabuklu yemişlerin yağ düzeylerinin yüksek ve kalori içeriklerinin fazla olduğu doğrudur ama bu hepsi için geçerli bir doğru değildir. Bu yiyeceklerin çoğu az miktarda doymuş yağ da içerir. Doymuş yağlar kan kolesterolünü yükseltebilir. Fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişlerse, iyi birer protein ve lif kaynağıdır, üstelik kolesterol içermezler. Bu tür yemişleri az miktarda olmak koşuluyla yiyebilirsiniz.
7- BALIK, YAĞSIZ VE KOLESTEROLSÜZ BİR BESİNDİR, KİLO ALDIRMAZ
Bütün balıklarda bir ölçüde yağ ve kolesterol bulunduğunu unutmamalısınız ama balıkların asla sığır, kuzu, tavuk, hindi kadar fazla yağ içermediğini, daha az doymuş yağ ve daha az kolesterol taşıdığını da bilmelisiniz. Balıklar, güvenli ve iyi birer protein kaynağıdır. Yağda yapılan kızartmaları bir tarafa bırakırsak, ızgarada, fırında ya da buğulanarak yapılan balıklar sağlıklı bir zayıflama planının her zaman demirbaşıdır.
8- SÜT ÜRÜNLERİ ŞİŞMANLATIR
Süt ürünlerindeki kalsiyum, kemik gelişmesine yardım eder. B vitamini vücudumuzun kalsiyum kullanmasına katkıda bulunur. Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunan hayvansal protein, kas yapımını artırır, organların düzgün çalışmasına yardım eder. Az yağlı ya da yağsız süt ürünleri tam yağlı süt ürünleri kadar besleyicidir, sadece daha az yağ ve daha az kalori içerirler. Eğer seçimlerinizi az yağlı ya da yağsız süt, peynir, yoğurttan yana yaparsanız, hem daha az kalori almış hem de süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan bedeninizi korumuş olursunuz.
9- HAPLA ZAYIFLAMAK DAHA KOLAY
En büyük yanlışlardan biridir bu. Kilo verme sürecinde “diyet + aktivite” ikilisine destek olabilecek doğal destekler vardır ama sorunu sadece hapla çözmeye kalkmak yapılabilecek en büyük hatadır.
10- AZ YAĞLI YA DA YAĞSIZ YEMEK SORUNU ÇÖZER
Bu doğru değildir. Meyve ve sebzelerin içerdiği yağ ve kalori miktarı az ise de, tamamen kalorisiz oldukları söylenemez. Diğer az yağlı ya da yağsız besinlerde bol miktarda kalori bulunabilir. Bu tür besinlerde genellikle lezzet artırıcı olarak şeker, un ya da nişasta da vardır. Bu nedenle söz konusu maddelerden gelen ek kaloriler ve yağ az olsa bile şişmanlamayı kolaylaştırabilir. |