Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

Ülkemizde sütün protein açısından değeri,hayvanın beslenmesi, mevsim etkileri, doğal ve suni beslenme şekli , hayvanların barınma şekli gibi faktörlerle değişebilir.

Mamul hale getirildiğinde ise girdiler çeşitli bölgelerden süt toplanması nedeniyle bu sütler genelde karıştırılarak ortak değerde mamul içersine girerler ve bu değerler sürekli değiştiğinde girdi standardı yakalanamadığı için  imalat aşamasında sorunlarla karşılaşılır. Halbuki peynir yapımında , peynirin  istenilen protein miktarı, istenilen yağ miktarı sabit ise ,girdideki protein ve yağ miktarı tespit edildikten sonra eksik olan protein ve yağ miktarı kadar dışarıdan protein takviyesi yapılır. Girdi değişkenliğini takviye ile sabitleyip istenilen kalitede imalat yapmak mümkündür.İstenilen kuru madde de peynir yapmak için gerekli olan süt miktarı fazladır. Yani normal sütün gücü istenilen kuru madde de peynir imalatı yapmak için yeterli değildir. Daha fazla süt kullanarak protein ve yağ miktarı arttırabilirsiniz. Bu da maliyetlerinizi şişirir. Bunun yerine protein takviyesini dışarıdan yaparak daha standart ve uygun fiyata mal edersiniz.

Pizza ve böreklerde kullanılan peynir imalatında kazein takviyesi ile yanmayı önlersiniz. Protein yüksek sıcaklığa dayanıklıdır.300 derecenin üstünde sıcaklıktan etkilenmeye başlar. Bu nedenle protein oranı yüksek pizza peyniri rendelemeye, uzamaya gelir . Yanmaz. Sütünüz kesildiğinde veya herhangi bir nedenle yüksek asitleşmeye neden olduğunda sütünüzü kurtarmanın tek yolu protein takviyesidir. Hem sütünüzü kurtarır ,hem de randımanınızı arttırır.Stoklama maliyeti yoktur. Taze süt alımında devamlılık vardır. Yüksek bir sipariş aldığınızda  hammadde sütü temininde zorlanabilirsiniz. Hazır protein aldığınızda makine kapasiteniz kadar sipariş alıp hemen üretime geçebilirsiniz.

Üretimde standartlık  ve randıman; Sütten peynir üretiminde , sütün içersinde bulunan proteinlerin yaklaşık % 75 ‘i peynire geçer , geri kalan % 25’lik kısım albümin, globülin yani kısaca serum proteinler peynir altı suyuna kaçar. Dolayısı ile protein değerleri olarak hesap ettiğimizde sütte bulunan yaklaşık ortalama 2,9 proteinin 2,1’i ile peynir olur. Rennet kazein takviyesinde ise sadece süt proteini vardır. Serum proteinleri ayrılmıştır. Bu nedenle ne katarsak  o kadarı peynire geçer , dolayısı ile randıman artışı olur. Bir diğer fayda ise kazan başında değerleri tamamen üreten kişinin kontrolünde stabil olarak peynir üretme imkanıdır. İstediğimiz protein miktarında ve istediğimiz yağ oranında arttırma ve eksiltme yöntemiyle üretimi kontrol edebiliriz.İşletmelerimizde imalat hatası sonucu ortaya çıkan standartlara uygun olmayan peynirlerin tekrar kazanılmasında süt proteinlerinin çok büyük katkısı vardır. Ayrıca iadelerin değerlendirilmesinde ve istediğiniz kuru madde artırımında yararı olduğu gibi yapı kazandırma özelliği peynirinize ekstra bir kalite kazandırır.

 

http://www.unakgida.com/

Ekleme Tarihi
04.01.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız