Dünya Süt Zirvesi İzmir’de yapılmalı İsmail UĞURAL - Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) 4-8 Kasım 2012 tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town kentinde yapılan toplantısında “2017 Dünya Süt Zirvesi”nin Türkiye’de olması kararı alındı.
Bu gelişme çok sevindirici. Gerçi neden daha önceki yıllarda bu küresel zirve ülkemizde yapılmıyor da, ta 2017’yi bekleyeceğiz diye sormak hakkımız, ama yine de olumlu düşünelim ve söz konusu kararın alınmasında payı olan herkese teşekkür edelim. Ancak tablonun öbür tarafına baktığımızda kabul edilemez bir durumla karşı karşıyayız. Çünkü Güney Afrika’da gerçekleştirilen toplantıda 2017 Zirvesi’nin İstanbul’da düzenlenmesi görüşü ortaya konulmuş!.. Peki neden İstanbul da İzmir değil? Bu işe sektörün önde gelen temsilcileri acaba ne diyor?
Asla kabul edilemez
Türkiye’nin en büyük Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin başkanı olan Mehmet Çelikkaleli karara sert tepki gösteriyor. Veteriner Hekim Mehmet Çelikkaleli, “Türkiye’de süt hayvancılığının merkezi İzmir’dir. En fazla süt ilimizde üretiliyor. Hal böyle iken nasıl olur da Dünya Süt Zirvesi İstanbul’da düzenlenmek istenir? İstanbul ile süt hayvancılığının ne ilgisi var? Bu kararı kim veya kimler veriyor? Neden bizim fikrimiz sorulmuyor? Ben İzmirli 11 bin üretici ailenin temsilcisi olarak çok net konuşuyorum; 2017 Zirvesi’nin İzmir’e yani ait olduğu yere alınması için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu bizim hakkımız.
Aslında bölge kamuoyunun da harekete geçmesi gerekir. Bu çerçevede Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız, İzmir Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odalarımız ve İhracatçı Birliklerimizin acilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız nezdinde temasa geçmelerini rica ediyoruz. Bu konu hepimizin, Ege Bölgesinin ortak projesi olacaktır. 2017 Zirvesi hazırlıklarının sadece İzmir’e değil, bütün bölge süt hayvancılığına katkısı olacağını düşünüyoruz” diyor.
Bölgemizin farkı var
Türkiye’nin en büyük ve en başarılı Koyun ve Keçi Birliklerinden biri olan İzmir Birliği’nin başkanı Özer Türer de haklı olarak tavır koyuyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor: “İzmir küçükbaş hayvancılıkta büyük mesafe aldı. İlk defa keçi sütünü soğuk zincire entegre ettik. 7 binin üzerinde üretici aileyi temsil ediyoruz. Üreticiyi rahatlatacak yeni projelerimiz yolda. Özellikle süt keçiciliğini geliştirmek için çiftçi eğitimi başta olmak üzere yeni projeler hazırlıyoruz. Bütün bunlar süt hayvancılığında İzmir’in farkını ortaya koyuyor. Şimdi nasıl olur da bu önemli etkinliği İstanbul’a taşımak önerisi yapılır, doğrusu aklım almıyor. Güney Afrika’daki organizasyona 3 bin dolayında delege katılmış. Göreceksiniz İzmir’de düzenlenecek Süt Zirvesi’ne dünyanın her tarafından bu rakamın çok üzerinde temsilci gelecek. İlgi çok büyük olacak.”
YENİ MERKEZ
Tarım ve gıda sektörünün 32 temsilcisini bünyesinde toplayan İzmir Tarım Grubu’nun (İTG) başkanı Mahmut Eskiyörük ise, “Ulusal Süt Konseyi’nden (USK) özellikle rica ediyoruz. Bu kararı onlar vermişse, büyük bir yanlış içindeler. Mutlaka düzeltmeleri gerekir. Dünya Süt Zirvesi İstanbul’da yapılamaz. Hem ben şunu anlamıyorum. Her şey İstanbul’da mı olacak? Üstelik tarım ve gıda sektörünün yeni merkezi İzmir’dir, bu gerçeği herkes iyi bilmeli.
Kaldı ki Mayıs ayında Çeşme’de gerçekleştirilen 1. Ulusal Süt Zirvesi’nde alınan kararlardan biri de Dünya Zirvesi’nin İzmir’de düzenlenmesi şeklindeydi. İzmir böylesine önemli bir küresel organizasyonu sahip olduğu tarım ve gıda potansiyeliyle çoktan hak ediyor. Açık söyleyeyim, biz bu işin peşini bırakmayız. Bütün İzmir milletvekilleri hemen devreye girmeli. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker’in de İzmir önerisine destek vereceğine inanıyoruz. Yanlış hesap Sayın Eker’den dönecektir” diye konuşuyor.
hurriyet.com.tr |