Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

 
 
Yumurta Cilde İyi Geliyor!

Yumurta üreticileri, kişi başına tüketimin Japonya'nın yarısı kadar olan Türkiye'de yumurta tüketimini artırmak için tüketicilere, gıda dışında değişik kullanım alanları da öneriyorlar.
 
Yumurta Günü nedeniyle bugün Ankara Swiss Otel'de bir toplantı düzenleyen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), aile hekimliği uzmanı Ender Saraç'ı konuk etti. Toplantıda yumurtanın besin değeri hakkında bilgi veren Saraç, sağlıklı beslenme açısından önemli olan et, süt, peynir gibi protein kaynaklarının ''ölü enerji'' olmasına karşın, yumurtanın ''çekirdek, canlı enerji'' bulunan tek protein gıda maddesi olduğuna, döllenmesi halinde yeniden bir canlı meydana getirebildiğine işaret etti.
 
Soya ve buğday filizinin de ''canlı enerji'' olduğuna işaret eden Saraç, ''Yumurta, bitki filizleri gibi canlı enerjilerinin içinde gençlik hormonları çok yüksek. Gençlik ve güzelliğini devam ettirmek isteyen, cildim kırışmasın diyen, haftada 3 gün, 3 yumurta beyazı, bir yumurta sarısı ile pişirilen, yeşil biberli, maydanozlu omlet yesin'' dedi.
 
Yumurtanın içinde A, D, E, B12 ve B6 vitaminlerinin bulunduğunu bu nedenle et tüketmeyen vejeteryanlar açısından önemli bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Ender Saraç, içinde C vitamini bulunmadığı için, içeriğindeki demirden faydalanmak üzere yumurtanın, portakal suyu, maydanoz, yeşil biber ve domates ile birlikte tüketilmesi önerisinde bulundu.
 
Dünyada obezitenin yaygınlaştığına işaret eden Saraç, kadınlarda bel çevresinin 88 cm'yi, erkeklerde ise 94 cm'yi geçmesi halinde, ölüme neden kanser, şeker, kalp gibi 20 çok ciddi hastalığa yakalanma riskinin arttığını belirtirken, insanların ''gıda'' değil, ''sağlıklı gıda'' tüketimine önem vermesi gerektiğine işaret etti. Saraç, yumurtanın besin değerine dikkat çekerken, ''Kalbinizi kırmayın, yumurta kırın'' dedi.
 
Sağlıklı beslenmek için insanların mutlaka 19 gıda maddesini tüketmeye önem vermesi gerektiğini anlatan Ender Saraç, ''mucizevi'' olarak nitelendirdiği bu gıda maddelerini şöyle sıraladı: ''Keçi sütü ve peyniri, genetiği ile oynanmamış soya fasulyesi, maydanoz, günde iki şişe maden suyu, kefir, tam tahıllı ürünler-yulaf, nar, vişne, kara üzüm gibi mor meyveler, soya ve buğday filizleri, balık, taze ceviz, organik yoğurt, zencefil-zerdeçal, limon, yeşil çay, su ve yumurta.''
 
Yumurtanın kolesterolü olumsuz etkilemediğini, insan vücudundaki kolesterolün yüzde 70'ini karaciğerin ürettiğini, yüzde 30'unun besinler yoluyla alındığını anlatan Saraç, stres ve hareketsizliğin kolesterol üzerinde daha fazla etkili olduğunu, çocuk, yetişkin ve sağlıklı insanların günde rahatlıkla bir yumurta yiyebileceğini söyledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız