Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre

 Diyet yapanların en büyük yanlışı şeker yerine tatlandırıcı kullanmak. Sağlıklı beslenenlerin içeceklerine tatlandırıcı eklemesine gerek yok.

Tatlandırıcı adı üzerinde sadece tat veren demek. Tat veren bir besini orta düzeyde veya az kullanmak sağlık açısından zararlı hiç değil. Ancak hangi durumlarda onu iyice kestirmek gerekir. Star gazetesinde yer alan habere göe eğer sağlıklı bir bireyseniz tatlandırıcı kullanmanıza hiç gerek yok. 

Şişmanlık probleminiz varsa ve kilo vermek istiyorsanız bu sadece tatlandırıcı ile çözülebilecek bir sorun olmadığı için şeker yerine çayları tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal kullanmak hem doğal hem de çok kalori sağlamaz. Fazla tatlandırıcı kullanmakta kan şekeri üzerinde olumsuz etki yaratır. Bu nedenle az kullanmak en doğrusu.

Tatlandırıcıların yaptığı etkiler şöyle:

İçeriğini bilmeden kullanmayın

1. Sakarin: Çay şekerinden 300-400 kat fazla tatlıdır. Epitel dokuda yapısal değişikliklere neden oluyor. Gebelikte bebeğe geçip birikme yaptığı için kullanımı yasaktır.

2. Aspartam: Çay şekerinden 180 kat fazla tatlı olduğu için düşük dozda kullanımın enerji verimine katkısı olmaz. 50 mg/kg/gün güvenilir aspartam kullanma dozajıdır.

3. Sorbitol: Şeker alkolüdür. Doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur. Günde 30 gramdan fazla alımı hazımsızlık, gaz ve ishale neden olabilir. Şeker hastalarında kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. 

4. Maltitol: Kristal yapıda bir şeker alkolüdür. Şekersiz çikolata ve çiklet yapımında diş çürüklerini önlemek için kullanılır. 

5. Erititol: Düşük kalorili tatlandırıcıdır. Kolay emilir ve metabolize olmadan idrarla atılır. Sağlık üzerinde sorun  yaratmaz.

6. Laktitol: Bir başka şeker alkolüdür. Besin endüstrisinde çiklet yapımında kullanılır.

7. Asesulfam Potasyum: Şekerden 130-200 kat daha fazla tatlıdır. Kansirojenik veya mutajenik etkileri olduğu ortaya çıktı. 

8. Siklamat:  Şekerden 30 kat tatlıdır. Aşırı doz kullanımı dışkı yumuşaması veya ishale neden olmaktadır. Erkek farelerde yapılan çalışmalarda testislerde atrofiye neden olduğu bildirilmiştir. Yine başka çalışmada mesane tümörleri geliştiği tespit edilmiştir.

Düşük kalorili, az şekerli, bol lezzetli

SÜTLAÇ: 500 ml az yağlı süt, yarım çay bardağı pirinç ve  1 silme yemek kaşığı nişasta kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Soğumaya yakın içerisine toz haline getirilmiş aspartam içeren tatlandırıcıdan 1 çay kaşığı eklenir. Üzerine tarçın ile servis edilir. 1 porsiyon değeri 185 kaloridir.

LİMONATA: Günde bir bardak buz gibi limonatadan daha ili bir içecek düşünebiliyor musunuz? Taze limonlar kesilir, sıkılarak suyu çıkarılır. 350 ml taze limon suyu 150 ml soğuk su ile katıştırılır. Toz veya sıvı aspartam içeren tatlandırıcıdan 2 silme tatlı kaşığı yapay tatlandırıcı eklenir. Soğuk olarak servis edilir.

 

 

 

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
25.03.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız