Naylon poşet yerine biyobozunur poşet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, naylon poşet yerine doğada kısa sürede kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için çalışma başlattı. Sağlığa ve çevreye zarar vermemesi için belli standartlarda üretilecek biyobozunur poşetler, ilk olarak market ve pazarlarda kullanılacak.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, naylon poşetlerin çevreye verdiği zararı en aza indirmek istediklerini söyledi. Bu kapsamda doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanımının teşviki için çalışma başlattıklarını belirten Baş, bir-iki yıl içinde bu ürünün öne çıkarılması amacıyla üreticilerle toplantılar yaptıklarını anlattı.
Baş, gelecek ay düzenleyecekleri toplantının ardından Türkiye'de artık poşet kullanımı ve alışkanlığının değiştirilmesi sürecinin başlayacağını vurgulayarak, “Hem şu andaki poşetleri üreten sanayicimiz hem de kullanıcılar için alışılagelmiş bir tarz var. Bu nedenle geçiş için tabii ki bir süreç gerekiyor” diye konuştu. İlk uygulama market ve pazarlarda Geçiş sürecinde ilk olarak naylon poşet kullanımının kısıtlanacağı belirten Baş, uygulamanın öncelikle market ve pazarlardan başlayacağını söyledi. Baş, konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret, Sağlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının da çalışmaları olduğunu dile getirerek, kendilerinin uygulamayı çevre yönünden ele aldıklarını ifade etti.
Geçmişte poşet kullanımının kısıtlanmasına yönelik çalışmalar yapıldığını anlatan Baş, “Altyapısı oluşmadığı için netice alınmadı. Şimdi biz altyapısını tamamen oluşturacağız. Bunu üreticiler ve tüketicilerle yapacağız. Amacımız uygulanabilir olması. Türkiye'yi en kısa zamanda şu çılgın poşet tüketiciliğinden kurtaracağız.” “Gönlümüz kese kağıdı ve fileden yana” Biyobozunur poşetlerin çevreye en az zarar verenlerini öne çıkaracaklarını bildiren Baş, şöyle devam etti: “Öyle biyobozunur poşetler üretiliyor ki onlara da kimyasal katılıyor. Bunlar iki ayda yok oluyor ama o kimyasaldan dolayı toprağı veya suyu kirletiyor. Biz onu da arzu etmiyoruz. İstiyoruz ki iki ayda doğada kendini yok etsin ama bu katkı maddeleriyle olmasın. Doğal yollarla oluyorsa olsun. Bu amaçla biyobozunur poşetlere standart getirmeyi planlıyoruz. Tamamen kimyasaldan arındırılmış, doğaya uyumlu, çok kısa sürede bozulup kendini yok edebilen biyopoşetleri önemsiyoruz. Ancak aslında gönlümüz file ve kese kağıdından yana.” “Sanayicilerin katkısını bekliyoruz”
Baş, biyobozunur poşet üretiminin daha maliyetli olduğunu dile getirerek, “Üreticisi, tüketicisi, herkes çevre ve sağlık için bazı fedakarlıklar yapacak” diye konuştu.
Uygulamanın hayata geçirilmesi için poşet üreten sanayicilerin anlayışını ve katkısını beklediklerini belirten Baş, şunları kaydetti: “Onları mağdur etmek gibi derdimiz yok. Onlar da çevre konusunda bizim kadar hassaslar, çözüm üretmeye çalışıyorlar. Etrafa atılmış naylon poşetleri her yerde görüyoruz. Türkiye'yi 100 yıl doğadan silinmeyen, etrafı kirleten çirkin görüntüden kurtaracağız. Böylece sağlık açısından da önemli bir adım atılacak." |