Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


'Abur cubur' yerine kuruyemiş yiyin!

Uzmanlar öğrencilere ders arasında cips, bisküvi, çikolata, gofret gibi 'abur cubur' diye tabir edilen besin maddelerinin yerine meyve ve kuruyemiş öneriyor.

Gıda Mühendisi ve Gıda Güvenliği Uzmanı İncigül Sağdıç, sağlıklı beslenmenin öğrencilerin okul başarısını olumlu etkilediğini belirtti.
 
Güne başlangıç öğünü olduğu için çocukların kahvaltıda gün boyunca ihtiyaç duyacağı vitaminleri alması gerektiğini ifade eden Sağdıç, ailelere çocuklarını evde kahvaltı yaptıktan sonra okula göndermeleri çağrısında bulundu.
 
Sağdıç, okul kantinlerinde simit ya da poğaça gibi gıda ürünleriyle yapılan kahvaltının sürekli tüketilmesi halinde ilerleyen yıllarda obeziteye neden olabileceğini söyledi.
 
’ABUR CUBUR’ GIDADA SAĞLIK RİSKİ
 
Kahvaltı yapmayan çocukların ders arasında cips, bisküvi, kek, çikolata, gofret, şeker gibi ’abur cubur’ diye tabir edilen besin maddelerine yöneldiğini aktaran Sağdıç, "İlk bakışta masum görünen birçok kek, bisküvi, gofret, şeker gibi endüstriyel gıdalar içerdikleri katkı maddeleriyle doku ve organ gelişimini olumsuz etkileyerek birçok hastalıklara sebep olabiliyor. Sürekli abur cubur tüketimi ilerleyen yıllarda obezite başta olmak üzere, endokrin sistem bozuklukları, kalp damar rahatsızlıkları, şeker, kanser gibi hastalıklara yol açabilir. Bu maddelerdeki renk ya da dayanıklılığı için kullanılan koruyucu maddelerin miktarı yasal çerçevede ancak sıklıkla tüketimi insan sağlığını olumsuz etkileyecek nedenler oluşturabilir" diye konuştu.
 
KÖFTE, HAMBURGER OBEZ YAPIYOR
 
Okul kantinlerinde gazlı içecek, patates kızartmasının yasaklandığını hatırlatan Sağdıç, kantinlerde öğrencilerin öğle yemeği için tercih ettiği döner, hamburger, köfte gibi gıda ürünlerinin de sıklıkla tüketilmemesi uyarısında bulundu. Köfte, hamburger gibi gıda ürünlerinde çocukların günlük alması gereken karbonhidrat miktarından fazlasının bulunduğunu anlatan Sağdıç, bu ürünlerin sıklıkla tüketilmesi sonucu dengesiz beslenmenin oluştuğunu ifade etti.
 
Sağdıç, sağlıklı beslenmenin çocukların başarısını ve derslerdeki dikkatini doğrudan etkilediğini belirterek, veliler ile öğrencilere şu önerilerde bulundu:
 
SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİSİ
 
"Çocuklar güne mutlaka peynir, zeytin, domates, tahıl ekmeği, bal gibi zengin çeşitliliğe sahip kahvaltı ile başlamalı. Gün içerisinde vücudunun ihtiyaç duyacağı enerji ve vitaminlerin kahvaltıda temin etmeli. Evde kahvaltı yapamayan öğrenci tahıl ekmeğinden hazırlanmış içerisinde peynir, marul, domates bulunan sandviç yanında da meyve suyu ya da süt tüketmeli. Okul kantinlerinde abur cubur tüketimi yerine meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyve yemeli. Öğle yemeğini de sebze yemeği tercih edilmeli. Çocukların abur cubur gıdası meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyve olmalı."
 
OKUL KANTİNİNDE STANDARTLARA UYULMUYOR
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ’Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’ yayınlandığını hatırlatan Sağdıç, yönetmeliğin sadece mikrobiyolojik tehlikelerin önlenmesini amaçladığını belirtti. Yönetmelik gereği okul kantinlerinde mal kabul, üretim, kimyasal depolama ve personel alanlarının ayrılması, tavandan zemine kadar iç yapının kolay temizlenebilir yapıda olması, sinek öldürücü, hijyen paspası, termometre gibi araçların bulunması gerektiğine dikkati çeken Sağdıç, birçok okul kantininde bu kurallara uyulmadığını savundu. Sağdıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın okul kantinlerinde öğrencilerin sağlığı için gıda denetimini daha sık yapması gerektiğini vurguladı.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Abur cubur, kuruyemiş, öğrenci, İncigül Sağdıç, sağlıklı beslenme, sağlık, beslenme
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız