Kuruyemişlik çekirdek üreticisi bu yıl hayal kırıklığı yaşıyor Türkiye'nin en büyük kuruyemişlik çekirdek üreticilerinden Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde, çiftçi hasadı yapmasına rağmen ürününü satamamanın sıkıntısını yaşıyor.
Tüccarın, geçen yılın yüzde 50 altında fiyat vermesinin şokunu yaşayan ayçekirdeği üreticileri; Karadeniz’in fındık ve çayına verilen desteğin kendilerinden esirgenmemesini istiyor. Banka ve kooperatife olan borçları nedeniyle haciz korkusu yaşayan çiftçiler, devletin sorunlarına çözüm bulmasını bekliyor.
Türkiye genelinde kuruyemiş olarak üretilen ayçekirdeğinin yüzde 10’u Kayseri’de üretiliyor. Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi ve bu ilçeye bağlı 50'ye yakın köy, ayçekirdeği üretimi yapılan bölge. Ancak bölgedeki çiftçi, geçen yıla göre ürünlerini satmakta zorlanıyor. Çiftçi, alıcı bulamayınca ayçekirdeğini 20 gündür harmanda bekletiyor. Tüccarın geçen yıl sattıkları fiyatın yüzde 50 gibi altında fiyat vermesi de çiftçiyi iyice zora sokmuş durumda. Çiftçi ürünlerini biran önce paraya çeviremezse uyarıda bulunan banka ve kooperatiflerin alacakları için haciz başlatması bekleniyor.
"HERŞEY OYUMUZU ALANA KADARMIŞ"
Yeşilhisar ilçesine bağlı Ovaçiftlik Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hasan Kürkçü’nün ürünü de harmanda kaldı. Ne yapacağını şaşırdığını ifade eden çiftçi Kürkçü, “Biz çiftçiyiz. Çiftçilikle de uğraşıyoruz. Ama devletimiz bize hiç bakmıyor. Çiftçinin hali çok perişan. Malımızı satamadık. Biçerdövere bile mahsulün temizlenmesi için elettiremiyoruz. Paramız gidecek diye. Atalarımızdan kalan yöntemle eliyoruz. Girdilerimiz çok pahalı. Ama devlet babaya “kalfalık” dedi verdik. “Çıraklık” dedi verdik. “Ustalık” dedi verdik. Ama ne tarım bakanı, ne başbakanımız ne cumhurbaşkanımız bize bakmıyor. Allah’tan bize selam veren yok. Oyumuzu alana kadarmış her şey. Mahsulümüzü satamadık. Bütün çiftçi mağdur.” diye konuştu.
Hasan Kürkçü, sıkıntılarını mart ayında Başbakanlık ve Tarım Bakanlığı'na ilettiğini dile getirerek, “Ben Başbakanlık'a yazı yazdım. Tarım Bakanlığı'na bilgi verdim. 28-29 Mart tarihinde afet vurdu köylerimizi. Bütün mahsullerimizi soğuk vurdu. Kimse bizim çağrımıza, yazımıza cevap vermedi. Devlet babadan bize fayda yok. Tüccar gelip almıyor. Çiftçi iyice mağdur kalması ve fiyatın düşmesini bekliyorlar. Bu ürünü üretmek zor ve maliyetli. Vatandaş perişan. Geçen yıl biz kilosu 5 liraya sattık. Bu yıl 2,5 lira bile vermiyorlar. Biz bunu satıyoruz. Ayçekirdeğini marketten geri alırken 15-16 lira ödüyoruz. Çiftçi ne yapacak. Nereye gidecek. Yoksa bütün mahsulleri yakalım. En az köyümüzde 200-300 ton ürün var. Civardaki köylerde öylesine. Ürün harmanda kaldı. Satamıyoruz. Artık canımıza tak dedi. Devlet bize bir baksın. Ne olur. Allah rızası için baksın. Mazot 5 lira. Biz ne yapalım” şeklinde tepkisini dile getirdi.
"1 LİTRE MAZOT İÇİN 8 KİLO BUĞDAY, 50 KİLO PANCAR SATMAMIZ GEREKİYOR"
Ovaçiftlik köyü çiftçilerinden Kazım Akgün, çiftçinin maliyetlerden dolayı perişan olduğunu ve ürünü de satamayınca iyice zor durumda kaldığını aktardı. “Bizim girdilerimiz çok pahalı. 1 litre mazot için 8 kilo buğday, 50 kilo pancar veriyoruz” diyen Akgün, yaşadıklarını şöyle dile getirdi; “Girdiler pahalı ve çiftçi ne yapsın. Çekirdek geçen yıl para etti. Bu yıl kimse yüzüne bakmıyor. Tüccar 2 liraya verseniz alacak. Geçen yıl 5 liraya veriyorduk. 2 liraya versek biz batacağız. Ürün harman yerinde kaldı. Çiftçi o kadar borçlandı ki, Ziraat bankası, kooperatiflere ve bankalara borç var. Şimdiden haciz gelmeye başladı. Eğer çekirdekte satılamazsa çiftçinin her şeyi hacizle gidecek. Akıl fikir erdiremiyoruz. Devlet bu işe bakmıyor. Bize bakmıyor. Bizim durumumuzdan haberleri vardır. Ama kimse kapımızı çalmıyor. Devlet bakmıyor bize.”
Kazım Akgün, sadece Ovaçiftlik köyünde 500 ton ayçekirdeğinin harmanda beklediğini belirterek, “50 kadar civar köyler var. Üst üste 400-500 ton ürünü olan köyler var. Hesap ederseniz büyük rakamlar ortaya çıkıyor. 12 yıldır iktidar olan hükümet çiftçiye çok hor bakıyor. Destekleme adı altında 3-5 kuruş para veriliyor ve çiftçinin ağzı tutuluyor. Ama çiftçi perişan” dedi.
"KARADENİZİN FINDIĞI, RİZE’NİN ÇAYINA DEVLETİMİZ DESTEK VERİYOR"
Mahalledeki çiftçilerden Şadi Akçay, çekirdeği harmanda satışa hazırladıklarını ve 20 gün geçmesine rağmen satamadıklarını belirtti. Hiçbir tüccarın gelip mahsullerine fiyat vermediğini dile getirdi. Bir firma tarafından beklenen fiyat açıklamasının da daha yapılmadığını söyledi.
Yeşilova Mahallesi'nden çiftçi Mustafa Demir, Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ve soğuktan dolayı kendi bölgelerinde de meyve kalmadığını hatırlatarak, “Elimizde sadece ayçekirdeği kaldı. Onunda üretimi yine kuraklıktan dolayı büyük oranda düştü. Şuan tüccar gelip ürünlerimizi almıyor. Fiyat vermiyor. İnsanlarımız zora koşuluyor ve ucuz fiyata satılmasını sağlayacaklar gibi” diye konuştu. “Karadeniz’in fındığından, Rize’nin çayına kadar devletimiz her türlü desteği veriyor” diyen Demir, kuruyemiş fiyatlarında yüzde 30 artış olduğunu belirterek, “Bu üründe kuruyemiş ama buna rağmen geçen yıla göre yüzde 50 indirimli fiyat veriliyor. Çiftçimiz bankalara çok büyük borcu var. Bunu ödeyemiyor. Çiftçimiz öldü diyebiliriz” dedi.
"50 KÖY ÜRETTİĞİ AYÇEKİRDEĞİNİ SATAMIYOR, ÜRÜN HARMANDA KALDI"
Yeşilova Mahallesi çiftçilerinden Harun Demir, çiftçinin malının ortada kaldığını ifade ederek, tepkisini şöyle dile getirdi; “Bütün banka borçlarına bizim boynumuzu soktular. Tayyip “benim çiftçim köylüm” dedi. “Bankalar cazip faizlerle kredi veriyor” dediler. Bizde gittik kredi aldık. Bununla gübre ve mazot aldık. Ama bugün ürünlerimizi satamıyoruz. Bir firmanın fiyat belirlemesini bekliyoruz. Hangi dünya ülkesinde üretici değil de ürünü satın alan şirket fiyatı belirliyor. Ama burada var. “Ustalık, “Çıraklık devresi” dediler. “Enkaz devraldık bu ülkeyi” dediler. Enkaz aldığınızda benim çiftçi olarak 1 lira borcum yoktu. Şuan 100 bin lira borcun içindeyim. Ürettiğim üründe satamıyorum. Vatandaş perişan. Ne olacak bu milletin hali. Herkes çıktı gitti. Başbakan Çankaya’ya çıktı. Herkes makamını mevkiini aldı. Biz ne olacağız. Vatandaş ne olacak. Çiftçi ne olacak. 5 liraya mazot almış. Bin 500 liraya gübre almış. Şimdi ödeyemiyor ne yapacak. Erciyes Dağının güneyinde Yeşilhisar ilçesi bölgesinde 50 köy var. 50 köyün hali bu. Sayın tarım bakanı koltuktan kalksın da bir vatandaşla ilgilensin.” (CİHAN) |