Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Bayramda tüketilen şekere dikkat

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Gıda Teknolojileri Uzmanı Dr. Uğur Göğüş, "Ramazan Bayramı'nda en çok karşılaşılan klinik vakaların başında aşırı şeker, tatlı tüketimi ve ramazan ayından çıkmış olmanın etkisiyle vücuda fazla gıda yüklenmesinden dolayı mide spazmları yer alıyor" dedi.

Göğüş, yaptığı açıklamada, bayramlarda şeker ve çikolata tüketiminde aşırı yükselme olduğunu, yılda kişi başına tüketilen şeker miktarının üçte birinin bu dönemde gerçekleştiğini söyledi.

Bayram boyunca yapılan aile ziyaretlerinde alınan fazla şekerin uzun vadede kalıcı hasarlar bırakabileceğini aktaran Göğüş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ramazan Bayramı'nda en çok karşılaşılan klinik vakaların başında aşırı şeker, tatlı tüketimi ve ramazan ayından çıkmış olmanın etkisiyle vücuda fazla gıda yüklenmesinden dolayı mide spazmları yer alıyor. Kana emilen fazla şeker diyabet hastalığına davetiye çıkarır niteliktedir. Bunun dışında fazla şeker kalbe zarar verir, bağışıklık sistemini zayıflatır, alkolle aynı oranda karaciğere toksik etki oluşturur. Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreasa aşırı insülin salgılıyor. Diş çürümesi başta olmak üzere obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor. Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor. Bağışıklık sistemi zayıflıyor. Kronik hastalıkların da öncüsü olan şeker kısaca sessiz katildir."

Göğüş, herhangi bir gıda maddesini zararlı ya da faydalı olarak sınıflandırmaktan ziyade vücudun ihtiyacı olandan fazlasını tüketmenin her zaman kötü sonuçlar doğuracağının bilincinde olmak gerektiğini vurgulayarak, "Şu dönemde yediğimiz her gıdanın içerisinde şeker bulunmaktadır. Bir dilim kekin içerisinde şeker olduğunu bilmek için uzman olmak gerekmez ama yediğimiz salatanın içinde bile küçük bir oranda dahi olsa şeker bulunmaktadır. Bu yüzden şeker yenmeli ya da yenmemeli gibi bir şey söylenemez. Burada vurgulanabilecek tek şey aşırı miktarlarda şekerin zararlı olduğunun bilincinde olmaktır" diye konuştu.

"Klorojenik asit fazla şekerin kana geçmesini engeller"

Şeker tüketimine karşı alınabilecek önlemlerin başında klorojenik asit kullanımın geldiğine işaret eden Göğüş, yemeklerden yarım saat önce vücuda alınan klorojenik asidin bağırsakta şekerin emilimini sağlayan sodyum ve potasyum mineralleriyle etkileşime geçerek fazla şekerin kana geçmesini engellediğini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: şeker, bayram
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız