Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Gıda »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Gıda Güvenliği
 Tüketici Köşesi
 Un, Unlu Ürünler
 Makarna
 KuruTahıl,Bakliyat
 Yemeklik Yağlar
 Kırmızı Et, Ürünleri
 Fast Food
 Dondurma
 Beyaz Et, Ürünleri
 Yumurta, ürünleri
 Süt, Süt Ürünleri
 DondurulmuşGıda
 Sebze,Meyve
 Bal, Reçel
 Zeytin, Ürünleri
 Konserve,Turşular
 Hazır Yemek
 Kuru Yemiş,Çerez
 KurutulmuşGıda
 Organik Gıdalar
 Diyet Gıdalar
 Baharatlar
 Salça, Ketçap
 Tatlı, Şekerleme
 GDO Gıdalar
 Marketler, Haller
 Toptancı, Bakkal
 Restoranlar
 Diğer Gıdalar
 Ambalaj
 Seminer,Kongre


Kendi biranı kendin yap

Sürekli artan alkol vergileri, gece 22′den sonra satış yasağı, barlardaki fahiş fiyatlar, içkilerin en ucuzu birayı neredeyse lüks bir içecek haline getirdi. ‘El’ ve ‘Ev’ yapımı biralar Türkiye’de yaygın olmasa da, Belçika, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi bir çok Avrupa ülkesinde sıkça rastlayabileceğimiz bir şey. Artık bir çok café, bar ya da restoran, dünyaca ünlü bira markaların yanında kendi biralarını sunuyor. Emin olabilirsiniz ki, ev yapımı biraların kalitesi en iyileri aratmıyor!

Piyasada satılan ‘hazır kit’ler ve bir kaç alet sayesinde siz de kendi biranızı üretebilirsiniz. En yakın arkadaşınıza doğum günü hediyesi olarak verebileceğiniz ‘mini-kit’lerden, litrelerce bira elde etmenizi sağlayacak Brewbot ‘mutfak’ robotlarına kadar bir çok farklı ürün bira meraklılarına sunuluyor.

Ancak çok çabuk fark edeceksiniz ki ‘Do it yourself’ yani ‘Kendin yap’ tarzı, ucuza satılan hazır kitlerin oldukça sınırlı bir kapasitesi var. Eğer saatlerce uğraşıp bir bardak bira elde etmek istiyorsanız bu kitlerden alabilirsiniz elbet ama tavsiye ettiğimiz asıl malzemelere aşağıda yer vereceğiz…

Eğer kendinizi bir bira uzmanı olarak görüyor ve “biranın her yönüne hakimim” diyorsanız, hiç zaman kaybetmeden üretime başlayabilirsiniz ancak size tavsiyemiz, aynı şarapta olduğu gibi, mayalamadan şişelemeye kadar herşeyin anlatıldığı bir günlük bir bira kursuna gitmeniz olacaktır. Böylelikle konuya hakim olacak, üretimin her aşamasında kontrolü elinizde bulunduracaksınız.

Bira üretiminin en zahmetli bölümü mayalamadır ve bu süreçte hata yapmak olağandır. Örneğin şeker miktarını fazla koyarak, şişeyi patlatmak gibi! Bu tarz küçük kazaların önüne geçmek için akıllı telefonunuzda BeerSmith uygulamasını kullanabilirsiniz. Uygulama size iyi bir mayalama için gereken bütün bilgileri içeriyor.

EVİNİZDE BİRA KEYFİ
 
Unutmayın ki kimyagerliğe atılıyorsunuz. Onun için iyi bir ekipmana sahip olmak ve dikkatli hareket etmekte yarar var. Kendinizi bir an olsun Breaking Bad’de Walter White’ın bacanağı Hank’in yerinde hissedebilirsiniz ama içiniz rahat olsun, yaptığınız şey evinizi havaya uçurma riski taşımıyor. Laboratuarınızı kurmak için biraz el işi bilgisine ve alet kullanmaya ihtiyacınız olacak. Bir mikroskop, pipetler, küçük tüpler, büyük kaplar, dezenfektan ve hava kaçırmayan sağlam kapaklı şişeler işinizi kolaylaştıracaktır.


   


Bütün bu laboratuar faslını atlamak ve bir bakıma hazıra konmak istiyorsanız, piyasada 2800 euroya satılan Brewbot’u (Mayalama Robotu) satın alabilirsiniz. Amacınız, evinizde sakin sakin, keyif alarak bira yapmak ise – göreceksiniz ki bu çok daha eğlenceli – 55 eurodan başlayan ‘Kit Brooklyn’ ile ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Kutunun içinde karışımınızı yapacağınız bir cam şişe, bir pipet, bir termometre, küçük cam tüpler, etiketler ve biranın ham maddesi olan arpayla beraber maya mantarı bulacaksınız. Altı ayrı çeşit biranın sunulduğu ‘Kit Brooklyn’ sayesinde aşağı yukarı dört litre bira üretebilirsiniz. Ancak unutmayın her şey sizin arzunuza bağlı. Daha büyük kaplar, daha büyük şişeler ve daha fazla arpayla daha çok bira üretebilirsiniz.
 
BEŞ ADIMDA BİRA ÜRETİMİ
 
1- Hazırlık
 
Aletlerinizi dezenfektanla yıkayın. 2,4 litre suyu 71℃ derecede ısıtın ve arpayı içine dökerek iyice karıştırın. Karışımı 65℃ derecede, 10 dakikada bir karıştırarak, bir saat bekletin. Sonra 77℃ dereceye yükselterek karıştırmaya devam edin.

2 – Şıra
 
Bir önceki aşamada elde ettiğiniz sonuç göze pek hoş gelmeyebilir ama biranızın özü burada saklı. İkinci aşamada, karışımınızı altına bir kap yerleştireceğiniz bir süzgeçe/ulağa koyun. 3,8 litre suyu 77℃ derecede ısıtın ve karışımın üzerine dökün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak biranın şırasını elde edeceksiniz.
 



3 – Kaynatma
 
Kapta toplanan şırayı bir köpük elde edene kadar kaynatın. Arada sırada karıştırarak bira için tavsiye edilen şerbetçi otunu ilave edin ve bir saat daha kaynatın. Son olarak her 15 dakikada bir, karışımınıza1/5 ölçekte şerbetçi otu ilave ederek karıştırın.

4 – Fermantasyon, mayalama
 
Karışımınızı, ısının hızlı bir şekilde düşmesini sağlayacak bir buz banyosuna koyun ve sıcaklığın 21℃ dereceye düşmesini bekleyin. Bu aşamada mayanızı ilave edin ve enerjik bir şekilde çalkalayın. Karışımınızın bulunduğu kapla, dezenfektan şişesinin arasına plastik bir boru bağlayın ve 3 gün boyunca bekletin.

5 – Şişeleme
 
Biranızı koyacağınız şişeleri dezenfekte edin. 3 çorba kaşığı balı 120ml suyla karıştırın ve büyük bir kaba dökün. Üç gün boyunca beklettiğiniz biranızı öncelikle bu kaba koyun ve daha sonra şişelere servis edin. Şişelerin kapaklarını sıkıca kapatın ve iki hafta boyunca karanlık bir odada bekletin. Biranız hazır!

 


 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bira
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız